Чорна редька, її користь і шкода

Користь і шкода чорної редьки

Зміст

  • 1. Корисні властивості чорної редьки
  • 2. Хімічний склад і калорійність редьки
  • 3. Здорове і лікувальне харчування
  • 4. Як вибирати і зберігати
  • 5. Норми споживання
  • 6. Протипоказання до застосування

Чорна редька коренеплід з дуже давньою історією, відомий ще з античних часів. У греків вона цінувалася, як ліки, а серед єгиптян вважалася їжею рабів. Таке неоднозначне ставлення не завадило редьці міцно закріпитися в європейському та російською меню. У Середні століття у нас її вважали чудовим засобом для лікування простудних захворювань і підтримки організму під час весняного посту. Її близька родичка – зелена редька, користі та шкоди, якій присвячена окрема стаття нашого інтернет-журналу, – не так гірка, хоча і менш відома у нас.

Не менш популярний цей коренеплід з пікантним смаком і в наші дні. Чому ж саме корисно для організму регулярне вживання чорної редьки?

Корисні властивості чорної редьки

  • Сік чорної редьки з медом від кашлю. Редька щасливий володар речовин, дуже подібних за складом з антибіотиками. Тому вона є загальновизнаним засобом, що допомагає позбутися від простудних захворювань. Зокрема, соком редьки, змішаним з медом, лікують затяжний кашель у дітей і дорослих.
  • Страви з редьки містять велику кількість харчових волокон, які нормалізують роботу травної системи і допомагають впоратися із запорами.
  • Калій бере участь у підтриманні життєдіяльності клітин, зміцнення стінок судин і поліпшення роботи серцево-судинної системи.
  • Сік редьки широко застосовується в косметології. Він тонізує і освіжає шкіру обличчя. Також сік використовують для масажу голови, зміцнює коріння волосся. Народна медицина вважає, що редька висвітлює пігментацію шкіри і допомагає зробити менш помітними веснянки.
  • Ефірні масла, що входять до складу чорної редьки, можуть поліпшити апетит і посилити утворення шлункового соку.
  • Ще одна корисна властивість полягає в здатності розчиняти жовчні камені і очищати печінку від токсинів.

Вживаючи редьку, ми стимулюємо імунну систему, прискорюємо обмінні процеси, позбавляємося від холестеринових бляшок і шлакових відкладень, збагачуємося вітамінами.

Хімічний склад і калорійність редьки

Славиться редька своєю низькою калорійністю. Вживши сто грам цього коренеплоду, можна отримати 36 кілокалорій. Білків буде міститися 4,1%, жирів 0,4%, вуглеводів 2,7% від денної норми споживання для однієї дорослої людини.

Вітамінний запас у Корисні властивості, хімічний склад і калорійність чорної редькикоренеплоду невеликий, але добре збалансований. Редька джерело вітаміну С, його міститься 29 міліграм, що становить 32,2% від денної потреби дорослої людини.

редька Містить вітамін А, його в ста грамах 3 мікрограма, і практично всю групу вітамінів В:

  • тіаміну і рибофлавіну – 0,03;
  • пантотенової кислоти – 0,2;
  • піридоксину – 0,06 мікрограмів.

Харчових волокон – 2,1 грама.

Основну харчову цінність представляють наступні речовини:

  • лізоцим, що пригнічує ріст грибків і бактерій;
  • глікозиди, володіють протимікробними властивостями.

Мінерали представлені:

  • магнієм – 22;
  • кальцієм – 35;
  • натрієм – 13;
  • калієм – 357;
  • фосфором – 26;
  • залізом – 1,2 міліграма.

Здорове і лікувальне харчування

У лікувальному вживанні редьки основна увага приділяється соку.

  • Ним лікують бронхіти, ларингіти і ангіни. Для цього у вимитої редьки зрізують верхівку, роблять поглиблення і поміщають туди ложку меду. Дуже швидко у виїмці накопичується сік. Отриманий сироп має відхаркувальні і протизапальні властивості.
  • Застосовують сік при хворобах печінки і жовчного міхура (він володіє м’яким жовчогінну дію).
  • Здатність виводити холестерин використовується для профілактики атеросклерозу.
  • Як профілактичний засіб терта редька вживається при гастритах, холециститах і атонії кишечника.
  • При ревматизмі або остеохондрозі з тертої редьки робляться компреси. Ця кашка добре знімає біль і зменшує запальний процес.
  • Соком лікують рани і нариви. Він володіє яскраво вираженими ранозагоювальними властивостями.

Лікувальна і диетологическое застосування чорної редькиНа сході цей гіркий коренеплід широко використовують в кулінарії. Редьку солять і маринують, додають в супи і до м’ясних страв. У нашій країні «пісний овоч» люблять вживати в сирому вигляді, додаючи в різноманітні салати.

Сметана і масло, що застосовуються в якості салатної заправки, допомагають нейтралізувати гіркий смак і роблять сік редьки менш дошкульним для наших слизових. Також з цим завданням непогано справляється мед. Його лужне середовище розчиняє і пом’якшує кислоти. З цієї причини більшість лікувальних рецептів з редькою входить саме мед.

Коренеплід добре поєднується з відварною м’ясом. Салат з нежирної яловичини, редьки і двох варених яєць – цілком дієтичне блюдо.

користь і шкода мюсліСалати з тертої або відвареної редьки можна включати розвантажувальні дієти, як джерело натуральних вітамінів і мікроелементів. Для монодієт продукт не підходить, так як здатний підсилити апетит. Для монодієт непогано підходять різні каші. Читайте у нас, наприклад, про користь і шкоду гречки або про властивості кукурудзяної каші.

Як вибирати і зберігати

Придбати цей корисний коренеплід можна як в магазині, так і на ринку безпосередньо у людей, що займаються її вирощуванням.

  • При виборі, насамперед, потрібно звернути увагу на розміри і форму редьки.
  • Великий розмір може свідчити про смородиновий кущ, який коренеплоді з грубою, жилистой серцевиною. Розмір повинен бути середнім.
  • На ринку представлено два різновиди: довгаста і округла редька. Перша відрізняється м’яким солодкуватим смаком. Кругла, навпаки, різка і пекуча на смак.
  • І звичайно ж, коренеплід будь-якої форми повинен бути пружним, з непошкодженою шкіркою – без тріщин і інших зовнішніх вад.

Як вибрати хороший продуктПри правильному зберіганні редьку можна зберегти свіжою протягом всієї зими. Ідеальне місце – сухий і прохолодний підвал. Тут коренеплоди вміщують у ящики з піском.

В умовах квартири редька зберігається в холодильнику (використовується простора тара з можливістю циркуляції повітря) чи в темному місці, поміщеного в контейнер.

  • З холодильника коренеплід необхідно регулярно виймати, оглядати на предмет появи гнилі і провітрювати. Термін зберігання – місяць.
  • У контейнері коренеплід збережеться до трьох місяців, але він не повинен піддаватися дії дуже високої температури. Необхідно зберігати редьку на лоджії або в сухий і прохолодний комори.

Норми споживання

Скільки можна їсти в деньДорослим можна з’їдати до 150 грам салату з редьки, заправленого рослинним маслом або сметаною. Середній коренеплід важить близько 90 грам.

для Дітей з трьох років дається сік, змішаний з медом або цукром і обов’язково розбавлений водою. Починають вводити редьку з кількох крапель соку, поступово доводячи норму з чайної до столової ложки. Дітям сік потрібно вживати тільки при ослабленні імунітету і частих простудних захворюваннях.

І у дітей, і у дорослих страви з редьки і її сік здатні викликати підвищене газоутворення!

Протипоказання до застосування

  • індивідуальна непереносимість;
  • вагітність (викликає тонус матки);
  • виразкові хвороби;
  • гастрити з підвищеною кислотністю;
  • захворювання нирок і жовчного міхура, не пов’язані з відкладенням каменів;
  • панкреатити та ентероколіти;
  • перенесений інфаркт.

Незважаючи на протипоказання, редька, без усякого сумніву, не покине наше меню. Це унікальна рослина наш головний помічник у боротьбі з грип та захворюваннями верхніх дихальних шляхів. Алергія на нього виникає набагато рідше, ніж від прийому аптечних сиропів від кашлю. Залишається тільки побажати всім дотримуватися помірності і використовувати розумний підхід до харчування. Без сумніву, навіть лікарську рослину можна зробити шкідливим, передозировав його у своєму меню.

Як часто ви вдавалися до допомоги цього чудового коренеплоду при лікуванні сезонних застуд? Чи вдалося уникнути прийому аптечних антибіотиків? Може бути, ви використовуєте редьку в якості дієтичного страви? Наскільки результативною є така дієта? Діліться досвідом коментарях.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *