Гриби гливи, їх користь і шкода

Користь і шкода грибів глив

Зміст

  • 1. Хімічний склад і калорійність глив
  • 2. Корисні властивості глив
  • 3. Шкоди та рекомендації по вживанню
  • 4. Гливи в здоровому харчуванні
  • 5. Як вибирати гриби правильно?
  • 6. Особливості зберігання

Є гриби звичайні, в лісі зустрічаються на кожному кроці, а є рідкісні, але від того і більш цінні, дари природи. Гливи – гриби «елітні». Ростуть гронами, ніжки мають короткі. М’якоть – ніжну, щільну, білу; у молодих вона соковита, у старих – більше волокниста. Капелюшки грибів уховидные, трубчасті, м’ясисті, діаметром 6-13 см.

Найчастіше їх можна знайти на вітролому, сухих пеньках чи листяних деревах з сонячної сторони, але ростуть вони високо. За смаком чимось нагадує білий гриб з ледве помітними відгомонами анісу і свіжого житнього хліба, а за способом вирощування ближче всього до опенькам.

Хімічний склад і калорійність глив

Гливи – м’які, ароматні і абсолютно унікальні по набору корисних речовин, що містяться в них. Лабораторні дослідження виявили у грибах з елементи:

  • вітаміни – РР, А, С, В1, В5, В9, В2, В6, Е, D;
  • холін;
  • бета-каротин;
  • бета-глюкан – лентинан,
  • мікро – та мікроелементи – калій, магній, натрій, фосфор, кальцій, марганець, селен, мідь, залізо, кобальт, цинк;
  • насичені жирні кислоти;
  • ді – і моносахариди – глюкозу, сахарозу, фруктозу;
  • золу;
  • ферменти;
  • статини – ловастатин;
  • харчові волокна;
  • амінокислоти – валін, ізолейцин, лейцин, метіонін, лізин, треонін, фенілаланін, триптофан;
  • клітковину, маніт і хітин.

Корисні властивості глив

Харчова цінність грибів (на 100 г):

  • білки ~ 3,32 м;
  • жири ~ 0,40 г;
  • вуглеводи ~ 4,16 м;
  • енергетична цінність свіжих грибів ~ 44 ккал;
  • енергетична цінність консервованих глив ~ 26 ккал.

Хімічний склад продуктуНизька калорійність, відмінний набір жиро – і водорозчинних вітамінів, амінокислот, до 24 % білкових речовин (що більше, ніж в багатьох овочах), 17 % від добової норми фосфору, 11% заліза і близько 65 % жирних кислот роблять ці гриби відмінним складовим дієтичного меню. Гливи – високо поживний продукт, і що цікаво: термічна обробка не тільки не зменшує вміст корисних елементів в грибі, але і робить їх більш легко засвоюваними (до 73 %).

Корисні властивості глив

Чим же так корисні гливи? Їх присутність на столі надає наступне позитивний вплив:

  • профілактика розвитку атеросклерозу;
  • зниження рівня холестерину і цукру в крові;
  • виведення токсинів, солей важких металів і радіоактивних речовин;
  • підвищення опірності організму до вірусних та інфекційних захворювань;
  • зниження артеріального тиску;
  • нормалізація серцевого ритму та зменшення ризику розвитку судинних захворювань;
  • підвищення захисних функцій організму;
  • зниження негативних наслідків радіаційного опромінення;
  • профілактика виникнення хвороб печінки і нирок;
  • зв’язування вільних радикалів і запобігання передчасного старіння організму;
  • зміцнення кісток, зубів;
  • нормалізація функцій опорно-рухового апарату;
  • поліпшення роботи травної системи;
  • попередження виникнення хвороб шлунка;
  • підвищення потенції.

Гриб рекомендований для включення в раціон після блоків хіміотерапії або курсів антибіотиків, оскільки швидко очищає кров і нормалізує її складу.

Крім того, у грибів явно виражені властивості:

  • протипухлинні;
  • імуномодулюючі;
  • противірусні;
  • антиоксидантну;
  • бактерицидну.

Здатність глив надавати опір онкологічних захворювань зумовлена високим вмістом полісахаридів, активізують гальмує розвиток ракових клітин механізм.

Шкоду і рекомендації по вживанню

Шкоду та можливі протипоказання грибівНа цей вид грибів алергія буває вкрай рідко. Частіше негативні наслідки можуть викликати токсини або недостатня термічна обробка, яка є обов’язковою, оскільки гливи містять хітин, не засвоюється людським шлунком. Для цих грибів підходить нетривалий вплив високих температур.

Переїдання продукту може супроводжуватися вагою, метеоризмом, розладами травлення.

Рекомендована до вживання кількість глив без шкоди для здоров’я становить 150 г не частіше 3-х разів на тиждень.

Лікарі настійно радять відмовитися від присутності грибів у раціоні дітей віком до трьох років, а також літніх і хворих людей.

Гливи в здоровому харчуванні

Низькокалорійний продукт, багатий вітамінами і мінералами, клітковиною і біоферментамі, допомагає:

  • нормалізувати природні механізми травлення та виведення шлаків і токсинів з кишечнику;
  • позбавитися від гнильних процесів травної системи;
  • відновити обмін речовин і поліпшити всмоктування речовин стінками кишечнику;
  • запобігти розвиток кишкової палички.

Кулінарне застосування гливГливи вживаються в їжу у всіх можливих видах: варені, смажені, парені, тушковані, консервовані. В багато страви гриб ставиться як вкусоароматизатор. А ще він володіє високою поживністю і відмінно втамовує голод. Глива використовується в приготуванні перших і других страв, рагу, паштетів, начинок, холодних або гарячих закусок, салатів. Чим менше і молодше гриб, тим яскравіше у нього виражені смакові якості.

Вони ідеально поєднуються з такими продуктами і стравами як:

  • цибуля-ріпка, морква, картопля;
  • курячі яйця;
  • рослинні олії (особливо вдало гриби поєднуються з гарбузовим, конопляним, лляною, кминним, олією розторопші, оливковою, кунжутною, гірчичним, обліпиховою маслом зародків пшениці і деякими іншими);
  • спеції;
  • цибуля-перо, кріп, петрушка, салат, селера, шпинат;
  • макарони;
  • млинці;
  • пельмені;
  • дичина, птиця, яловичина або свинина.

Як і інші гриби гливи втрачають смак в одному тарелі з рибою або майонезом. За поживністю ці гриби рівні тваринних білків і бобовим культурам, але набагато легше і швидше перетравлюються.

Як вибирати гриби правильно?

Як правильно вибрати продуктГливи все частіше вирощують на спеціальних виробництвах. Але гриби – продукт підступний, купуючи їх на ринку, обов’язково запитайте у продавця сертифікат якості та документи, що підтверджують їх безпеку.

Гарні гриби продаються купками. Капелюшки у них з тонким краєм, поверхня гладка, глянсова, можливо, злегка хвиляста, без тріщин і суцільна, колір з переходами від світло-сірого до сіро-бурого з ледве помітним відтінком жовтого. Припустимо міцеліальний наліт, що говорить про підвищеної вологості в умовах виростання. Ніжки грибів повинні бути щільними, пластини із зворотного боку капелюшки – білими і чіткими, а запах – слабкий, але характерним.

Збираючи гриби самостійно пам’ятайте, що їх сезон триває з серпня по грудень, вони добре переносять заморозки. І хоча гливи володіють низькими властивостями накопичувати в собі токсичні речовини, брати їх у дороги та поблизу переробних підприємств/заводів все ж не варто.

Глива – гриб крихкий і погано транспортується.

Особливості зберігання

Правильне зберігання гливСвіжі гриби можуть пролежати у фруктовому ящику холодильника 2-3 тижні. Мити і різати заздалегідь їх не потрібно. Зберігати потрібно в скляній або пластикової ємності, але не в пакеті – гриби задихнуться.

Гливи можна сушити, морозити, солити і маринувати. При заморожуванні грибів їх потрібно помити і попередньо проварити 15-17 хвилин у підсоленій воді, охолодити, розкласти невеликими порціями по пакетах.

Гриби – улюблений продукт кулінарів, вони дозволяють експериментувати з ингредиентным складом страв, легкі, поживні і не навантажують кишечник. Гливи сприяють нормалізації функцій ШЛУНКОВО-кишкового тракту, поліпшенню обміну речовин і завдяки низькій калорійності навіть при частому вживанні не сприяють набору небажаної маси тіла.

Ви могли переконатися, що гливи – гриби, у яких користь явно домінує над можливим шкодою, тому включити їх в свій раціон було б відмінним рішенням. Чи є у вас якийсь досвід їх кулінарного використання? Діліться ним коментарях, будемо раді.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *