Індичка: модний продукт на вашому столі

Тушка індички

Якщо раніше найпопулярнішим джерелом білка у культуристів і дієтологів була куряча грудка, то тепер пальма першості поступово переходить до індички. Теплолюбна птах погано приживалася в наших краях. Але все частіше на прилавках магазинів можна побачити грудку, стегно, гомілку цієї птиці. Що це: данина моді чи результат чесної конкурентної боротьби?

Смаковими якостями індичка набагато перевершує курку. При цьому її ніжне м’ясо містить менше жирів і краще засвоюється. Яка ж калорійність індички? Давайте розберемося разом.

Зміст

  • 1 Користь індичого м’яса
  • 2 Енергетична цінність
  • 3 Дієтичні страви з індички

Користь індичого м’яса

Найбільш цінних м’ясом, як і у курки, індички вважається грудка. Інші частини птиці: гомілка, стегно – готують швидше заради їх смакових якостей, або заради заліза, у великій кількості міститься в червоному м’ясі, а філе – заради високоякісного і порівняно дешевого білка. Калорійність грудки індички дуже низька.

Всього 84 ккал міститься в 100 грамах продукту і при цьому 25.3 грам білка, 10.4 – жирів. Порівняйте з курячим філе: 16 грам білка і 14 грам жирів.

Суттєва різниця для тих, хто сидить на дієті, будь то дієта для схуднення або для набору м’язової маси. Як і в курці, тут зовсім немає вуглеводів. До речі, саме тому вона так популярна у тих, хто хоче підсушитися і підкреслити м’язовий рельєф. Легкозасвоювана, вона не містить холестерину, ви можете не турбуватися про стан своїх судин.

Грудка індичкиКрім того індиче м’ясо багате:

  • залізом, селеном, магнієм, калієм, фосфором;
  • вітамінами групи B, а також вітаміном A, PP і E;
  • амінокислотами.

Висока кількість натрію, порівнянне з кількістю натрію у яловичини і телятини, допомагає нормалізувати обмінні процеси. Триптофан бере участь у виробленні мелатоніну, гормону, що бореться з безсонням, а аргинин розширює судини і нормалізує кров’яний тиск. Страви з індички можна не солити, а це теж немаловажний чинник для людей з підвищеним тиском.

Саме тому індичатину рекомендують літнім людям і людям, схильним до впливу стресів. Індичка корисна і дітям. Ніжне, смачне м’ясо легко перетравлюється навіть дитячим шлунком. При малої жирності продукту легше засвоюється кальцій, що вкрай важливо для зростаючого організму. До того ж у цієї птиці немає характерного запаху курки, який не подобається деяким малюкам.

Енергетична цінність

Калорійність індички може змінюватись в залежності від м’яса (біле або червоне), а також способу її приготування. Враховуйте це при готуванні. Калорійність відвареної індички – найменша, власне, вона не відрізняється від енергетичної цінності 100 грамів філе. Але калорійність смаженої, запеченої або тушкованої птиці не на багато вище. Так що не бійтеся експериментувати і вносити різноманітність у ваш стіл.Два філе індички

Є багато страв, які не тільки не зашкодять вашій фігурі, але і благотворно вплинуть на ваше здоров’я. Калорійність кожної страви варто уточнювати окремо, в залежності від вхідних в нього інгредієнтів. Так, енергетична цінність філе, запеченого з чорносливом, буде декілька вище, ніж у м’яса, запеченого з овочами.

Порівняємо енергетичну цінність різного м’яса:

  • філе (без шкіри) – 84 ккал,
  • стегно – 144 ккал,
  • гомілка – 142 ккал.

Дієтичні страви з індички

Філе індичкиПо суті, завдяки особливим властивостям м’яса, будь-яку страву з індички буде дієтичним, однак корисно знати калорійність хоча б кількох, щоб складати своє меню, виходячи з точних цифр:

  1. Суп з індичкою.
    Готується на основі філе, з додаванням картоплі і пережарки з моркви і цибулі. Енергетична цінність однієї порції становить лише 80 ккал.
  2. Котлети з індички.
    Фарш формується з замоченого в молоці хліба, дрібно порізаного філе і ріпчастої цибулі. Котлетки смажаться на повільному вогні до золотистої скоринки і пару хвилин доводяться під кришкою. Енергетична цінність таких котлет – 148 ккал на 100 грам.
  3. Індичка з овочами.
    Стегно птиці викладається на дно форми для запікання. Зверху шарами йдуть овочі: помідори, баклажани, солодкий перець, кабачки, цибуля ріпчаста. Овочі закриваються двома столовими ложками аджики. Блюдо випікається в духовці під кришкою. Калорійність готового страви – 62 ккал на 100 грам.
  4. Індичка з рисом.
    У даному рецепті використовується будь-яке червоне м’ясо: гомілка або стегно. Дрібно ріжемо м’ясо, цибулю і моркву. Подрібнюємо часник. У підсоленій воді відварюємо пропарений рис. Обсмажуємо м’ясо з овочами і змішуємо всі інгредієнти, додаючи сіль і перець за смаком. Калорійність такого блюда складає 337 ккал на 100 грам.

Як бачимо, калорійність індички порівняно з іншим м’ясом залишається дуже низькою. Рецепти – гранично прості і не вимагають особливої кулінарної майстерності. Ніжний смак, високий вміст поживних речовин і хороша засвоюваність роблять цю птицю незамінним дієтичним продуктом.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *