Фрукт лічі (драконий очей), його користь і шкода

Користь і шкода фрукта лічі

Зміст

  • 1. Хімічний склад і харчова цінність
  • 2. Корисні властивості лічі
  • 3. Лічі в здоровому харчуванні
  • 4. Як правильно їдять лічі
  • 5. Шкоди та протипоказання
  • 6. Як вибрати плоди лічі
  • 7. Як краще зберігати продукт

Лічі (або лічжи – це екзотичний фрукт, що росте на території Середньої Азії, в деяких країнах Африки та Південної Америки, хоча батьківщиною його вважається Китай, де плід часто іменують «китайська слива» або «драконий очей». Росте плід на деревах сімейства Сапіндових, які починають цвісти на початку травня, а вже в кінці червня приносять багатий урожай.

Лічі віддалено схожий на сливу, має щільну пухирчатою шкірку, коричневу кісточку всередині і соковиту желеподібну м’якуш молочного відтінку. Освіжаючий смак фрукта нагадує ананасову-полуничне пюре, а самі плоди в діаметрі не більше 4 див.

Хімічний склад і харчова цінність

За горбистою шкіркою ховається ніжна, кремова субстанція. Вона володіє тонким кисло-солодким смаком і містить у собі цілий букет корисних речовин:

  • вітаміни – К, Е, С, група В (РР, В6, В5, В9, В1, В2);
  • мінеральні компоненти – селен, марганець, йод, мідь, цинк, фосфор, хром, залізо, калій, натрій, магній, кальцій;
  • бета-каротин і каротин (зеаксантин);
  • холін;
  • моно – і дисахариди;
  • жирні кислоти;
  • харчові волокна;
  • клітковину;
  • пектини;
  • золу.

Хімічний склад і корисні властивості плодів лічі

Лічі 82% складається з води. Ефірні масла, що містяться в шкірці, обумовлюють властивий фрукту тонкий запах, що трохи нагадує чайну троянду.

Харчова цінність плодів на 100 м становить:

  • білки ~ 0,84 г;
  • жири ~ 0,45 г;
  • вуглеводи ~ 15,21 м;
  • енергетична цінність ~ 65 ккал.

У плодах, кожен з яких важить близько 20 грамів, міститься незначна кількість жирів, складних вуглеводів і в кілька десятків разів більше, ніж у всіх інших фруктах, зеаксантину, разом з вітаміном А відповідає за гостроту зору.

Корисні властивості лічі

В Індії лічі прозвали «плодом любові». Фрукт вважається афродизіаком і застосовується для стимулювання і відновлення функцію статевої системи.

Вживання плодів також надає наступне вплив:

  • нормалізація діяльності серцево-судинної системи;
  • зниження ризику розвитку захворювань серця;
  • зменшення рівня холестерину в крові;
  • відновлення еластичності судин;
  • профілактика атеросклерозу;
  • зниження вміст цукру в крові;
  • запобігання розвитку хвороб шлунка, кишечника і органів травлення;
  • профілактика анемії;
  • стабілізація роботи печінки і нирок;
  • відновлення гормонального обміну;
  • запобігання розвитку ракових пухлин;
  • нормалізація водно-сольового балансу і зменшення набряклості тканин;
  • зниження ризику розвитку захворювань дихальної системи;
  • протитуберкульозну дію.

Плоди відмінно втамовують спрагу і освіжають, повертають бадьорість і тонізують. В практиці Східної медицини лічі застосовують як основний компонент у 10-денному профілактичному курсі по зниженню рівня цукру в крові у хворих на діабет.

Екстракт плодів застосовується і в косметології. Пюре з м’якоті володіє зволожуючим і пом’якшувальною дією, масляні екстракти, що входять до складу масок і кремів. Вживання плодів у літній період зменшує негативний вплив УФ-променів на шкіру, запобігаючи її передчасне старіння.

Лічі в здоровому харчуванні

Лічі (китайська слива, драконий очей) в здоровому харчуванніУ плодах міститься достатня кількість клітковини і харчових волокон, що сприяє усуненню дисфункцій ШКТ, виведенню шлаків і токсинів, а також нормалізації обміну речовин і прискорення метаболізму.

Регулярне присутність фруктів в раціоні усуває запори і покращує перистальтику кишечника. Лічі – плід низькокалорійний, що характеризує його дієтичну користь. Збалансований склад та унікальні властивості сприяє швидкому насиченню і довготривалого вгамування почуття голоду. Якщо з’їсти пару плодів до їжі, то можна зменшити звичний розмір порції вдвічі і знизити ризик переїдання.

Більше користі в собі містять свіжі лічі, але фрукт активно використовують у кулінарії для приготування:

  • напоїв (соків, слабо – та алкогольних вин);
  • коктейлів (фруктових та молочних);
  • фруктових салатів;
  • соусів;
  • десертів (желе, мусів, пудингів);
  • маринадів;
  • пюре;
  • начинок у пироги і млинці;
  • морозива;
  • випічки і кондитерських виробів.

Плоди популярні в сушеному і консервованому вигляді, вони практично не втрачають своїх властивостей при термічній обробці, посилюючи смак і аромат готових страв. Лічі поєднуються з багатьма продуктами:

  • фруктами;
  • овочами (свіжими і консервованими);
  • зеленню;
  • ягодами;
  • молоком;
  • кисломолочними продуктами;
  • зерновими;
  • кашами та висівками;
  • рибою;
  • птицею;
  • морепродуктів;
  • пісним і нежирним м’ясом;
  • сухофруктами;
  • горіхами;
  • сирами;
  • вершками;
  • будь соками.

Вживати фрукт краще в очищеному вигляді обов’язково вийнявши кісточки. Плід входить в меню фруктових дієт і розвантажувальних днів. Він відмінно підходить для сніданків, ланчів і полдников, чудово відтіняють смак каш, йогуртів, мюслі та сирних страв. Лічі не варто їсти з жирної, гострої або копченої їжею, майонезом, кетчупом, а також бобовими та кави.

Як правильно їдять лічі

Як і з чим їдять личиіПрисутність лічі неприпустимо в раціоні дітей віком до 5 років, дітлахам старшого віку дозволяється давати 2-3 плода на тиждень.

Фрукти можна при вагітності.

Для дорослих денна норма в період дієти, коли максимально знижено кількість жирних і калорійних страв, становить не більше 100 р. При звичайному режимі харчування норма лічі характеризується 3-4 плодами 2-3 рази на тиждень.

Шкоду і протипоказання

Червоний колір шкірки зумовлює алергічні властивості фрукта, тому надмірне вживання може призвести до виникнення індивідуальної непереносимості. Лічі можна їсти разом з крохмалевмісні продукти, щоб уникнути ризику розлади травної системи, печії і підвищеного газоутворення. Плоди у великій кількості не рекомендовано додавати у м’ясні страви, оскільки це може викликати тяжкість і загострення шлункових захворювань. Крім цього є екзотичні фрукти натще теж не варто.

Як вибрати плоди лічі

Як вибрати хороші плоди лічіПри виборі якісних плодів особливу увагу слід звернути на шкірку, вона повинна бути рівномірної товщини, без слідів псування, тріщин і плям, однорідного червоно-рожевого кольору. Фрукт коричневого кольору брати не варто – він напевно несвіжий і вже почав псуватися. Непридатні в їжу плоди володіють більш різким запахом і неприємним смаком. Зазвичай це говорить про те, що їх зірвали зеленими, і процес дозрівання стався неправильно.

При легкому струсі хороший фрукт має трохи постукувати, а на дотик бути м’яким, але пружним. Аромат свіжого стиглого лічі віддає квітковим шлейфом. Краще вибирати фрукти на гілці – в них більше користі і корисних елементів.

Як краще зберігати продукт

Лічі можна зберігати в прохолодному місці або холодильнику без втрати його властивостей і зміни складу при t від -1 до +6 °С протягом 10-14 тижнів. У теплому приміщенні вони пролежать 5-6 днів.

Окремі плоди сушать в шкірці, зав’ялюють, а очищені – морозять і консервують. Добре висушені лічі використовуються як горіхи, недосушені – як сухофрукти.

Екзотичний плід з червоною горбистою шкуркою і перлової м’якістю володіє багатими харчовим складом, допомагає зміцнити зір, серце, нормалізувати травлення і перемогти ненависні зайві кілограми. У розумних кількостях він стане прекрасним доповненням до щоденного раціону, а завдяки входить до складу фрукта фолієвої кислоти забезпечить бадьорістю і гарним настроєм.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *