Червона горобина, її корисні властивості і протипоказання

Корисні властивості та можливі протипоказання червоної горобини

Зміст

  • 1. Корисні, лікувальні і цілющі властивості ягід червоної горобини
  • 2. Хімічний склад
  • 3. Червона горобина і дієти
  • 4. З чим поєднується червона горобина
  • 5. Коли краще збирати червону горобину
  • 6. Як вживати червону горобину
  • 7. Особливості зберігання
  • 8. Шкоди та протипоказання

Люди давно відкрили для себе унікальний цілющий ефект від вживання червоної горобини. Незважаючи на те, що у свіжому вигляді ягоди кислі, гіркі і в’язкі, з них виходять неймовірно смачні і корисні джеми, вітамінні настоянки і цілющі чаї. Середина-кінець осені – період дозрівання червоної горобини. На дереві з’являються яскраво-червоні плоди і всю зиму вони залишаються свіжими. Чим же корисна червона горобина?

Корисні, лікувальні і цілющі властивості ягід червоної горобини

Ягоди червоної горобини, залежно від сорту, токсичні, але шкідливі властивості зникають при нагріванні або при тривалому заморожуванні. Як тільки в’язкість пропадає, корисні властивості червоної горобини розкриваються повною мірою; нещодавно в ягодах виявили унікальні органічні сполуки, з-за яких горобину охарактеризували як «супер-продукт».

Високий вміст вітамінів і терпкий ефект ягід горобини надають регенеративний і підбадьорливий ефект на шкіру. Вони стимулюють циркуляцію крові і покращують кольору обличчя, при цьому розгладжуючи зморшки. У поєднанні з медом, ці ягоди виробляють омолоджуючий ефект, особливо в зимові місяці, коли так не вистачає вітамінів.

Основні переваги вживання ягід горобини:

  • Стимуляція імунної системи. Ягоди горобини не насичені вітамінами, але в них міститься невірно високу кількість вітаміну C (у 4 рази більше, ніж у лимоні). Аскорбінова кислота стимулює вироблення білих кров’яних клітин, а також діють як антиоксидант. Крім того, вітамін с необхідний для створення колагену, що зміцнює м’язи і допомагає побудувати/відремонтувати кровоносні судини.
  • Зміцнення дихальної системи. У народній медицині сік з ягід горобини використовується для зменшення запалення дихальних шляхів, полегшення симптомів астми та як антивірусний засіб для боротьби з ангіною і запаленням мигдаликів, осиплості голосу.
  • Поліпшення травлення. Клітковина, яка міститься в помірній кількості в ягодах горобини, полегшує травлення і зменшує запори. Органічні сполуки в складі плодів горобини позбавляють від симптомів діареї.
  • Запобігання деяких видів раку. Великий вміст антиоксидантів, зокрема сорбінової кислоти, запобігає негативний вплив вільних радикалів. Ягоди горобини, значно підвищують рівень антиоксидантів, запобігаючи утворення ракових клітин, знижуючи ймовірність передчасного старіння, посилюючи регенерацію клітин і підвищуючи здоров’я очей, в тому числі знижуючи ймовірність макулярної дегенерації.
  • Зменшення бактеріальної інфекції. Сорбінова кислота безпосередньо пов’язана з зменшенням впливу мікробів і бактерій на шкіру і організм. Тому ягоди горобини іноді використовуються в косметології, як антибактеріальний і антимікробний засіб.

Чим корисна для людського організму червона горобинаЯгоди горобини насичені йодом, тому їх застосовують при захворюванні щитовидної залози і гіпертонії.

Вітамінний чай з ягід горобини, особливо в поєднанні з шипшиною, – це тонізуючий і очищающий напій для печінки і нирок.

Корисні властивості горобини присутні не тільки в ягодах, але в листках і корі.

Хімічний склад

Ягоди червоної горобини – один з найкращих джерел каротину (більше, ніж у моркві). Високий вміст сорбіту в поєднанні з набором вітамінів, мінералів та інших корисних речовин в значній мірі допомагають позбутися від авітамінозу:

  • вітамін а (каротин);
  • вітамін C;
  • вітамін D;
  • вітамін B2;
  • вітамін E;
  • фолієва кислота.

Горобина містить багато важливих для здоров’я мікроелементів:

  • йод;
  • кальцій;
  • магній;
  • марганець;
  • фосфор;
  • залізо (у 4 рази більше, ніж у яблуках).

Завдяки такому хімічному складу, ягоди горобини здавна використовуються як ліки від усіх хвороб у народній медицині різних країн (Шотландія, Англія, Росія).

Червона горобина і дієти

Незважаючи на те, що горобина на 80% складається з води і досить насичена клітковиною, її рідко застосовують у дієтах або не застосовують взагалі. Настоянку на горобиновий ягодах використовують в якості вітамінної добавки, заповнюючи дефіцит необхідних для організму речовин.

З чим поєднується червона горобина

В кулінарії ягоди горобини використовуються для приготування варення, джему, компоту, настоянки і соусу до м’яса і риби.

Червона горобина поєднується:

  • з іншими ягодами (чорноплідна горобина, шипшина, обліпиха, слива) в пирогах і джемах;
  • з овочами (капуста, кабачок, помідори, огірки, морква) для заготовок;
  • з м’ясом (яловичина, шинка, сало) у вигляді соусу;
  • з червоною рибою (горбуша, лосось);
  • з медом;
  • з фруктами (яблуко);
  • з цитрусовими (лимон, апельсин);
  • з прянощами (аніс, кориця, ваніль, імбир).

Ягоди червоної горобини не поєднуються з кашами, бобовими культурами, молочними і кисломолочними продуктами.

Коли краще збирати червону горобину

У Росії плоди червоної горобини, зібрані після перших заморозків, стають більш соковитими і смачними. Великі яскраво-червоні плоди повинні бути м’якими і блискучими.

Як вживати червону горобину

Коли найкраще збирати ягоди червоної горобиниРекомендовані 10 ягід горобини у день позбавлять від хронічних головних болів, безсоння і підвищеного артеріального тиску.

Чайна ложка соку зі свіжих ягід перед їжею значно знизить кислотність шлункового соку.

Горобина допомагає вагітним жінкам подолати токсикоз. Для цього необхідно перемолоти 40 грам горобини і 10 грам цукру і вживати в момент нудоти.

Особливості зберігання

Червона горобина відмінно зберігають свої властивості в свіжому, сушеному і замороженому вигляді.

  • Сушені ягоди. Ягоди перебирають, миють і викладають на деко в один шар. Сушать у духовці при температурі 70-80° до тих пір, поки при натисканні вона не перестане виділяти сік. З сушеної горобини іноді роблять борошно і додають у випічку.
  • Заморожені ягоди. Ягоди також перебирають, миють, сушать і зберігають у тканинному мішечку або в пластиковому контейнері в морозильній камері. Чим довше заморожена горобина, тим краще стає її властивості, а кількість кератину значно збільшується.

Крім того, горобину засипають цукром у пропорції 1:1 або заливають медом і зберігають у прохолодному місці, використовуючи по мірі необхідності.

Шкоду і протипоказання

Цілющі та лікувальні властивості червоної горобиниНезрілі ягоди горобини містять високий рівень парасорбиновой кислоти, яка викликає пошкодження нирок, розлад шлунку, гепатит і ряд інших захворювань. Однак після заморожування або нагрівання ця кислота змінюється на корисну сорбінову кислоту. Вона вважається дуже корисною для нашого організму. Тому, перш ніж вживати ягоди горобини в їжу, переконайтеся, що підготували її належним чином.

Червона горобина протипоказана:

  • дівчатам, що бажають завагітніти незабаром;
  • пацієнтам з хронічною формою гастриту і виразки;
  • пацієнтам зі схильністю до утворення тромбоцитів.

Під час вагітності та годування можлива схильність до алергії (з-за високого вмісту вітаміну C).

Господині рідко надають значення корисним властивостям червоної горобини. Ця ягода вміщує в себе все краще від таких продуктів, як морква, лимон або яблуко, надаючи масу позитивних ефектів на наш організм.

Ви знали, що червона горобина приносить таку користь для нашого організму? Які рецепти з участю червоної горобини вам знайомі, а які з них ви вже встигли спробувати вдома?

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *