Адигейський сир, його користь і шкода

Користь і шкода адигейського сиру

Зміст

  • 1. Корисні властивості адигейського сиру
  • 2. Хімічний склад адигейського сиру
  • 3. Застосування в кулінарії і дієтології
  • 4. Як вибрати хороший адигейський сир
  • 5. Як вживати
  • 6. Шкоди та протипоказання
  • 7. Як зберігати адигейський сир

Адигейський сир високо цінується справжніми гурманами і проводиться за особливою технологією, витоки якої, як неважко здогадатися, прийшли з Адигеї. В якості основи використовують незбиране молоко коров’яче, овече, козяче. З точки зору офіційної класифікації, продукт відноситься до м’яких сирів без дозрівання. Смак у нього кисломолочний з унікальними нотками, в міру солоний, сам по собі ніжний сир і м’який. Крім свіжого вигляду, продається іноді і копченим.

Хоча адигейський сир і споріднена за складом багатьох інших видів сирів, таких як бринза або сир моцарелла, характеристики у нього абсолютно унікальні. Чим же корисний адигейський сир?

Корисні властивості адигейського сиру

Завдяки вмісту в адигейській сирі ферментам, його вживання благотворно позначається на травленні, покращує мікрофлору кишечника, нормалізує роботу нервової системи. Крім того, продукт є природним антидепресантом, допомагає впоратися із занепокоєнням і безсонням, сприяє поліпшенню настрою.

Хімічний склад адигейського сиру

У складі адигейського сиру – безліч легкозасвоюваних мінеральних солей і незамінних амінокислот. Також він містить органічні кислоти, вітаміни групи в, бета-каротин, вітамін а, вітаміни C, D, E, H. Насичений він і корисними мікроелементами: кальцієм, калієм, магнієм, натрієм, сіркою, залізом, фосфором, міддю, цинком).

Застосування в кулінарії і дієтології

Адигейський сир в кулінарії і для схудненняАдигейський сир використовується як в національних рецептах, так і в якості замінника інших подібних м’яких сирів. Зокрема, з ним можна приготувати салати: цезар, теплий з смаженим сиром, теплий з кіноа. Запікають під сиром баклажани в томатному соусі, з ним же готують і цибульні пиріжки, і рибу по-вегетаріанськи, і пенне. Адигейський сир входить в склад пельменів з сиром і зеленню, а також деяких національних страв – осетинських пирогів і ачмы. В якості одного з компонентів продукт може використовуватися в безлічі рецептів пирогів і фаршированих страв.

Адигейський сир в дієтології і для схуднення

Адигейський сир, незважаючи на відносно високу жирність, відноситься до дієтичних, має високу харчову цінність, і його часто включають в раціон людей з підвищеною вагою або зі схильністю до нього. Калорійність 100 г продукту становить в середньому 240 ккал, вуглеводів адигейський сир не містить, а білків і жирів на ту ж порцію припадає в середньому 18,5 і 14 г відповідно. Вживання лише 80 г продукту покриває денну норму дорослої людини за амінокислотами, вітамінами групи B і натрію. Адигейський сир дієтологи зазвичай рекомендують вживати людям з гіпертонією, дітям та людям похилого віку, спортсменам, вагітним і годуючим жінкам. Зазвичай він також включається в дієти людям, які проходять відновлення після важкої хвороби або травми.

З якими продуктами вживається

Адигейський сир в силу свого складу прекрасно сумісний з наступними продуктами:

  • молочні та кисломолочні продукти – кефір, сир, сметана, сироватка, масло;
  • м’ясо птиці – курка, качка, індичка;
  • макаронні вироби – пенне, каннелоні, мараконы, равіолі;
  • інші вироби з тіста – пельмені, пиріжки, пироги, млинці;
  • овочі, зелень баклажани, кабачки, квасоля, буряк, болгарський перець, морква, брюссельська капуста, чебрець, цибуля, селера, кінза, петрушка, картопля;
  • фрукти і ягоди – цитрусові (лимон, лайм, апельсин, мандарин, помело, грейпфрутом), груші, вишня, виноград;
  • гриби – печериці, гливи, білі;
  • горіхи – бразильські, кедрові, арахіс;
  • риба – зубатка та деякі інші морські породи;
  • каші – в першу чергу гречана.

Як вибрати хороший адигейський сир

  1. Обов’язково дивіться на колір і зовнішній вигляд. Колір повинен бути білим або біло-жовтим, можлива легка кремова пігментація. На свіжому сирі не повинно бути кірки.
  2. По консистенції продукт повинен бути м’яким, сирнистий, іноді може злегка кришитися, але ні в якому разі не сухим і не надто щільним.
  3. Смак свіжого продукту ніжний, в міру солоний, з характерним відтінком сироваткового білка. Не повинно бути різкого, кислого смаку або запаху.
  4. Якщо купуєте сир в упаковці, звертайте увагу на термін виготовлення. Якщо сир не коптился, то він може зберігатися не більше тижня.

Як вживати

Норми споживання адигейського сируСередньодобова доза вживання в чистому вигляді для дітей становить близько 50 г, для дорослих – 80-100 р. Індивідуально може призначатися дієтологом і в інших кількостях. Найкраще вживати адигейський сир в обід, щоб підтримати тонус організму. Можна вживати у вихідному, смаженому і копченому вигляді, а також у складі всіляких кулінарних або дієтичних страв.

Шкоду і протипоказання

  1. Не слід вживати людям з непереносимістю молочних продуктів.
  2. Зловживання адигейський сиром викликає у деяких людей мігрень з-за триптофану, який в ньому міститься.
  3. Вживання простроченого продукту може викликати харчове розлад через отруєння.
  4. Продукт добре вбирає запахи, тому зберігати його потрібно окремо від пахучих продуктів.
  5. Кращий спосіб зберігання – в скляному посуді з закритою кришкою.
  6. Оптимальна температура зберігання – +6 за Цельсієм. При такій температура сир може не псуватися і не втрачати своїх якостей протягом тижня.
  7. Не слід заморожувати адигейський сир. Він при цьому втратить свої корисні якості і при розморожуванні буде кришитися і розламуватися.
  8. В копченому вигляді може зберігатися в прохолоді і за відсутності сторонніх запахів кілька тижнів і місяців поспіль – це спосіб продовжити термін зберігання без консервації.

Як зберігати адигейський сир

Чим корисний адигейський сир і як його зберігатиЗа своїм смаком і корисними якостями адигейський сир – один з найбільш помітних і цінують. Він використовується в багатьох блюдах, люблять його і окремо, як самостійно продукту. При дотриманні норм споживання та рекомендацій дієтолога включення продукту в раціон сприяє підтриманню тонусу, покращує настрій, нормалізує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Чи Любите ви адигейський сир і часто його купуєте? А може бути, готуєте за автентичним рецептом самостійно? Розкажіть про те, яке ваше ставлення до адыгейскому сиру, використовуєте ви його в якості компонента для страв. Поділіться своїм досвідом і своїми думками коментарі до статті.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *