Червона ікра, її користь і шкода

Користь і шкода червоної ікри

Зміст

  • 1. Корисні властивості червоної ікри
  • 2. Хімічний склад червоної ікри
  • 3. Кулінарне та диетологическое застосування
  • 4. Як вибрати червону ікру
  • 5. Як вживати
  • 6. Шкоди та протипоказання
  • 7. Правила зберігання червоної ікри

Червона ікра, хоча і не є настільки рідкісним і дорогим делікатесом, як чорна, володіє багатьма чудовими властивостями і використовується в кулінарії багатьох країн, в тому числі Росії. Це ікра тихоокеанських та атлантичних лососевих порід.

Риби, які метають червону ікру: сьомга, горбуша, форель, таймень, кета та інші. Смакові і дієтичні якості червоної ікри роблять її особливим продуктом – само собою, якщо мова йде про справжній продукт, а не про дешеву підробку. Чим же корисна червона ікра?

Корисні властивості червоної ікри

Якими корисними властивостями володіє червона ікраНароди, які добували червону ікру з давнини, про її корисні властивості знають давно, більшість людей не знає досі. Між тим цей продукт здатний попереджати розвиток рахіту у дітей завдяки високому вмісту вітаміну D – не менше ніж у риб’ячому жирі. Червона ікра покращує роботу мозку, посилює імунітет, підтримує зір, може служити профілактичним засобом проти екземи, псоріазу, хвороби Альцгеймера.

Хімічний склад червоної ікри

В червоній ікрі є фолієва кислота, вітаміни A, D, E, корисні мікроелементи: фосфор, кальцій, йод. До складу входить натуральний лецитин, необхідний нервовим клітинам для нормального розвитку.

Кулінарне і диетологическое застосування

Червону ікру їдять свіжому і засоленому вигляді, використовують у величезній кількості страв. Найпоширеніші види закусок – це бутерброди, доповнені різноманітними компонентами. Але насправді навіть «допоміжні» страви з ікрою можуть виявитися досить складними і незвичайними. Крім того, її використовують в рибних салатах, в якості начинки для млинців, суфле, ролах, канапе, тарталетках, рулетиках. Як і інші види ікри, гарячих і других стравах вона зазвичай не застосовується.

Використання в дієтології
Чим корисна червона ікра і як вона застосовується в дієтологіїКалорійність червоної ікри становить 230-250 ккал на 100 грам (в залежності від виду риби), така порція містить 32 г білків і 15 г жирів. Вуглеводів в даному продукті не міститься. Білок засвоюється гранично легко, при цьому навіть невелика порція червоної ікри забезпечує організм енергією краще, ніж молоко або м’ясо. Всупереч поширеній помилці, цей продукт сам по собі не сприяє набору ваги – зазвичай «злий жарт» з організмом грають олія, хлібобулочні вироби та численні компоненти салатів, в які входить ікра. Глікемічний індекс червоної ікри – п’ять.

Можна їсти червону ікру вагітним жінкам, а також годуючим мамам при грудному вигодовуванні?
Зазвичай червону ікру рекомендують їсти людям, які проходять курс реабілітації після травм і операцій, працівникам розумової праці, жінкам у період вагітності і лактації, у невеликих кількостях – дітям з трьох років. Вживання червоної ікри покращує чоловіче здоров’я, попереджає розвиток імпотенції.
Кулінарна сполучуваність

В кулінарії червону ікру поєднують з різними продуктами, в числі яких:

  • овочі – помідори, огірки, маслини, морква, редис, салат-латук, картопля, болгарський перець, цибуля, білокачанна капуста, буряк;
  • фрукти – лимони, апельсини, авокадо, ананаси;
  • м’ясні продукти – бекон, варена ковбаса;
  • інші морепродукти – сьомга, оселедець, стерлядь, горбуша, кальмари, креветки, краби, чорна ікра;
  • хлібобулочні вироби – хліб, батони, тарталетки;
  • крупи і каші – гречка, рис;
  • яйця – курячі, качині, перепелині;
  • молочні продукти – молоко, вершкове масло, вершковий і плавлений сир, сир, вершки, сметана;
  • зелень і приправи – кріп, петрушка, часник, лавр, чорний перець, гірчиця, хрін;
  • гриби – печериці, гливи;
  • горіхи – волоські;
  • напої – коньяк, біле вино.

Як вибрати червону ікру

Багато чули про те, що під виглядом червоної ікри часто продаються підробки. У зв’язку з цим рекомендації щодо вибору якісного продукту стають ще більш актуальними:

  1. Краще всього вибирати ікру металевих банках. Можна купувати і в скляних банках, але за умови, що їх не тримали на світлі, а от у пластиковій тарі краще не купувати.
  2. Переконайтеся, що тара герметична – в іншому випадку ікра може виявитися зіпсованою.
  3. Не купуйте банки без розпізнавальних знаків – на етикетці обов’язково має бути написано: ікра лососева зерниста першого сорту. Повинен бути зазначений вид риби.
  4. Ознака надійності – повна інформація про відповідність ГОСТ, дата випуску, відомості про підприємстві-виробнику. Чесним виробникам нічого приховувати від покупців.
  5. Ікринки повинні бути щільними, цільними, одного кольору, не повинні злипатися.
  6. Ікра не повинна плавати в рідині.
  7. Переконайтеся, що в ікрі немає сторонніх включень і домішок: бруду, крові, цвілі.
  8. У списку інгредієнтів, крім солі, не повинно міститися більше одного-двох консервантів.
  9. Смак хорошого продукту характерний, солонуватий, без гіркоти.

Як вживати

Який хімічний склад червоної ікри і скільки її можна в деньДля дорослої людини з середньою масою тіла денна норма споживання ікри, що забезпечує його повною мірою всіма корисними речовинами, становить 5 чайних ложок – 25 мг. За тижневу норму умовно приймають 150 мг – допускається з’їсти, наприклад, пару порцій страви з червоною ікрою, забезпечивши собі норму за кілька днів. Дітям слід давати червону ікру тільки з трьох років, і спочатку не більш ніж по одній чайній ложці в день або не більше 30 мг в тиждень. Непомірне споживання продукту викликає негативні наслідки для організму.

Шкоду і протипоказання

  1. В чистому вигляді ікру їдять не всі, а самі прості страви, бутерброди з червоною ікрою і маслом, – дуже калорійна і жирна їжа, яка погано засвоюється організмом. Не рекомендується така їжа людям з проблемами ШЛУНКОВО-кишкового тракту і зайвою вагою.
  2. Багаторазове перевищення норм споживання продукту призводить до того, що сіль затримує воду і порушує обмін речовин.
  3. Червона ікра, вироблена з порушенням технологій консервації, може містити уротропін, трансформується в небезпечний для організму формалін.
  4. З-за високого вмісту холестерину не рекомендується до вживання людям з хворобами серцево-судинної системи.
  5. З обережністю слід включати ікру в свій раціон людям, у яких була або залишилася схильність до набряків.
  6. Краще утриматися від вживання червоної ікри алергікам і людям з проблемами нирок та сечовивідної системи.
  7. Поки заводська упаковка не розкрита, досить слідувати рекомендаціям виробника.
  8. Термін зберігання у заводській упаковці до розтину – один рік.
  9. Після розтину не слід зберігати червону ікру більше двох-трьох днів.
  10. не Можна зберігати продукт у жерстяній банці після того, як вона була розкрита, щоб не почалося окислення.
  11. Ідеальні умови для зберігання червоної ікри в домашніх умовах: взяти скляну тару, обшпарити її солоною водою, покласти ікру, додати пару ложок рослинного масла і герметично закрити кришкою або харчовою плівкою.
  12. Оптимальна температура для зберігання – 2-3 градуси нижче нуля за Цельсієм. Допускається зниження до -8, при більш низьких температурах ікра псується.

Правила зберігання червоної ікри

Як правильно вибрати гарну червону ікруЧервона ікра – один з найбільш цінних дарів моря, і її вживання здатне чинити на організм вельми сприятливу дію. Важливо лише враховувати можливі протипоказання і не зловживати червоною ікрою, а також стежити за тим, щоб страви з її використанням не були надто калорійними і шкідливими для організму. Сам по собі цей продукт дуже корисний, містить багато легкозасвоюваного білка і може служити джерелом енергії для підтримання тонусу організму. Уважно слід вибирати продукт, щоб не придбати дешеву і небезпечну для здоров’я підробку.

Чи Часто ви їсте цей цінний продукт? Як ви його вважаєте за краще вживати? Діліться досвідом коментарях.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *