Гвоздика, корисні властивості та протипоказання цієї прянощі

Корисні властивості гвоздики і протипоказання цієї пряності

Зміст

  • 1. Корисні і лікувальні властивості
  • 2. Хімічний і вітамінний склад
  • 3. Здорове і лікувальне харчування
  • 4. Як вибирати і зберігати
  • 5. Норми споживання
  • 6. Протипоказання до застосування

Ця пряність з пекучим смаком і сильним ароматом відома багатьом, але от про те, що на нашому столі аж ніяк не насіння трав’янистої рослини, знають небагато. В теплих кліматичних зонах зростає дерево з сімейства миртових, що досягає у висоту від восьми до десяти метрів. Його нерозпущеною бутони використовуються для виготовлення популярної спеції.

Родом пряність з Індонезії. В даний час гвоздичні дерева успішно культивують також у Бразилії, Індокитаї, на Шрі-Ланці, Ямайці та в Африці. Найбільші плантації знаходяться на Занзібарі. З цього острова на світовий ринок спецій надходить до 90% бутонів гвоздики. Спеція незмінно користується популярністю у покупців.

Чим же так корисні і цінні гвоздичні бутони серед кулінарів і народних цілителів?

Корисні і лікувальні властивості

У гвоздикових бутонах криється справжній мультивітамінний комплекс здатний надати потужний вплив на людський організм.

  • Ефірні масла і дубильні речовини повідомляють прянощі антисептичні властивості. Гвоздика добре загоює рани, очищає гнійні виразки і знімає больові відчуття.
  • Відзначено благотворний вплив на серцево-судинну систему. Спеція, що вживається регулярно, покращує периферійне і мозковий кровообіг. Нормалізує роботу серцевого м’яза.
  • Ароматичні речовини здатні впливати на стан нервової системи. Гвоздичні бутони знімають втому після фізичних навантажень і сприяють відновленню сил.
  • Пекучий смак допомагає виробленню шлункового соку і полегшує травлення. Гвоздика використовується для лікування діареї і метеоризму.
  • вона Застосовується також при захворюваннях прямої кишки і печінки.
  • Гвоздичні бутони сильний афродизіак, здатний посилити статевий потяг у чоловіків.
  • У жінок ця спеція нормалізує менструальний цикл.
  • Застосування ефірних масел, що входять до складу гвоздики, допомагає знімати напади задухи у хворих астмою.

Хімічний і вітамінний склад

Лікувальні і цілющі властивості, хімічний склад гвоздикиГвоздика містить велику кількість рослинних білків (близько 6%). Калорійність продукту 323 кілокалорії на сто грам.

Високо вміст харчових волокон – 33% від добової норми споживання для дорослої людини.

Вітаміни представлені:

  • групою В (в загальній складності 1,2 мг);
  • К – 141 мкг;
  • З – 0,2 мг;
  • А – 160 мг;
  • Е – 8,8 мг.

Міститься також значна кількість мінеральних речовин (в міліграмах на сто грамів продукту):

  • марганцю – 60,1;
  • заліза – 11,83;
  • магнію – 259;
  • кальцію – 632;
  • цинку – 2,32;
  • міді – 0,368 мкг;
  • селена – 7,2 мкг;
  • фосфору – 104;
  • натрію – 277;
  • калію – 1020.

Здорове і лікувальне харчування

  • Лабораторно доведено, що бутони гвоздики володіють антиоксидантні та протираковими цілющими властивостями. Планується випуск ліки на основі цієї спеції для лікування лейкемії. Біологічно активні речовини, що знаходяться в гвоздиці, уповільнюють розвиток ракових клітин.
  • В рецептах народної медицини частіше рекомендується гвоздична олія (столова ложка спеції, настояна 100 мілілітрах оливкової олії). Усього кілька крапель цього ароматного ліки, втертого в скроні, здатне вгамувати мігрень. Ефект від застосування стає помітним протягом найближчих двадцяти хвилин.
  • отиті масло закопують у вуха для зняття болю і запалення. А хворі зуби вкладаються ватні тампони, просочені маслом.
  • підвищеному артеріальному тиску кілька сухих бутонів повільно разжевываются у роті. Протягом п’яти хвилин засіб знижує тиск. Воно добре справляється і зі блювотою або нудотою.
  • Діарею можна вилікувати, якщо меленою гвоздикою присипати шматок житнього хліба і з’їсти натщесерце. Полегшення настає вже через 15 хвилин.
  • Для лікування горла при ангінах і фарингітах застосовується полоскання розчином меленої спеції (половина чайної ложки на склянку води з дрібкою солі).
  • Всередину при інфекційних простудних захворюваннях приймається гвоздика зі склянкою теплого молока (на кінчику ножа). В молоко для смаку і більшої користі додається також натуральний мед.
  • сильному кашлі можна використовувати для розсмоктування суміш з половини чайної ложки спеції, трьох зубчиків часнику і двох ложок меду. Це хороший відхаркувальний засіб.
  • Для приведення матки в тонус і нормалізації циклу жінки використовують відвар гвоздики (столова ложка на літр води). П’ють ліки десять днів, на 50 мл на ніч.
  • А для очищення шкіри приймаються ванни з гвоздиковим маслом. Входить вона й живильні маски для особи.

В кулінарії гвоздичні бутони часто використовуються в приготуванні маринадів, ковбас, рибних консервів і кондитерських виробів.

  • Господині змішують цю спецію з чорним меленим перцем. Така суміш добре поєднується з бараниною і будь тушкованим м’ясом. Додається вона жирний фарш та м’ясні бульйони. Добре підходить за смаком до соусів для страв з птиці.
  • Для випічки використовуються тільки капелюшки гвоздикових бутонів. Вони змішуються з корицею і додаються в солодкі страви в кінці приготування, щоб не став збоченим вишуканий смак і не загубився запах.

В дієтології гвоздика цінується як приправа, здатна поліпшити засвоюваність їжі. Вона нормалізує травний процес, тим самим не дозволяючи утворюватися шлаковим відкладів.

Протипоказання до застосування материнкиЗважаючи високої калорійності гвоздики і здатності збуджувати апетит слід бути обережним в її застосуванні, особливо для схуднення. Кілька бутонів у день благотворно позначаться на загальному стані, а от непомірність у прийомі спеції може призвести до переїдання. Пропонуємо вам додатково ознайомитися з іншими корисними приправами і спеціями, наприклад, почитати про користь і шкоду чорного кмину, а також про корисні властивості і протипоказання чебрецю.

Як вибирати і зберігати

Якісним продуктом вважаються цілі гвоздичні бутони. Мелена спеція дуже швидко втрачає екзотичний аромат і частину корисних властивостей.

Якість бутонів можна перевірити декількома способами:

  1. Якщо кинути бутон у воду, він має «стояти» вертикально, головкою вгору або відразу йти на дно.
  2. На дотик бутон еластичний. Якщо їм провести по папері, він залишить масляний слід.

Як вибрати хорошу пряністьСпеція не повинна кришитися в руках або плавати у воді боком – це ознаки низької якості продукту і відсутність ефірних масел.

Цілі бутони зберігаються дуже довго. А мелена спеція буде свіжою півроку. Для збереження аромату гвоздику поміщають у герметичну ємність і прибирають в прохолодне місце, розташоване далеко від сонячних променів.

Норми споживання

Скільки можна їсти цієї спеції в деньДорослим рекомендується вживати від двох до п’яти гвоздикових бутонів день. При дотриманні дієти два бутона кладуть в ранковий чай або каву, попередньо обриваючи «ніжки», щоб прибрати гіркоту. Такий напій добре тонізує і підтримує сили.

Дітям спецію можна давати з двох-трьох років. Найкраще у вигляді чаю з додаванням гвоздикового бутона. Перший раз необхідно дати всього кілька чайних ложок напою і простежити за реакцією дитячого організму.

Протипоказання до застосування

  • алергічні реакції на продукт;
  • вагітність на будь-якому терміні (спеція викликає тонус маткових м’язів);
  • грудне вигодовування і вік дитини до двох років;
  • гастрити з підвищеною кислотністю і виразкові хвороби.

Такий незвичайний продукт на нашому столі повинен заслуговувати на особливу увагу. Користі від гвоздики багато, але можливий розвиток алергічних реакцій. Будь-які сумніви – привід звернутися до лікаря. Екзотичні трави та спеції не завжди добре сприймається нашим організмом.

А ви пробували вживати гвоздику? Чи подобається вам її пекучий смак, які страви ви з нею зазвичай готуєте?

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *