Ізюм, його користь і шкода

Користь і шкода родзинок

Зміст

  • 1. Корисні властивості родзинок
  • 2. Корисні елементи і хімічний склад
  • 3. Здорове і лікувальне харчування
  • 4. Застосування в дієтології і для схуднення
  • 5. Як вибирати і зберігати
  • 6. Норми споживання
  • 7. Протипоказання

Жодна господиня не обходиться без цих знаменитих сухофруктів! Сушений виноград обов’язкова складова випічки і просто ласощі, яким можна себе побалувати замість не зовсім корисного перекусити бутербродами.

Родзинки – продукт відомий з глибокої давнини, який досі цінується кулінарами зі всього світу за свої чудові смакові якості. Дієтологи і представники народної медицини додають ізюм чимале значення, як лікарського та дієтичного продукту.

Так корисний і чим саме для нашого організму родзинки?

Корисні властивості родзинок

Цілющі якості виноградних плодів, в’ялених в тіні або висушених на сонці, були відомі ще лікарям Стародавньої Греції. У наш час використання родзинок залишилося точно таким же, широко застосовуються для лікування і дієт.

  • Його використовують при нервових розладах і недуги серцево-судинної системи. Їм виліковують анемії. Регулюють роботу печінки і нирок.
  • Сушений виноград допомагає подолати слабкість після перенесених інфекційних захворювань. Стабілізувати психічний стан і позбавитися від депресій.
  • Органічні кислоти надають сушеним ягодам антибактеріальні властивості. Їх відваром лікують запалення легенів і горла. Застосовують його і для полоскання рота, як зміцнює зуби і ясна засіб.
  • Сушений виноград – джерело корисних мікроелементів. Регулярне його вживання покращить функціонування всього організму в цілому, збагатить його вітамінами, зміцнить нервову систему і полегшить роботу серця.

Корисні елементи і хімічний склад

Корисні властивості родзинокКалорійність родзинок становить ? 264 кілокалорії на 100 грамів, що дозволяє цим продуктом замінювати повноцінний прийом їжі. Білків у ста грамах міститься 6,3%, жирів 1,1%, вуглеводів 26,8% від добової норми споживання дорослим людиною в день.

Вітаміни представлені досить скромно:

  • В1 – 0,2;
  • В2 – 0,08;
  • РР – 0,98 міліграма.

Харчових волокон немає.

Мікроелементи і мінерали, що входять до складу, при невеликому різноманітності містяться у великих дозах у міліграмах на сто грамів продукту (в дужках процентна частка добової норми споживання):

  • кальцію – 80 (8%);
  • магнію – 42 (10,5%);
  • натрію – 117 (9%);
  • калію – 860 (34,4%);
  • фосфору – 129 (16,1%);
  • заліза – 3 міліграма (16,7%).

Високий вміст фенолів робить сушені виноградні ягоди відмінним антиоксидантом.

Здорове і лікувальне харчування

У народній медицині родзинки рекомендується їсти сухим або робити з нього лікувальні відвари.

  • Сухі ягоди показані при хворобах травної системи і серцево-судинних захворюваннях. Вони добре знижують артеріальний тиск.
  • Їдять їх, повільно розсмоктуючи у роті, для зміцнення зубної емалі і профілактики запалення ясен.
  • Відвар з сушених виноградних ягід використовується як сечогінний і виводить токсини кошти.
  • Відваром змочують рани і запалені місця на шкірі. Він сприяє швидкому загоєнню.
  • Завдяки ніацину ізюм корисний при затяжному кашлі. Він знищує бактерії, покращує обмінні процеси в клітинах і полегшує дихання.
  • Бор, що міститься в ягодах, робить їх відмінним засобом проти остеопорозу, допомагає організму засвоювати і правильно розподіляти кальцій.
  • Годуючим мамам і дітям сушені ягоди винограду корисні для зміцнення імунітету.

В кулінарії родзинки використовують при випіканні кексів, булок і печива. Його додають в морозиво і сир. Особливий смак родзинки додає ягідним морсам і компотів. Кладуть його також квас. А досвідчені господині готують рисовий плов з родзинками і м’ясні страви.

Застосування в дієтології і для схуднення

Диетологическое застосування сушеного виноградуІзюм – сухофрукти калорійні, однак, вони з успіхом використовуються при схудненні і входять в багато розвантажувальні дієти. Цим продуктом можна перекусити або успішно замінити десерт.

Головне достоїнство родзинок полягає в його здатності прискорювати метаболізм і розщеплювати жири. До того ж цей продукт неможливо їсти у великих кількостях – він досить поживний, а значить, ризик переїдання значно знижується.

користь і шкода каші з манної крупиДієтологи рекомендують вживати родзинки всім людям, які ведуть активний спосіб життя. Рослинні вуглеводи, які знаходяться в ягодах, є прекрасним джерелом енергії. І при розумному вживанні абсолютно не шкодять фігурі. У нас можна почитати і про інших цінних дієтичних продуктах, наприклад, про користь і шкоду кукурудзяної каші або про властивості волоських горіхів.

Як вибирати і зберігати

На ринку і в магазинах можна побачити чотири основних сорти родзинок:

  • світлий без кісточок, виготовлений з білого або зеленого винограду;
  • темно-синій без кісточок, виготовлений відповідно з темних (чорних) сортів;
  • світло-оливковий з однією кісточкою – великий за розміром;
  • темний з кількома кісточками, отриманий з великого білого винограду довгастої форми, відомого як сорт «хусайне».

Всі темні сорти вважаються більш корисними, оскільки містять більше мікроелементів.

  1. Хороший родзинки повинен бути сухим. Наявність маслянистості або липкого нальоту неприпустимо!
  2. М’які ягоди також свідчать про неякісному продукті.
  3. Поверхня повинна бути матовою. Прозорість – ознака обробки продукту хімічними речовинами для додання йому товарного вигляду.
  4. Якщо ви бачите плодоніжки, не поспішайте відмовлятися від покупки. Їх наявність говорить про те, що ягоди не піддавалися хімічній обробці – перед вами дійсно натуральний продукт.
  5. Після покупки родзинки необхідно помити і просушити, щоб видалити з його поверхні віск і органічні масла (ними теж обробляють ягоди для кращого зберігання).
  6. Якщо ви не плануєте вживати в їжу ягоди, помістіть їх в полотняний мішок або герметичний контейнер. Зберігається він у прохолодному і сухому місці. Можна використовувати холодильник. Тут родзинки збережеться свіжим цілий рік.

Як зробити родзинки в домашніх умовах? Для того щоб його приготувати, використовується сорт винограду без кісточок. Грона на кілька секунд занурюються в киплячу воду з содою (на п’ять літрів береться сто грам соди). Потім ягоди знімаються з кистей і поміщаються у спеціальну сушарку для овочів і фруктів, де в процесі сушіння винограду виходить родзинки.

Норми споживання

Як приготувати сушений виноград в домашніх умовахДорослим рекомендується з’їдати 30-80 грам родзинок в день. Особливо корисні сухофрукти вагітним і годуючим жінкам. Ягоди допомагають усунути набряки, знизити тиск. А при грудному вигодовуванні сприяють лактації.

Дітям ізюмний відвар можна давати після року починаючи з половини чайної ложки.

Протипоказання

  • індивідуальна непереносимість;
  • виразкові хвороби;
  • цукровий діабет (цукрів міститься у вісім разів більше, ніж у свіжому винограді);
  • ожиріння;
  • активні форми туберкульозу;
  • ентероколіти;
  • серцева недостатність.

Сушений виноград – смачне, корисне і повноцінне блюдо, яке повинно бути на нашому столі як можна частіше. Вишуканий смак дозволяє додавати ці сухофрукти у багато традиційні страви. Їх можна вживати в будь-якому віці, не побоюючись за наслідки. Протипоказань не так вже й багато, а при дотриманні рекомендованих норм споживання, від ізюму ми отримаємо тільки користь.

Які страви з родзинками любите ви? Дієта, містить ягоди сушеного винограду, на думку дієтологів, переноситься досить легко і є ефективним засобом для зниження ваги. Ви згодні з цим твердженням?

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *