Чим корисні і чим шкідливі генетично модифіковані продукти?

Шприц в помідорах

Навколо ГМО ходить багато чуток і домислів. Більшість людей про це чули з телевізора, або читали на упаковках продуктів. Далеко не всі можуть дати відповідь на питання про те, чи є продукти з цією позначкою на упаковці небезпечними для здоров’я.

ГМО є знаменитої селекцією, її адептами були ще Мічурін і Вавілов. Про те, яку користь і шкоду несуть дані продукти, ми і поговоримо детальніше.

Зміст

  • 1 Що нас лякає в цій фразі?
  • 2) Яке походження продуктів такого виду?
  • 3 Є такі продукти шкідливими?
  • 4 Небезпека таких продуктів
  • 5 Захищаючи ГМО
  • 6 Чому нас лякають?
  • 7 чи Є користь?

Що нас лякає в цій фразі?

Генні експерименти, які пов’язані з різними продуктами призводять переляк і замішання дуже багатьох людей. Особливо це стосується людей, які ніякого відношення не мають до таких наук, як біологія, медицина або генетика. Причиною замішання і переляк стає, насамперед, незнання і нерозуміння, а також страх перед чимось новим.

Не останню роль у цьому процесі відіграє медіа, преса та телебачення. Вони формують навколо фрази ГМО, слова «мутація» атмосферу небезпеки, зла і вселенського змови. Хоча насправді кожна рослина, яке є на землі або тварина, являє собою не що інше, як мутанта.

Будь-живе створіння на землі на шляху еволюції пережила значні зміни у своїй генної програмі. Цей процес дуже природний і нормальний. Він потрібен, щоб закріпити в тому чи іншому створення важливі функції і властивості, а непотрібні, таким чином, відбраковуються.

Вивчення процесів мутації на рівні молекул також допомагає в пошуку лікувань для багатьох захворювань, цим же шляхом з’являються на світ зовсім нові види рослин і тварин.

Яке походження продуктів такого виду?

Малюнок будівельників з овочамиГенномодифіковані продукти відбуваються родом з лабораторій селекційного типу. Перед тим як їх отримати науковці ретельно досліджують рослини, вирощені в дикій природі і їх культурних родичів. Рослини, які називають трансгенними – це культури, в які людина штучним чином поміщає певний ген. Цей ген може бути запозичений у іншої рослини, якщо він його вигідно відрізняє від першого.

В результаті поєднання цього гена з звичайним геном рослини нова форма рослини виходить більш витривала до різних кліматичних умов, підвищується плодючість, зростає термін зберігання. Нова форма рослини стає стійка до різних шкідливих комах і бур’янів.

Подібні селекційні лабораторії розташовані в сільськогосподарських інститутах і НДІ. Ведуться всебічні серйозного рівня дослідження перед тим, як такі продукти стають досяжними для масового споживача.

На сьогоднішній день, у світі є приблизно 50 видів рослин, яке отримали своє народження таким шляхом. Це деякі сорти яблук, тютюну, баклажани, соя і помідори. За зовнішніми ознаками ці продукти абсолютно не відрізняються від своїх звичайних одноплемінників. Розпізнати в них ГМО може тільки вчений за допомогою спеціальних процедур.

Країни СНД поки не виробляють генномодифіковані продукти. Їх імпортують до нас з-за кордону. Це відбувається абсолютно законно, якщо виробники погоджуються ставити позначку ГМО на подібних продуктах.

Є такі продукти шкідливими?

Різнокольорові полуничкиСуперечки про те чи несуть шкоду ГМО для організму людини, ведуться до цього дня.

Такі суперечки завжди ведуться навколо того, що являє собою великий бізнес. А саме ним і є виробництво продуктів ГМО. Справа в тому, що отримувати продукти геномодифікованих чином набагато вигідніше, ніж вирощувати натуральні. Для прикладу, тонна натуральної пшениці коштує 300$, а тонна генномодифікованої пшениці коштує всього 40$.

Стійкість цих продуктів до шкідників і захворювань скорочує витрати на догляд за ними. Конкурентноздатність таких продуктів на ринку значно підвищується.

Небезпека таких продуктів

Якщо говорити про шкоду таких продуктів для організму людини, то можна вивести кілька аспектів:

  • У складі таких продуктів знаходяться білки, які здатні завдати шкоди здоров’ю у вигляді алергічних реакцій. Якщо регулярно вживати ГМО в їжу, то шкода проявляється також у зниженні імунітету.
  • Шкоду подібних продуктів може полягати у токсини, які присутні в їх складі. Їх може бути там набагато більше, ніж у натуральній їжі.
  • Шкоду для людини полягає також у тому, що його патогенна флора стає стійкішою до різних ліків. В результаті, лікувати, наприклад, запалення легенів доведеться більш сильними антибіотиками, ніж раніше.
  • Шкоду ГМО продуктів проявляється в тому, що вони здатні накопичувати в собі пестициди, які природно потім потрапляють і в організм людини.
  • Продукти ГМО містять у собі значно менше корисних речовин, ніж повністю натуральна їжа.
  • Шкоду, яким лякають нас з телевізора, щодо ГМО продуктів полягає в тому, що при регулярному вживанні в організмі людини зростає ризик виникнення мутацій.

Захищаючи ГМО

Знак питання на овочах на прилавкуНа захист ГМО продуктів можна сказати, що і натуральна їжа несе в собі масу небезпек. Особливо, якщо враховувати сучасні умови вирощування та зберігання. Багато видів натуральних продуктів також здатні завдати людині шкоди. Тут все залежить від індивідуальних особливостей організму. Хтось спокійно переносить бразильський горіх, а у кого-то він викликає найжорстокішу алергію.

До таких прикладів можна віднести екзотичні делікатеси. Наприклад, риба фугу. Якщо неправильно приготувати цей делікатес, то людина може померти.

Натуральні апельсини і банани нам доставляють з теплих країн. А щоб ці фрукти краще перенесли транспортування, їх обприскують різними хімікатами, частина, яких все одно залишається всередині їх і потім завдає шкоди здоров’ю.

Як не крути, але шкоду ГМО продуктів відносний. Перш ніж вони потрапляють в руки масовому споживачеві вони проходять суворі лабораторні дослідження на їстівність. Але кожна людина має право вибирати яку їжу йому є.

Чому нас лякають?

не Можна не відзначити, як сильно нас залякують ЗМІ інформацією про генної інженерії. А з боку різних держав можна чути про те, що вони забороняють імпорт ГМО продукції. Однак дуже важливо розуміти, що відбувається це не тому, що держава піклується про свого споживача. Це відбувається з економічних і політичних причин. Просто країнам вигідно здійснювати імпорт дешевих продуктів ГМО. У цьому випадку попит на вітчизняну натуральну їжу може істотно впасти. Це просто невигідно.

Але це не означає, що потрібно забороняти імпорт такої продукції. Це означає, що потрібно задуматися про власному виробництві.

чи Є користь?

Головна користь таких продуктів є економічною. Населення Землі невпинно зростає. Люди мають потребу в їжі. І отримання їжі таким чином – це хороший спосіб нагодувати населення. Користь ГМО в тому, що вони більш витривалі до кліматичних умов, а значить з тієї ж площі полів, є можливість отримати більше врожаю.

Всім відомо, що рослини самі по собі досить примхливі. Вони потребують особливого догляду та підгодівлі, щоб їх не з’їдали шкідники. Тому їх доводиться обробляти хімікатами. У майбутньому за допомогою генної інженерії є ймовірність виведення трансгенних рослин, які не будуть мати потребу в обробці хімікатів. А значить, і в організм людини їх буде надходити менше.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *