Фенхель, його корисні, лікувальні властивості та протипоказання

Якими корисними властивостями і протипоказаннями має фенхель

Зміст

  • 1. Хімічний склад і харчова цінність
  • 2. Корисні і лікувальні властивості фенхелю
  • 3. Застосування фенхелю в кулінарії, лікувальному і дієтичному харчуванні
  • 4. Як вибрати хороший продукт
  • 5. Норма вживання
  • 6. Шкоди та протипоказання
  • 7. Особливості зберігання продукту

Переваги фенхелю були взяті на озброєння не тільки на Туманному Альбіоні, але і в Стародавньої Греції та Стародавньому Сході – відомо, що як ліки використовували легендарні лікарі Гіппократ і Авіценна. І сьогодні цю запашну траву застосовують у фармації і медицині.

У кулінарії фенхель – це і прянощі, і гарнір, адже його можна вживати. В їжу використовують насіння, черешки, листки і цибулини. Він практично завжди під рукою в італійських і французьких господинь, проте мало-помалу він завойовує своїх шанувальників і в Росії. Чим же так корисний фенхель і які сфери застосування зелені, насіння, плодів і ефірного масла цієї приправи?

Хімічний склад і харчова цінність

У фенхелі міститься безліч незамінних для організму елементів. Це:

  • вітаміни: А, група В (В1, В2, В6, РР), З, Е;
  • калій;
  • кальцій;
  • натрій;
  • магній;
  • залізо;
  • фосфор;
  • селен;
  • мідь;
  • марганець;
  • цинк;
  • хром;
  • алюміній.

Користь і шкода фенхелю100 грамах цієї пряної трави міститься 30 ккал і практично нульове кількість жирів. Додамо ще, що продукт на 90 відсотків складається з води – і отримаємо ідеальну дієтичну їжу. Кількість білків в 100 грамах фенхелю становить трохи більше грама, а вуглеводів – 7 грамів. Однак крім збереження фігури це рослина може надати людині і його здоров’ю чимало інших цінних послуг.

Корисні і лікувальні властивості фенхелю

Приправа володіє багатим лікувальним потенціалом. Вона:

  • бореться з хвороботворними мікробами, грибковими інфекціями та вірусами;
  • надає сечогінний, вітрогонний і проносний ефект;
  • очищає організм від шлаків і токсинів;
  • нормалізує роботу травного тракту і підвищує апетит;
  • підвищує лактацію;
  • захищає печінку від токсичного ураження;
  • допомагає виробленню власного естрогену у жінок;
  • виводить мокротиння з бронхів;
  • в якості антиоксиданту запобігає раннє старіння;
  • усуває спазми;
  • загоює ушкодження і покращує стан шкіри;
  • сприяє розширенню судин;
  • знижує рівень холестерину;
  • зміцнює кісткову систему;
  • надає заспокійливу дію.

Застосування фенхелю в кулінарії, лікувальному і дієтичному харчуванні

Враховуючи такий різнобічний вплив на організм, фенхель як харчової добавки своїм пацієнтам прописують лікарі різних спеціальностей. Застосування фенхелю можливо навіть з самого ніжного віку – дитячий фенхелевый чай для новонароджених допомагає грудним малюкам позбавитися від такого неприємного явища, як коліки.

Чай з фенхелем п’ють і годуючі мами для збільшення і нормалізації лактації.

Іншими показаннями для використання природного це ліки стануть:

  • захворювання верхніх дихальних шляхів;
  • бронхіальна астма;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • метеоризм;
  • гепатит;
  • безсоння;
  • наявність каменів в нирках і жовчному міхурі;
  • грибкові інфекції;
  • висока температура;
  • порушення менструального циклу;
  • розлади нервової системи;
  • профілактика онкозахворювань.

Як використовувати фенхель в кулінарії і що з ним можна приготувати

З фенхелю готують соуси і маринади, додають у салати, тушковані рибу і м’ясо, гарніри і супи, використовують як приправу при випічці хліба та інших виробів з тіста, приготування пудингів, варінні компотів і варення.

Чи ефективний фенхель для схуднення?
Застосування фенхелю в кулінарії і для схудненняЙого варто порекомендувати тим, хто хоче схуднути, так як у числі переваг цього продукту – не тільки низька калорійність, але і здатність покращувати вуглеводний обмін, пригнічувати апетит і виводити з організму зайву рідину. Ефективним для зниження ваги буде і чай з насінням фенхеля.

Сполучуваність з іншими продуктами

Ця приправа доречна як на основному, так і на «солодкому» столі. Вона чудово поєднується з холодними закусками, рибними стравами, сосисками, каррі, супами, бараниною, куркою, індичкою, гарнирными крупами (манкою, гречкою, ячкой, вівсянкою, рису, пшеничної крупи, різними висівками) і овочами – огірками, квашеною капустою, зеленим редькою.

Якщо вживати фенхель з газообразующей їжею – картоплею і бобовими – можна уникнути кольок і здуття живота. Він також відмінно комбінується з йогуртом і фруктами – лісовий полуницею, вишнею, яблуком, грушею, курагою, аґрусом, лимоном, обліпихою, чорною смородиною, сливою, фініком, гранатом, малиною, виноградом, а також черемхою.

Як вибрати хороший продукт

Для чаю сушені насіння фенхелю можна придбати в аптеці. Але за свіжим продуктом краще відправитися на ринок або супермаркет.

Якість продукту можна визначити за його зовнішнім виглядом: листя і стебла рослини повинні мати зелений, цибулини не бути м’якими, а його аромат – нагадувати запах анісу.

Норма вживання

Кріп і фенхель - це різні рослини або одне і те жКористь і шкода фенхелю в значній мірі визначається кількістю його споживання. Відвар фенхелю прописують вже чотиримісячним немовлятам, однак його дозування скрупульозно розраховується лікарем. Перевищувати її не можна. Дорослим також має сенс не зловживати цією ароматною приправою, оскільки надмірне захоплення їй може спровокувати харчове розлад шлунка або виникнення алергії. Своє знайомство з фенхелем варто починати з невеликих доз.

Фенхель і кріп – це одне і те ж?

Незважаючи на певну зовнішню схожість, фенхель і кріп відносяться до різних родів рослин, хоча й об’єднані великим сімейством Зонтичних. Додаткову плутанину створює те, що фенхель в народі іноді теж називають «кропом аптечним» і «кропом волоським».

Шкоду і протипоказання

Хоча в цілому і трава, і плоди, і насіння, і корінь фенхелю володіють яскраво вираженими корисними та лікувальними властивостями, все ж є і деякі протипоказання. Від вживання рослини варто утриматися в наступних випадках:

  • при індивідуальній непереносимості;
  • при діареї;
  • при епілепсії;
  • при вагітності.

Особливості зберігання продукту

Про користь дитячого чаю з фенхелемСамим корисним і смачним буде, звичайно ж, свіжий кріп, хоча при бажанні його можна зберігати в холодильнику троє-четверо доби. Сушені насіння зберігаються не більше півроку – їх краще всього пересипати в скляний або фарфоровий посуд, щільно закрити і поставити в темне місце.

При сучасному «різнотрав’я» на нашому столі фенхель зможе не тільки заявити про себе, але і завоювати численні симпатії. Він сподобається тим, хто не переносить гострі спеції, тим, хто хоче позбутися зайвих кілограмів не голодуючи, а також всім тим, хто шукає розумну альтернативу аптечних ліків.

На жаль, поки багато хто сприймає це рослина виключно як «заморський» продукт, шукаючи альтернативу серед більш звичної їжі. А як йдуть справи на вашій кухні – чи знайомі ви з такою приправою, як фенхель, і що можете порадити?

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *