Чорна смородина, її корисні властивості і протипоказання

Якими корисними властивостями і протипоказаннями має чорна смородина

Зміст

  • 1. Корисні і лікувальні властивості чорної смородини
  • 2. Хімічний і вітамінний склад
  • 3. Застосування в дієтології
  • 4. Кулінарна сполучуваність
  • 5. Як вибрати чорну смородину
  • 6. Як вживати цю ягоду
  • 7. Особливості зберігання продукту
  • 8. Шкоди та протипоказання

Чорна смородина – одна з найбільш популярних літніх ягід. Солодкі плоди смородини неймовірно багаті цінними поживними речовинами і антиоксидантами, життєво важливими для нашого здоров’я. Чим же так корисна чорна смородина?

Корисні і лікувальні властивості чорної смородини

Завдяки високій концентрації антоціанів, поліфенолів, антиоксидантів та інших біоактивних речовин, чорна смородина цінується як натуральне ліки.

АнтоціаниМожна чорну смородину вживати вагітним жінкам і годуючим мамам при грудному вигодовуванніфлавоноїдні сполуки, які надають чорній смородині насичений глибокий темний колір. Природний антиоксидант антоціан не тільки захищає клітини від ушкодження, але, як і всі антиоксиданти, він відіграє активну роль у зменшенні росту ракових клітин, знижує ризик серцево-судинних захворювань і допомагає при лікуванні нейродегенеративних розладів, особливо тих, які пов’язані з віком.

Вживання чорної смородини підвищує пам’ять. Антиоксиданти у складі ягід захищають мозок від вільних радикалів. Вони захищають клітини мозку від пошкоджень. Чорна смородина насичена залізом, яке покращує надходження кисню до мозку, в результаті чого поліпшується здоров’я мозку.

Ягоди чорної смородини використовуються для лікування різних недуг:

  • високий рівень холестерину;
  • високий кров’яний тиск;
  • різний тип сезонної алергії;
  • м’язова втома;
  • периферична артеріальна хвороба;
  • ревматоїдний артрит;
  • порушення кровообігу;
  • симптоми менопаузи;
  • передменструальний синдром;
  • складні менструальні періоди;
  • біль у грудях;
  • ослаблення імунної системи;
  • артрит;
  • подагра;
  • хвороба Альцгеймера;
  • проблеми з печінкою;
  • запалення ротової порожнини і горла;
  • затримка рідини;
  • камені в сечовому міхурі.

Існує ряд лабораторних досліджень, які показують позитивний вплив чорної смородини на інгібування вірусу грипу, зменшення запалення дихальних шляхів, зміцнення здоров’я кишечника.

Лікування різних недуг чорною смородиноюЧорна смородина перевершує чорниці по позитивному впливу на зір. Сильно забарвлені рослинні пігменти живлять сітчатку, покращують нічний бачення, послаблюють м’язову напругу очей. Це особливо корисно для тих, хто проводить багато часу за монітором і для водилей.

Одне з найбільш несподіваних корисних властивостей ягід смородини пов’язано з травною системою. Регулярне вживання цих ягід покращує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту і збільшує метаболізм.

Також смородину (чорну, червону – вони обидві вкрай корисні) можна і потрібно регулярно їсти вагітним жінкам і годуючим мамам при грудному вигодовуванні, щоб поповнювати запас цінних вітамінів.

Хімічний і вітамінний склад

Калорійність чорної смородини всього 39 ккал на 100 р.

  • білки – 1,4;
  • вуглеводи – 15,38;
  • жири – 0,41;
  • клітковина – 4,3.

Крім того, ягоди є хорошим джерелом важливих вітамінів:

  • вітамін C;
  • вітамін E;
  • вітамін B1;
  • вітамін B2;
  • вітамін B3;
  • вітамін B5;
  • вітамін B6;
  • вітамін B9;
  • вітамін H;
  • вітамін K.

У чорній смородині міститься 300% добової норми вітаміну C. Це в рази більше, ніж в апельсинах, лимонах і малині. Вітамін C життєво необхідний в зимовий час, а чорна смородина у свіжому, замороженому або консервованому вигляді є чи не основним його постачальником.

Мінерали:

  • залізо;
  • мідь;
  • кальцій;
  • фосфор;
  • марганець;
  • магній;
  • калій;
  • бор;
  • селен;
  • цинк.

У 100 г смородини міститься близько 20% від щоденного рекомендованого кількості заліза.

Застосування в дієтології

Користь і шкода чорної смородини для здоров'я людиниСмородина 80% складається з води, містить клітковину, а насіння відомі високим вмістом ненасичених кислот. Цей склад має велике значення для здорового травлення та доброго функціонування м’язів. Такі властивості дозволяють записати ягоди в список корисних продуктів для правильного харчування і здорового способу життя.

Існує навіть деякі дієти, в яких рекомендується вживати кілька ягід кожен день для поліпшення метаболізму і боротьби з ожирінням.

Кулінарна сполучуваність

Чорна смородина гарна, як в свіжому, так і в консервованому вигляді або в якості пікантного соусу для страви з баранини, індички або риби. Однак додавання цукру нейтралізує деякі корисні властивості плодів.

Чорна смородина поєднується:

  • з іншими ягодами (брусниця, малина, чорниця, чорна смородина, вишня, агрус, слива);
  • з молоком і кисломолочними продуктами (ряжанка, кефір, сир, сметана, сир сирний, йогурт);
  • з фруктами (яблуко, груша);
  • з овочами (помідори, баклажани, кабачки, огірки);
  • з цитрусовими, особливо з цедрою (апельсин, лимон);
  • з приправами (гвоздика, кориця, ваніль, імбир, перець запашний);
  • з горіхами (мигдаль, кешью, фундук);
  • з кашами (рисова, вівсяна, пшоняна, пшенична);
  • з медом;
  • з м’ясом (свинина, баранина, курка, індичка);
  • з рибою (лосось, тунець, минтай);
  • з субпродуктами (курячою печінкою, сердечками).

Ягоди часто змішують з іншими соками для додання нового смаку і аромату. Крім того, смородину поряд з іншими ягодами або цедрою додають у всіляку випічку замість начинки.

Як вибрати чорну смородину

смородина Свіжа темно-фіолетового, майже чорного кольору поряд з блискучою шкіркою. Ягоди не повинні бути м’ятими, пошкодженими і, бажано, повинні бути одного кольору. Недозрілі ягоди містять більше вітаміну C, ніж дозрілі, тому їх часто використовують для варення, джему або компотів. Дозрілі ягоди, відповідно містять меншу кількість вітаміну C, їх слід вживати у свіжому вигляді.

Як вживати цю ягоду

Відповідна норма споживання чорної смородини в якості лікування залежить від декількох факторів, таких як вік, здоров’я та ряд інших умов. Необхідно пам’ятати, що натуральні продукти не завжди безпечні і норма завжди важлива. Добова норма для жінок приблизно 30 ягід в день, для чоловіків – 50 шт. Чорну смородину рекомендовано давати дітям від 2 років-по 2-3 ягоди в день.

Особливості зберігання продукту

Як правильно зберігати ягоди чорної смородиниУ свіжому вигляді смородина зберігається не більше 2 днів поза холодильника і до 10 днів в холодильнику. Ягоди миють виключно перед вживанням, в іншому випадку вони втратять частину корисних властивостей.

Чорну смородину заморожують на зиму. Для цього досить помістити ягоди в друшляк, ретельно промити, скласти в контейнер і помістити в морозильник. Якщо замість контейнера використовується пакет, необхідно позбутися від зайвого повітря, інакше ягоди зіпсуються під час заморожування.

Ягоди смородини можна засушити і в такому вигляді додавати в чай або випічку. Для цього плоди промивають, кладуть на деко і сушать близько 3 годин при температурі 50 °, потім поміщають в тканинний мішечок.

Шкоду і протипоказання

Чим для нашого організму корисна чорна смородинаДітям і вагітним жінкам безпечно вживати смородину в їжу, якщо немає алергічної реакції на ягоди і харчові продукти з їх використанням.

Плоди викликають запори і варикоз, тому не слід зловживати ними.

Чорна смородина відповідає за в’язкість крові. Важливо уникати вживання плодів за пару тижнів до будь-якої операції.

В цілому, від чорної смородини більше користі і переваг для здоров’я людини, ніж шкоди.

Чорна смородина заслужила своє місце в лавах «суперягод». Спектр переваг для здоров’я аналогічний чорниці. У плані здоров’я для мозку і очей, чорна смородина – явний переможець.

Ви знали, що смородина настільки корисна для здоров’я? Якими рецептами з участю чорної смородини ви найчастіше користуєтеся?

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *