Чай мате (мате), його користь і шкода

Користь і шкода чаю мате (мате)

Зміст

  • 1. Хімічний склад чаю
  • 2. Корисні властивості мате (мате)
  • 3. Застосування в кулінарії і дієтології
  • 4. Як вибрати хороший мате
  • 5. Як правильно заварювати і вживати мате (мате)
  • 6. Шкоди та можливі протипоказання

«Мате – як абзац. Випив – і можеш починати з нового рядка». Цей тонізуючий напій – вже давно не тільки привілей героїв Хуліо Кортасара. Парагвайський чай мате доступно практично кожному з нас не тільки як альтернатива звичним сортів чаю, будучи і оздоровлюючим засобом, і навіть модним атрибутом. У нього своя культура споживання; познайомившись з нею, вам захочеться пробувати мате знову і знову.

Цей напій готується з листя і пагонів парагвайського падуба, які висушуються і подрібнюються. Отриманий настій набуває світло-зелений колір, нагадуючи зелений чай.

В його смаку можна вловити як відтінки гіркоти, так і солодкі нотки. У той же час він перевершує зелений чай за своїм антиоксидантним властивостям має одну важливу перевагу перед усіма напоями, що містять кофеїн – мате чудово тонізує, не викликаючи побічних ефектів. Вся справа в його складі.

Хімічний склад чаю

Проведені дослідження підтвердили, що мате містить практично всі вітаміни і необхідні людині речовини. Серед них:

  • матеїн – унікальний природний стимулятор, більш безпечний і тривалий за дії, ніж кофеїн;
  • дубильні речовини – танін;
  • каротин;
  • хлорофіл;
  • кислоти – нікотинова, соляна, пантотенова, капронова, каприлова, пеларгоновая;
  • вітаміни А, В1, В2, B8, С, Е, H, P;
  • мікроелементи – кальцій, магній, натрій, калій, залізо, кремній, марганець;
  • ксантинові алкалоїди.

Корисні властивості і хімічний склад чаю мате

Енергетична цінність напою невисока і складає від 1 до 5 ккал на 100 р.

У цьому ж обсязі мате міститься:

  • ~ 0,5 г білків;
  • ~ 0,1 г жирів;
  • до 0,1 г вуглеводів.

Корисні властивості мате (мате)

За своїми властивостями цей чай є найсильнішим оздоровлюючим засобом. Його вплив на людський організм дуже різноманітно. Серед надаваних їм ефектів можна назвати:

  • підвищення загального тонусу;
  • підвищення імунітету;
  • виведення токсинів;
  • стимуляція травних процесів;
  • стимуляція роботи наднирників;
  • сечогінний і потогінний ефект;
  • * антиспазматичний ефект;
  • антисептичний ефект;
  • зниження високої температури;
  • зменшення проявів алергії;
  • стимуляція кровообігу;
  • нормалізація кров’яного тиску;
  • заповнення дефіциту вітамінів, мікро – і макроелементів;
  • поліпшення якості сну, концентрації уваги і настрою;
  • зниження втоми і нервозності;
  • зменшення алкогольної і нікотинової залежності;
  • профілактика ракових захворювань;
  • збільшення витрати енергії;
  • нормалізація обміну речовин;
  • притуплення почуття голоду.

Застосування в кулінарії і дієтології

Бомбилья і калебас (калабас)Настільки широкий спектр корисних якостей дозволяє мате стати невід’ємним компонентом лікувального та оздоровчого харчування. А три останні пункти поряд з низькою енергетичною цінністю зроблять цей напій незамінним для тих, хто хоче схуднути. Однак не варто забувати, що процес схуднення завжди повинен стимулюватися цілим комплексом дій, серед яких, крім вживання дієтичних продуктів, буде і висока фізична активність.

До речі, мате буде корисний і при заняттях фітнесом – він допомагає швидко відновитися після навантажень, що помічають навіть професійні спортсмени. У шанувальників мате після тренувань менше болять м’язи, оскільки чудо-чай сприяє виведенню з тканин молочної кислоти.

Дуже багато залежить від вибору суміші для заварювання напою. Мате буває трьох видів:

  • зелений;
  • смажений;
  • золотий.

Як вибрати хороший мате

При його покупці варто звернути увагу на ціну – оскільки мате є імпортним продуктом, вона не може бути низькою. Середня вартість 250-грамової упаковки якісної суміші для заварювання мате складе 400-500 рублів. За елітні сорти напою потрібно буде заплатити дорожче. Краще всього купувати фасований мате, а вибираючи ваговий, не забувати, що більше половини чайної суміші повинні складати листя – тільки в цьому випадку вона буде якісною. Іноді в мате додають гінкго білоба або сушені фрукти.

Ще один важливий аспект при виборі мате – маркування на упаковці. Вона може розповісти про його строк придатності, сорт і країні-виробнику. Краще всього вибирати аргентинський продукт – він вищий за якістю. Крім Аргентини, мате в нашу країну експортують Бразилія і Парагвай. До речі, про якість мате може «розповісти» і сама упаковка – чим вона міцніша, тим краще і чай.

Як правильно заварювати і вживати мате (мате)

Як правильно заварювати мате (мате)Процес вживання мате починається з його приготування. Заради збереження всіх корисних властивостей цього напою нам довелося запозичити у парагвайців і традиційний посудина для заварювання – калабас (калебас), а також бомбілью – металеву трубочку, через яку мате прийнято пити невеликими ковтками прямо з калабаса. Ці атрибути можна придбати в чайних магазинах або замовити через Інтернет.

приготування напою мате засипають в калабас на дві третини його обсягу і потроху заливають холодною водою. Вода повинна бути очищеною, хорошої якості, а її обсягу має вистачити виключно для того, щоб заварка розбухла, але не плавала. Потім необхідно почекати близько трьох хвилин до повного всмоктування рідини, вставити в калабас бомбілью і долити вже теплої води – не вище 70-80 градусів. Окріп в даному випадку строго протипоказаний, інакше напій вийде смачним і практично марним. Ще через дві хвилини мате можна пити.

Цей напій непогано поєднується з цукром і медом, молоком, листям м’яти, цитрусовими соками. Добова доза його споживання не повинна перевищувати двох калабасов для дорослої людини. Адже навіть виняткова користь мате не скасовує протипоказань.

Шкоду та можливі протипоказання

Так, парагвайський чудо-чай не рекомендують вживати:

  • вагітним жінкам;
  • дітям до 14 років;
  • людям з підвищеною кислотністю шлункового соку;
  • людям, страждаючим захворюваннями нирок;
  • людям, страждаючим атеросклерозом.

Навіть при відсутності протипоказань потрібно пам’ятати про наступних правилах:

  • не пити мате натщесерце і перед сном;
  • не пити мате гарячим;
  • пити мате виключно через бомбілью або соломинку;
  • не зловживати напоєм;
  • вилити заварений мате, залишався невыпитым більше двох годин.

Мате - цінне джерело матеинаСуміш для заварювання зберігають у герметичній посуді не більше двох років. Чай не повинен відволожуються і вбирати сторонні запахи.

Зібравши всі плюси інших популярних напоїв – чорного і зеленого чаю, а також кава – мате практично не має мінусів.

Присутність у ньому близько двох сотень вітамінів і мінеральних елементів робить можливості цього напою воістину унікальними для людського організму. Але на відміну від стимуляторів і ліків, мате не викликає звикання – винятком є лише серцева прихильність. Навіть якщо її не виникне, мате варто обов’язково спробувати. Діліться коментарях вашим досвідом вживання цього чаю.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *