Гарбуз, її користь і шкода

Користь і шкода гарбуза

Зміст

  • 1. Хімічний склад продукту
  • 2. Корисні і лікувальні властивості гарбуза
  • 3. Гарбуз і здорове харчування
  • 4. Шкоди та протипоказання
  • 5. Як вживати продукт
  • 6. Як вибрати і зберігати гарбуз

Гарбуз – однорічна рослина, батьківщиною якого вважається Мексика. Там воно культивується вже більше 5000 років. До Європи ця культура потрапила в кінці 16 століття. Вона невибаглива у догляді, тому користується великою популярністю для вирощування на присадибних ділянках. Їй необхідно багато вологи і тепла. У промислових масштабах гарбуз вирощують в країнах з теплим і помірним кліматом. Завдяки багатому складу корисних речовин, вона є продуктом, що надають благотворний вплив на здоров’я.

Зі статті ви дізнаєтеся, в чому полягають корисні властивості гарбуза, почитаєте про протипоказання до її вживання, а також про сфери її застосування в кулінарії, дієтології та медицині.

Хімічний склад продукту

В гарбузі є всі необхідні речовини для нормальної роботи систем і органів людини. 90% овоч складається з води. Плоди низькокалорійні – 26 Ккал на 100 г м’якоті. Детальніше про калорійності гарбуза читайте в окремому випуску. Білків у гарбузі міститься 1 г, жирів 0,1 р, вуглеводів 4,4 м.

М’якоть гарбуза містить сахарозу, харчові волокна (2 г), макро – і мікроелементи: кальцій (25 мг), калій (204 мг), фосфор (25 мг), магній (14 мг), залізо (0,4 мг), мідь (180 мкг), кобальт (1 мкг), а також вітаміни РР (0,5 мг), З (8 мг), Е (0,4 мг), бета-каротин (1,5 мг), групи В і т. д. Насіння містять жирні кислоти (лінолева, олеїнова, пальмітинова, стеаринова) та ефірні олії. Тому калорійність їх вище в порівнянні з м’якоттю.

Корисні і лікувальні властивості гарбуза

За кількістю вітаміну А гарбуз випереджає моркву. Цей компонент позитивно позначається на стані очей, перешкоджає погіршення зору. М’якоть корисна при захворюваннях серця і судин. Калій сприяє зміцненню судин, зняттю набряків, виведенню шкідливого холестерину.

Корисні властивості гарбуза і протипоказання до її вживанняХарчові волокна і органічні кислоти роблять гарбуз важливим продуктом для печінки і при лікуванні захворювань ШКТ. Продукт швидко засвоюється організмом, допомагає перетравлювати «важкі страви». Вживання цього овоча сприяє поліпшенню обмінних процесів в організмі, він виводить шлаки, надає проносне дію. Тому дуже рекомендують приймати його при проблемі зайвої ваги.

Дана культура є рекордсменом за вмістом заліза. Завдяки цьому гарбуз сприяє нормалізації рівня гемоглобіну в крові. Особливо це актуально під час вагітності, коли гемоглобін значно знижується.

Великий вміст води і солей калію роблять гарбуз дієвим сечогінним засобом. Регулярне її вживання допомагає поступово розчиняти пісок в нирках і сечовому міхурі. Цинк у складі продукту надає благотворний вплив на чоловічу потенцію. Гарбузове насіння – ефективний засіб від глистів у дітей. В якості місцевого засіб при опіках, екземі, ранах, використовують компреси з тертої м’якоті овоча.

Гарбуз і здорове харчування

Гарбуз є незамінним продуктом для здорового і дієтичного харчування. Багато століть її використовують як самостійну страву або гарнір. У сирому вигляді цей овоч особливо сприяє зниженню маси тіла, тому він активно застосовується в дієтах для схуднення. Існує спеціальна гарбузова дієта, під час якої організм не відчуває почуття голоду, насичується всіма необхідними вітамінами і мікроелементами. Особливо вона корисна період дефіциту вітамінів (зима чи початок весни).

Слід бути обережними з прийомом гарбуза тим, у кого є запалення ШКТ і проблеми підшлункової залози.

З цього плоду можна приготувати багато смачних і корисних страв. Салат з сирої тертої гарбуза і редьки з додаванням рослинної олії – ефективний засіб при застуді. Для дієтичного раціону ідеально підійде гарбузовий суп-пюре. Лідерами страв з гарбуза є каші. Їх готують кількома способами: спочатку натирають на тертці, потім тушкують; або ріжуть на шматки, відварюють і збивають блендером. Часто каші готують з додаванням круп. На десерт з гарбуза роблять пиріг, запіканку, плачинду.

користь і шкода різних сортів і видів рисуПоєднання гарбуза з різними крупами і кашами на їх основі – окремий предмет дієтичної здорової кулінарії. Вибрати до гарбузі найбільш підходящу за властивостями і калорійності кашу можна на нашому сайті, ознайомившись, наприклад, з користю та шкодою пшеничної каші або пшеничних висівок.

Поєднувати ранні сорти цієї культури можна з різними продуктами. Пізні види краще не поєднувати з тваринними білками (яйцями, м’ясом, сирами). Погано поєднуються всі сорти гарбуза зі свіжими овочами, молоком.

Шкоду і протипоказання

Незважаючи на всю користь продукту, є деякі обмеження для його вживання.

Не варто вживати гарбуз, коли в наявності:

  • гастрит зі зниженою кислотністю;
  • порушення рівня РН у шлунку;
  • кишкові коліки;
  • підвищений цукор у крові (не можна сиру).

У гарбузовому насінні міститься багато кислот, які руйнують зубну емаль. Після їх поїдання потрібно полоскати рот.

Як вживати продукт

Для лікування певних захворювань необхідно дотримуватися норм і схем застосування продукту. При анемії з метою поповнення заліза з’їдають 50-100 г гарбуза 4 рази на день. Для розчинення каменів у нирках випивають протягом тривалого часу свіжий сік з м’якоті плоду (1 склянку натщесерце). Детальніше про користь і шкоду гарбузового соку читайте окремий матеріал. Можна цей обсяг розділити на 3 прийоми. При запаленні сечового міхура заливають 1 склянку насіння гарбуза і 1 склянку конопель 3 склянками окропу. Приймати відвар протягом дня.

Як правильно вживати гарбузовий продуктВипивати свіжий сік (200 мл тричі на день) корисно чоловікам при простатиті. Можна з’їдати по 100 г очищених насіння зі збереженою зеленою оболонкою. При набряках заварюють 20 г живців в склянці води. Пити відвар по ? склянки 3 рази на добу.

Для боротьби з глистами у дітей розтирають 3 частини очищеного насіння з 1 частиною меду або варення. Діти 3-4 років беруть 75 г цього засобу в день, 6-7 років – 100 г, 10-річні – 150 г. Через 3 години після прийому дають проносне або ставлять клізму.

Будь-лікування за допомогою гарбуза повинно проводитися тільки після консультації з лікарем, з урахуванням всіх протипоказань.

Як вибрати і зберігати гарбуз

В їжу у нас використовується в основному гарбуз звичайний (буває ще кормова і декоративна). Краще вибирати овоч середнього розміру – від 3 до 5 кг. Шкірка повинна бути не ушкодженою, не тріснутому, без плям. Корінець повинен бути сухим і темним. Дозріла гарбуз відрізняється інтенсивним помаранчевим або жовтим кольором м’якоті. Вона повинна мати м’ясисту і пружну консистенцію. У перезревшего плода тістоподібна і волокниста структура.

Як вибирати і зберігати гарбузовоч краще Зберігати у прохолодному (+5-15 градусів), сухому, светонепроницаемом місці. Щоб він зберігався довше, на ньому повинна залишатися плодоніжка, яка спрямована вгору. Плоди не повинні між собою стикатися. Зимові і солодкі сорти гарбуза зазвичай зберігаються довше. Якщо гарбуз вже розрізана, її можна зберігати в холодильнику не більше 10 днів, якщо його загорнути у фольгу, то може простояти довше.

На закінчення відзначимо, що гарбуз – продукт, який є не тільки корисним, але й доступним кожному. Включити його в раціон дуже просто. А результат його вживання виявиться дуже скоро. З його допомогою можна не тільки скинути зайві кілограми, але і наситити організм безліччю корисних речовин.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *