Айран, його користь і шкода

Користь і шкода айрану

Зміст

  • 1. Корисні властивості айрану
  • 2. Хімічний склад і калорійність айрану
  • 3. Застосування в кулінарії
  • 4. Використання айрану для схуднення
  • 5. Як вибрати хороший продукт
  • 6. Шкоди та протипоказання

Айран є дуже цінним кисломолочним напоєм, який володіє безліччю корисних властивостей. Напій виходить в результаті бродіння коров’ячого, козячого та овечого молока з дріжджами.

Спочатку айран був традиційним напоєм черкесів (також його виготовляли в Кабардино-Балкарії), саме ці народи першими відкрили його дивовижні якості. Чим же так корисний айран?

Корисні властивості айрану

Безумовно, промисловий айран має сильні відмінності від домашнього – по-перше, він більш рідкий, по друге – володіє меншою калорійністю. Незважаючи на це, він все ж досить корисний для організму. Його називають напоєм довгожителів», він дуже швидко засвоюється і миттєво насичує.

Які корисні властивості айрануУ айраном присутні молочнокислі бактерії, які опиняючись в кишечнику, починають знищувати гнильну мікрофлору і допомагають позбутися від дисбактеріозу. Також напій покращує секреторну діяльність, завдяки чому можна вживати його разом з антибіотиками (він цілком замінить кефір або йогурт).

іншим корисним властивостям айрану можна віднести поліпшення апетиту, виведення токсинів і шлаків з організму і нормалізацію водно-сольового балансу. Все це сприяє кращій опірності захворювань, навіть онкологічним, які розвиваються внаслідок папіломавірусної інфекції. Організм може побороти інфекцію протягом двох років у разі хорошого імунітету, який і поліпшується зокрема молочними продуктами.

Підійде айран і для спортсменів – напій підтримує м’язи в тонусі і зміцнює серцево-судинну систему. При його вживанні фізичні навантаження переносяться значно легше.

Рекомендується використовувати натуральні кисломолочні продукти дітям, а також людям похилого віку. Вони відмінно справляються з запорами і виступають джерелами кальцію, а кістки й у першій і у другій категорії як раз таки і потребують додаткового зміцнення. Тільки врахуйте, що не можна давати дітям прохолодний напій, інакше вони можуть захворіти, як і у випадку з холодним молоком.

У поєднанні з медом айран допомагає швидко заснути, прекрасно знімає зайву напругу.

Хімічний склад і калорійність айрану

Хімічний і вітамінний склад айрануВ 100 грамах айрану міститься:

  • від 1,72 до 1,74 грама білків;
  • 1 грам жирів;
  • від 2,77 до 2,79 грамів вуглеводів.

Крім цього у айраном знаходиться багато вітамінів групи В, а також вітаміни А, РР, С, Н і D. З корисних речовин можна назвати: бета-каротин і холін, а з мікроелементів – калій, кальцій, фосфор, йод, хлор, цинк, сірка, залізо, натрій, селен, магній і інші елементи.

Харчова цінність продукту досить низька і становить лише 27 кілокалоріям на 100 грамів напою.

Застосування в кулінарії

Досить добре вживати напій влітку – він відмінно прохлаждает, а також покращує апетит. Також можна використовувати айран як основу для холодного супу, наприклад, окрошки.

Можна виготовляти напій в домашніх умовах, а інгредієнти замінити на більш доступні. Замість гірської води, наприклад, цілком підійде нарзан з колотими шматочками льоду. Айран, супроводжуючий перші страви, можна доповнити заправкою з паприки, коріандру або кмину.

Просто ідеально поєднання айрану з ароматними травами, останні будуть кращою приправою для напою. При виборі приправ варто враховувати час доби, а також страви, до яких і буде подаватися безпосередньо напій – до м’ясних страв більше підійде базилік, від кінзи напій стане більш міцним, а у разі приготування айрану для охолодження від спеки, покладіть в нього м’яту (краще всього кондитерську, вона має більш виражений аромат).

Крім трав, непогано поєднувати айран з фруктами. Потрібно покласти в напій нарізані шматочки різних фруктів і залишити настоюватися пару годин. Зелене яблуко додасть напою фруктову свіжість і зробить його смак більш м’яким.

Напій з фруктовими часточками апельсина або мандарина можна приготувати ввечері і залишити на ніч, а вранці разом зі свіжою випічкою айран буде відмінним варіантом легкого сніданку.

Використання айрану для схуднення

Айран для схудненняАйран відмінно підійдемо людям, які бажають позбутися зайвої ваги, адже він є дуже легким напоєм. У ньому міститься зовсім мало калорій, але при цьому він досить швидко засвоюється організмом і сприяє кращому насиченню. Завдяки цим своїм властивостям айран може з успіхом використовуватися для розвантажувальних днів або для дієт. Можна замінювати якийсь прийом їжі цим напоєм, краще всього, якщо це буде вечеря.

Плюс до всього айран добре справляється з запорами і успішно розвантажує шлунково-кишковий тракт, що сприяє кращому засвоєнню вітамінів і мінеральних речовин. Науково доведена здатність напою швидко виводити з організму «зайві жири», що самим прямим чином допомагає схуднути. Загалом, айран – це ідеальний напій для ідеальної фігури.

Як вибрати хороший продукт

Під час придбання айрану потрібно звернути увагу на його склад – в якісному продукті не повинно бути жодних добавок, консервантів, барвників та інших хімікатів. Також справжній айран не може робитися з сухого молока.

Як правильно вибрати хороший айранКрім складу треба подивитися і на сам вид напою, якісний продукт має білий колір, рідковату або пінисту консистенцію, на смак він нагадує кефір (у айрану такий же солонуватий присмак), відрізняється приємним молочним запахом, плюс в ньому присутні бульбашки.

Термін придатності свіжоприготовленого напою в холодильній камері становить приблизно 24 год, придбаний у магазині напій потрібно випити також протягом доби з моменту відкриття пляшки. Справжній же напій (який виготовляється безпосередньо в горах) може зберігатися аж до трьох місяців, в цьому випадку консервантом є сіль, ніяких хімічних добавок в нього не кладуть. Але такий айран спробувати можна хіба що в туристичній поїздці, тому рекомендується дотримуватися стандартних термінів зберігання.

Шкоду і протипоказання

Як і інша кисломолочна продукція, айран може бути шкідливий у разі неправильного дозрівання і приготування. Можлива також особиста непереносимість напою, все-таки це досить екзотичне питво. Потрібно врахувати той факт, що айран може бути шкідливий у разі таких гіперацидних станів, як гастрит, виразка шлунка і дванадцятипалої кишки. У цьому випадку замініть айран більш легким напоєм, як варіант – звичайним молоком.

Навіть цілком здоровим людям не слід занадто зловживати айраном, все має бути в межах розумного. Ви знаєте якийсь цікавий факт про айраном, який ми не згадали у цьому тексті? Обов’язково поділіться ним з читачами, залишивши свій коментар після статті.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *