Груша, її користь і шкода

Користь і шкода груші

Зміст

  • 1. Хімічний склад плодів
  • 2. Корисні властивості груші
  • 3. Груша для схуднення
  • 4. Шкоди та протипоказання
  • 5. Норма вживання
  • 6. Секрети вибору смачних груш
  • 7. Зберігання плодів

Духмяна груша з чудовою м’якоттю і солодким соком, так і норовлять стекти по пальцях, – негласний символ літа. Плоди цієї рослини сімейства «рожевих» представлені десятками сортів і бувають ранніх, середніх і пізніх строків достигання. Існують і рідкісні декоративні невисокі види грушевих чагарників, але найчастіше можна зустріти дерева до 30 метрів у висоту, відрізняються пишним білосніжним цвітінням в травні.

Достеменно відомо, що перші сорти в сирому вигляді в їжу не вживалися. Історики досі не дійшли спільної думки щодо походження груш – одні схильні відносити дерева до типово середземноморським культурам, інші впевнені, що батьківщина плодів Середньої Азії, треті класифікують її як «уродженку» середньої смуги і півдня Росії.

Культура, відома кілька тисячоліть, і по сьогодні залишається однією з найулюбленіших.

Хімічний склад плодів

Груші володіють дивовижним складом і просто сочатся вітамінами. У них виявлено безліч корисних елементів:

  • вітаміни – РР, К, А, Н, Е, С, В9, В6, В1, В5, В2;
  • мінеральні компоненти – кальцій, натрій, магній, фтор, селен, калій, залізо, марганець, цинк, мідь, фосфор, йод, рубідій, сірка, нікель, кобальт, хлор, кремній, ванадій, бор, молібден;
  • харчові волокна;
  • клітковина;
  • цукру (ді – і моносахариди);
  • органічні кислоти;
  • бета-каротин і каротиноїди;
  • пектини;
  • ферменти;
  • крохмаль;
  • зола;
  • ефірні олії;
  • дубильні речовини.

Корисні властивості груш

Плоди складаються 85% з води і на 9% з вуглеводів, що характеризує їх швидке засвоєння. Харчова цінність фрукта визначається наступними показниками:

  • білки ~ 0,3 г;
  • жири ~ 0,2 г;
  • вуглеводи ~ 10,5 г;
  • калорійність груші ~ 48-54 ккал.

Окрім відмінного смаку та неперевершеного аромату груша може похвалитися вмістом фолієвої кислоти, з якої в клітинах тіла шляхом хімічних реакцій виходить серотонін, відомий як «гормон радості», що робить її в свою чергу фруктом щастя. Чим же ще корисна груша?

Корисні властивості груші

Доведено, що максимальну користь для організму несуть плоди літньо-осінніх строків визрівання. Так, наприклад, до числа благотворного впливу груш на людське тіло можна віднести наступне:

  • підвищення рівня гемоглобіну та профілактика анемії;
  • пониження цукру в крові;
  • поліпшення гормонального фону і функцій щитовидної залози;
  • зміцнення імунітету;
  • підвищення здатності організму перешкоджати атак вірусних та інфекційних захворювань;
  • поліпшення функцій ШКТ;
  • виведення шлаків і токсинів, нормалізація стільця, зменшення гнильних процесів в кишечнику;
  • запобігання розвитку хвороб шлунка, кишечника і органів травлення;
  • істотне поліпшення стану на ранніх стадіях розвитку холециститу, гастриту та ін;
  • сприятливу дію на нервову систему;
  • зниження депресивного синдрому;
  • полегшення стану безсоння;
  • профілактика хвороб сечостатевої системи;
  • відновлення процесу кровотворення;
  • зміцнення стінок і підвищення еластичності судин;
  • позитивний вплив на серцево-судинну систему і серце.

Груші – відмінне джерело енергії, що володіє величезним позитивним впливом на організм і підходящий для включення в харчовий раціон особами, які страждають цукровий діабет.

Груша для схуднення

Застосування груші для схудненняЦей фрукт, володіє прекрасними тонізуючими властивостями, дарує заряд енергії, бадьорості і сил. Крім того, як і всі садові плоди, груша містить в собі достатню кількість пектинів, клітковини і харчових волокон, що обумовлює її здатність відновлювати природні процеси травлення та очищення кишечника.

Низький вміст сахаридів, представлених фруктозою і глюкозою, покращує склад крові і сприяє поступовому зниженню ваги. Ферменти і кислоти допомагають нормалізувати обмін речовин і метаболізм всередині клітин, а також відновлюють функції підшлункової залози, що впливає на швидкість розщеплення жирів і білків, а також відсоток їх засвоєння. Цікавий і той факт, що володіючи більшою насолодою, груші в меншій мірі викликають апетит, ніж яблука, але дають більш стійке відчуття ситості.

Груші їдять свіжому і переробленому вигляді. Враховуючи смакову специфіку фрукта, найчастіше його можна зустріти у складі сніданку, полуденка або ланчу. Фруктові салати, м’ясні і легкі страви, закуски, муси, пудинги, пастила, желе, компоти, енергетичні напої і коктейлі – ось далеко неповний перелік страв, що включає в себе груші. Плід добре поєднується з наступними продуктами:

  • сиром;
  • йогуртом;
  • кисломолочними напоями;
  • сметаною;
  • вершками;
  • кашами (особливо рисової і вівсяної);
  • сирами;
  • горіхами (бразильським, фісташками, кешью, кедровими, фундуком, мигдалем, волоськими);
  • петрушкою;
  • сухофруктами;
  • ягодами (чорницею, брусницею, вишнею, кавуном, малиною, смородиною, ожиною, журавлиною);
  • фруктами (яблуками, сливами, виноградом, абрикосами, персиками, ананасами, гранатами);
  • цитрусовими (наприклад, апельсинами, мандаринами, лимоном);
  • нежирними сортами м’яса птиці і риби.

Груші не можна вживати разом з крохмалевмісні і бобовими продуктами, а також жирною їжею, свининою і яловичиною. В дієтології успішно застосовується кілька видів дієт і понад десятка варіантів розвантажувальних днів з цим соковитим фруктом.

Шкоду і протипоказання

Плоди малоаллергенны, але при індивідуальній непереносимості небажані. Також при надмірному або вживанні продукту на порожній шлунок можуть виникнути негативні наслідки:

  • розлад травлення;
  • загострення захворювань ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Буряковий сік для схудненняПлоди можна їсти при важких формах виразкової хвороби, високої шлункової кислотності і запивати фрукт водою або свіжим молоком. А ось з різними фруктовими та овочевими соками груша поєднується цілком успішно. У нас ви можете почитати, наприклад, про користь і шкоду капустяного соку або властивості гарбузового соку.

Норма вживання

Говорячи про норми, потрібно відзначити, що як самостійну страву їсти плоди можна не раніше ніж через годину після їжі. Оптимальною кількістю для дорослої людини (сюди відносяться і вагітні жінки є одна-дві з’їдені груші в день. Цього достатньо для задоволення потреби організму в основних елементах, а також зменшення негативних наслідків від шкідливих звичок.

Для дітей фрукти вирішуються у вигляді пюре з 7-8 місяців з дозволу педіатра. Як правило, маленьким чоловічкам продукт показаний в меню два-три рази в тиждень. Дітям більш старшого віку солодкі плоди можуть успішно замінити цукерки та кондитерські вироби.

Секрети вибору смачних груш

Як вибрати смачну грушуРізні сорти відрізняються різною якістю плодів. Тому при виборі якісного продукту орієнтуватися треба на запах і зовнішній вигляд. Хороший фрукт має правильну форму (витягнуту або більш округлу), характерний аромат, на його шкірці відсутні сліди псування, биття, вм’ятини або розриви. Якщо при легкому натисканні шкурка лопається – такий плід вже явно на межі переспелости.

Недостатньо стиглі груші можуть дозріти в теплому місці за пару днів. А ось зайве соковиті повинні бути з’їдені в першу чергу.

Зберігання плодів

Як швидкопсувні продукти зберігаються плоди в умовах холодильника або прохолодного погреби максимум два тижні. При чому один перезрілий плід може зіпсувати інші. Більш довгої збереженням відрізняються пізні осінні і зимові сорти – такий плід спокійно може пролежати у фруктовому ящику близько місяця. З груш варять варення, джеми, повидло і конфітюри. Їх сушать, в’ялять і іноді навіть мочать, а ось заморожуванні їх краще не піддавати.

Соковиті ароматні груші – надзвичайно смачний джерело вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. Регулярне ух вживання сприяє профілактиці багатьох захворювань, наповнює життєвими силами і просто дарує гарний настрій.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *