Черешня, її користь і шкода

Користь і шкода черешні

Зміст

  • 1. Корисні і лікувальні властивості черешні
  • 2. Хімічний склад
  • 3. Застосування в дієтології
  • 4. Кулінарна сполучуваність
  • 5. Як вибрати хорошу черешню
  • 6. Як вживати черешню
  • 7. Особливості зберігання
  • 8. Шкоди та протипоказання

Солодка і соковита, без жодного натяку на терпкість, черешня – літній ласощі, наповнений масою корисних речовин.

Будучи джерелом вітаміну с, клітковини і безлічі фітохімічних з’єднань, які сприяють здоров’ю людини, черешня приваблює тих, хто слідує нормам правильного харчування. Чим же так корисна черешня?

Корисні і лікувальні властивості черешні

Дослідження показали зв’язок між поїданням черешні і профілактикою хвороби Альцгеймера. Завдяки протизапальним здібностям, флавоноїди запобігають когнітивні проблеми і слабоумство, пов’язане зі старінням.

Клітковина, вітамін C, каротиноїди і антоціани загальмовують розвиток деяких видів раку, а ціанідин значно підвищує активність вільних радикалів в організмі.

В соку черешні є вітамін K – жиророзчинний вітамін, здатний метаболізувати кальцій в кістках і хрящах. Це значно допомагає знизити ризик розвитку остеопорозу.

Кісточка черешні містить синильну кислоту, яку використовують, щоб полегшити біль у горлі, грудях і животі. Синильна кислота також популярна в косметології як тонізуючу, антисептичну і навіть противопаразитное засіб. Не менш корисні і листя черешні, з яких можна робити лікувальні відвари і настої.

Кращі сорти черешні та їх властивості
Черешня Іпуть та інші корисні сортуВсі корисні властивості черешні належать до популярних сортів з червоною, бордовим або чорним кольором шкірочки і м’якоті: Іпуть, Мускатна, Річиця, Валерій Чкалов, Апрелька, Ленінградська чорна і Ревна. Найважливіше перевага темних сортів – це абсолютно унікальний набір антиоксидантів. Саме вони надають черешні глибокий червоний, майже чорний колір. Ці сполуки допомагають справлятися з захворюваннями, такими як подагра, артрит, фіброміалгія, м’язові болі, пов’язані зі спортивними травмами.

У червоної і чорної черешні міститься мелатонін – антиоксидант, який надає заспокійливу дію на нейрони мозку і нервову систему, позбавляє від дратівливості, безсоння, головних болів і навіть допомагаючи встановити регулярний режим сну.

Хімічний склад

Калорійність черешні всього 50 кілокалорій, незначна кількість жиру, але високий вміст вітамінів, мінералів і клітковини.

  • білки – 1,1;
  • жири – 0,4;
  • вуглеводи – 11,5;
  • клітковина – 1,1.

Клітковина у складі черешні регулює рівень цукру в крові і пригнічує відчуття голоду.

Крім того, черешня містить вітаміни (особливо групи В):

  • тіамін;
  • рибофлавін;
  • ніацин;
  • пантотенова кислота;
  • вітамін B6;
  • вітамін B12;
  • фолієва кислота;
  • вітамін A;
  • вітамін E;
  • вітамін K.

найважливіший елемент – це вітамін C, який необхідний для відновлення тканин і вироблення колагену. Він також важливий для підтримки здорової шкіри, сухожиль, зв’язок, кровоносних судин і хрящів. Вітамін C також необхідний для загоєння і підтримки здорових кісток і зубів.

Макро – і мікроелементи:

  • кальцій;
  • залізо;
  • магній;
  • фосфор;
  • калій;
  • натрій;
  • цинк.

Склад поживних речовин в черешневому соці і сушеної черешні однаковий. Однак у соку міститься менше харчових волокон. Заморожена черешня містить більш низька кількість антиоксидантів, а консервована черешня ще менше.

Застосування в дієтології

Корисні і лікувальні властивості черешніМаксимальну користь здоров’ю та здоровому харчуванню приносить вживання свіжих ягід. Черешня містить дуже мало натрію, тому її часто вживають безсольовій дієті.

Антоціани і волокна в складі черешні допомагають контролювати ожиріння, змушують відчувати себе більш ситими, знижуючи ризик споживання занадто великої кількості калорій.

Кулінарна сполучуваність

Ранок – найкращий час дня для вживання черешні, особливо в поєднанні з кашами або сиром.

Ця ягода чудово поєднується:

  • з ранковими кашами (вівсяна, мюслі, пшоняна, рисова, перлова);
  • з кисломолочними продуктами (йогурт, сир, ряжанка, адигейський сир, айран);
  • з коров’ячим чи козячим молоком;
  • з іншими ягодами (слива, чорна смородина, агрус, виноград, полуниця);
  • з м’ясом (яловичина, курка, індичка);
  • з фруктами (яблуко, персик, абрикос, ківі, банан);
  • з прянощами (кориця, імбир, аніс, ваніль);
  • з шоколадом і медом.

Єдині продукти, з якими не поєднується черешня – це бобові і яйця.

Як вибрати хорошу черешню

В магазині або на ринку необхідно купувати тільки якісні ягоди, в іншому випадку, черешня зіпсується моментально.

  • Добра черешня має бути великою, блискучою, пухкою, твердою, темного кольору.
  • Купувати черешню слід разом зі стеблами – вони повинні бути свіжими і зеленими.
  • Варто відмовитися від покупки дрібних, м’яких або в’ялих ягід.
  • Непридатною вважається черешня з патьоками або порізами на темній поверхні.

Краще вибрати і купити якісні ягоди або не купувати зовсім.

Як вживати черешню

Рекомендована добова норма – 1,5-2 склянки ягід для дорослої людини і 4-5 ягід для дитини від 3 років. Високий вміст фруктози може значно позначитися на фігурі, тому не варто перевищувати зазначену норму.

Особливості зберігання

Як правильно зберігати черешнюНемиті ягоди вишні можна зберігати в поліетиленових пакетах або в неглибоких контейнерах, виклавши ягоди в один шар і накривши поліетиленовою плівкою. Це значно зменшить поява вм’ятин. Черешня зберігається в холодильнику в хорошому стані до тижня.

Можна заморозити вишню, промивши і розклавши ягоди в один шар на деко, потім помістити в морозильну камеру на ніч. Як тільки вишня заморозиться, перекласти в пластиковий контейнер і прибрати в морозилку. Заморожені фрукти можуть зберігатися до року.

Шкоду і протипоказання

Ягоди черешні не підходять для хворих діабет II ступеня. Хоч там і міститься натуральний цукор, але ГІ черешні 62. Це означає, що ягоди надають значний вплив на рівень цукру в крові. Важливо відзначити, що ці цифри відносяться тільки до свіжих ягід. Консервована черешня або сік, швидше за все, містить шкідливий цукор. Діабетикам і котрі худнуть слід уникати таких продуктів.

Можна черешню вагітним жінкам і годуючим мамам при грудному вигодовуванні?
чи Можна вживати черешню вагітним жінкам, а також годуючим мамам при грудному вигодовуванніЧервону і чорну черешню не рекомендується вживати вагітним або годуючим мамам, оскільки високий вміст аскорбінової кислоти здатна викликати алергію. З цієї ж причини не рекомендується давати черешню дітям до 3 років. Білі сорти не так небезпечні. Алергенний фарбувальний пектин не міститься в білих ягодах.

Хімічний склад і корисні властивості черешні схожі з вишнею. Обидва види ягід позитивно позначаються на роботі нашого організму і в помірній кількості ні краплі не шкодять фігурі. Крім того, в черешні міститься рідкісний вітамін K, без якого організм починає давати збій.

Який сорт черешні ви віддаєте перевагу: червоний, чорний або жовтий? На вашу думку, з чим краще поєднувати черешню?

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *