Бринза, її користь і шкода

Користь і шкода бринзи

Зміст

  • 1. Корисні властивості бринзи
  • 2. Хімічний склад бринзи
  • 3. Застосування в кулінарії і дієтології
  • 4. Норма споживання даного продукту
  • 5. Протипоказання та можливу шкоду
  • 6. Як вибрати якісний продукт
  • 7. Як зберігати бринзу

Молочні продукти завжди були, є і будуть популярними в раціоні людини завдяки своїм смаковим якостям, а також тієї користі, яку вони приносять. Сьогодні ми з вами поговоримо про бринзу – розсільному сир, який виготовляють з коров’ячого, козячого, буйволячого та овечого молока, а трапляється і з суміші всіх перерахованих вище.

Чим же корисна бринза, які елементи і речовини в ній містяться, у приготуванні яких страв вона використовується, можна її вживати годуючій мамі, як зробити цей вид сиру в домашніх умовах?

Корисні властивості бринзи

Які корисні властивості бринзиВ першу чергу користь бринзи визначається великою кількістю міститься в ній фосфору і кальцію, тому вона може бути рекомендована для лікування хвороб, а також ушкоджень кісткової системи (рахіт, остеопорозів, переломів), вагітним жінкам і жінкам лактаційний період.

Лікувальний комплекс цього сиру, який складається з амінокислот, молочнокислих бактерій і вітамінів групи В, підходить для патологій нервової системи, печінки, а також людям похилого віку.

Бринза добре впливає на стан шкіри, нігтів і волосся завдяки великому вмісту в ній білка. З цієї ж причини вона може бути використана в якості відмінною альтернативи людям, які не вживають м’яса. У разі постійного вживання цього продукту ви забезпечите собі молодість, бархатистість, гладкість і пружність шкіри.

Хімічний склад бринзи

У бринзі зберігаються всі речовини, які містяться в молоці, адже сир дозріває в умовах невисоких температур. До них відносяться:

  • вітаміни (А, В6, В9, В2, В12, E, D):
  • мінерали (фосфор, кальцій, фтор, молібден, магній).

Бринза відноситься до продуктів рекордсменів за змістом фосфору і кальцію. Останнього в ній міститься так багато, що всього лише 100 грамів продукту повністю забезпечують організм людини добової норми цього корисного мікроелемента.

Застосування в кулінарії і дієтології

Чим корисна бринза в кулінарії і дієтологіїСир бринза широко застосовується в кулінарії, з нього готуються салати (наприклад, шопський і грецький), а також вона використовується як начинка для вареників та пирогів в різних кухнях світу, використовується в процесі приготування різних м’ясних страв (є одним з інгредієнтів фаршированого перцю в Болгарії). В стравах цей сир може виступати в якості компонента, а також як самостійне блюдо.

Завдяки своїм смаковим якостям бринза дуже добре поєднується з наступними продуктами:

  • Усіма видами овочів (огірками, помідорами, болгарським перцем та іншими).
  • Кислими фруктами і ягодами (апельсинами, ананасами, грейпфрутами, кислими яблуками, вишнями, сливами, грушами, журавлиною, ожиною, гранатом, брусницею, мандаринами, помело, обліпихою).
  • Кисломолочними продуктами (сиром, сметаною, ряжанкою, вершками, йогуртом, кефіром).

Також можливе сполучення бринзи з:

  • кашами (пшоняної, вівсяної, пшеничної, кукурудзяної, перлової, ячної, манної, рисової, гречаної) і висівками (пшеничними, житніми, вівсяними);
  • хлібом;
  • картоплею;
  • горіхами (волоськими, фундук, мигдаль, кешью, фісташками, кедровими, бразильським).

З нею роблять бутерброди, використовують у процесі готування супів. Страви з даного продукту добре вживати з легким сухим вином.

Досить важко віднести бринзу до дієтичних продуктів, адже в ній міститься достатня велика кількість жиру, тому людям, котрі худнуть варто обмежитися у вживанні цього сиру. Зате тим, хто займається спортом або ж має потребу у висококалорійній дієті за станом свого здоров’я, припадуть до речі калорійність, жирність і підвищену кількість білка в цьому продукті.

Норма споживання даного продукту

Калорійність бринзи в першу чергу залежить від молока, з якого вона виготовлялася. Так, харчова цінність сиру, зробленого з овечого молока, варіюється в межах 280-300 кілокалорій за 100 грамів, а в разі коров’ячого молока калорійність буде дорівнювати 160-230 кілокалоріям. Крім цього, 100 грамів продукту містять від 7 до 18% білка і не більше 25% жиру.

Денна норма споживання сиру не повинна перевищувати 70 грамів, цього цілком вистачить для того, щоб ви, як слід, насолодилися бринзою і отримали з неї всі корисні речовини і елементи.

Протипоказання та можливу шкоду

Протипоказання у вживання бринзиКоли ми розглядаємо це питання, перш за все, мова піде про велику кількість солі, що міститься в бринзі. Сіль, як відомо, володіє несприятливим впливом на нирки і всю сечовидільну систему організму. Виходячи з чого, не рекомендується їсти цей сир людям з патологічними процесами в нирках. При цьому навіть цілком здоровим людям не варто вживати продукт понад норми, щоб не спровокувати появу проблем з цією сферою.

Також з медикаментозним показаннями забороняється вживати бринзу в таких ситуаціях:

  • у разі захворювань печінки;
  • при патології підшлункової залози;
  • в разі проблем з нервовою системою.

Категорично заборонено є бринзу людям, у яких є непереносимість лактози.

Як вибрати якісний продукт

Будь-який продукт буде корисний виключно тоді, коли він буде свіжим і якісним. При купівлі сиру бринзи зверніть свою увагу на такі фактори:

  1. Бринза має бути білою за кольором або ж світло-жовтою. Занадто яскравий жовтий колір буде свідчити про те, що перед вами продукт далеко не першої свіжості.
  2. На цій різновиди сиру (на відміну від багатьох його побратимів) немає кірочок. Скоринка ж може з’явитися у разі тривалого зберігання бринзи в магазині.
  3. В якісному сирі можна спостерігати невеликі порожнини неправильної форми, продукт відрізняється пористою структурою.
  4. бринза Свіжа повинна мати пружну форму, у ній не може бути якихось крихт або ж розповзання
  5. Також до показників якості бринзи відноситься і її смак, тому бажано попередньо зняти пробу з продукту перед придбанням.

Як зберігати бринзу

Як правильно зберігати бринзуКоли ж ви вже купили бринзу в будинок, потрібно врахувати особливості її правильного зберігання. Не слід зберігати продукт семи днів. Також слід дотримуватися певних правил, наприклад, суху бринзу слід закутати у фольгу і покласти в холодильну камеру, а бринза з сироваткою зберігається безпосередньо в рідині – у цьому випадку вона може лежати аж до двох тижнів.

Бринза, мабуть, є найбільш корисним з усіх сирів, крім цього вона ще й дуже смачна, до речі існує кілька різновидів цього продукту, наприклад, є солона бринза, солодка або нейтральна. Кожен покупець може підібрати той вид сиру, який йому більш симпатичний. Незважаючи на всю користь бринзи, все ж не потрібно занадто зловживати нею, це навряд чи сподобається вашому організму і може призвести до певних проблем.

Можливо, ми втратили в даному тексті якусь інформацію щодо цього чудового продукту, рекомендуємо вам обов’язково розповісти про це у коментарях. Може бути, ви захочете поділитися своїми власними враженнями про бринзу або ж рецептами приготування страв з цим сиром.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *