Калорійність рахат-лукуму

Калорійність і способи приготування рахат-лукуму

Зміст

  • 1. З чого роблять рахат-лукум
  • 2. Скільки калорій в рахат-лукуме
  • 3. Чи можна його їсти при схудненні
  • 4. Як приготувати рахат-лукум в домашніх умовах (рецепт з фото і відео)
  • 5. Відеоролик приготування желатинового варіанти
  • 6. Харчова цінність продукту

Рахат-лукум – це ароматизовані солодощі, приготовлені з крохмалю і цукру, наповнені сухофруктами, медом або горіхами. Спочатку ласощі було королівським стравою, готувалося і подавалося виключно для турецької знаті, а сьогодні м’яку цукерку легко купити на вуличках Туреччини. Вона стала справжнім надбанням турецької кухні та світовим брендом «Рахат-лукум». Традиційний вид продукту – кубики, посипані цукровою пудрою.

Хоча турецькі солодощі містять багато екзотичних начинок, найбільш кращим і простим варіантом вважається ласощі з рожевої води. Саме ця вода надає цукеркам звичний рожевий колір. Рахат-лукум – це прекрасне доповнення до чаю або кави, а також відмінний подарунок ласунам.

З чого роблять рахат-лукум

З чого зазвичай роблять рахат-лукум, і як його приготувати в домашніх умовахРахат-лукум не містить жиру, але на 90% складається з цукру. Солодкість з в’язкою текстурою загущується з допомогою гуміарабіку або камеді – речовини рослинного походження (смола акацій). Більш дешевий і не зовсім вегетаріанський варіант з желатином не рекомендується вживати, так як він є підробкою і лише віддалено нагадує справжній смак десерту.

Всього існує більше 600 різновидів цього десерту, але найбільш традиційні для нас мають аромат рожевої води, м’яти, апельсина, а також горіхів, включаючи фісташки, мигдаль, фундук і волоський горіх. Іноді рахат-лукум покривають шоколадом, дробленим горіхом або кокосовою стружкою. Часто у продажу можна знайти ласощі з шматочками фруктів, наприклад, з цукатами з вишні, з зацукрованою лимонної або апельсинової кіркою, сушеними абрикосами або полуницею.

Всі ці інгредієнти змінюють калорійність в більшу або меншу сторону.

Скільки калорій в рахат-лукуме

Вид рахат-лукуму Калорійність, ккал на 100 грам Калорійність, ккал / 1 шт. (17 гр)
звичайний 354,73 60,3
з фундуком 386,17 65,64
з арахісом 397,20 67,52
фруктовий 410,8 69,8
рожевий 331 56,27
турецький 404 68,68
в шоколаді 349 59,33
Hazer Baba 388 65,96
з волоським горіхом 374,50 63,66

чи Можна його їсти при схудненні

В одному кубику рахат-лукуму приблизно три чайних ложки цукру, а це легкозасвоювані вуглеводи. Цукор – це швидкі вуглеводи, не зовсім корисні для тих, що худнуть і діабетиків. Вони дають різкий стрибок глюкози в крові, зменшує метаболізм, а також не дають тримати апетит під контролем. Один або два шматочки рахат-лукуму в першій половині дня замість десерту – це відмінний спосіб піти на компроміс з організмом на момент схуднення.

До речі, щоб спалити 354 ккал, доведеться ходити пішки 2,5 години.

Як приготувати рахат-лукум в домашніх умовах (рецепт з фото і відео)

Черговий сплеск популярності рахат-лукуму стався після прем’єри однієї з серій циклу «Хроніки Нарнії». Дорослі і діти буквально почали змітати ласощі з полиць магазину, не знаючи, що цей десерт легко створити вдома.

Рахат-лукум складається з простих інгредієнтів:

  • 4 чашки цукру;
  • 4,5 чашки води;
  • 2 ч. л. лимонного соку;
  • 1,25 чашки кукурудзяного крохмалю;
  • 1 ч. л. крему тартар;
  • 1,5 ст. л. рожевої води;
  • 2-3 краплі червоного харчового барвника;
  • 1 склянка цукрової пудри;
  • форма з бортиками 3 см у висоту.

Скільки калорій в рахат-лукуме
Якщо не знайдеться рожевої води, то підійде екстракт лимона або м’яти.

Процес приготування:

  1. На середньому вогні до розчинення варити 1,5 склянки води, цукор і лимонний сік. Як тільки сироп закипить, дати йому проваритися до температури 240°.
  2. Додати воду, половину крохмалю, крем тартар, рожеву воду, барвник, зменшити вогонь і, помішуючи ложкою, варити суміш до загустіння. Як тільки солодкість буде готова, вона почне відлипати від стінок каструлі.
  3. У підготовленій формі розподілити залишки крохмалю, вилити вміст каструлі і залишити остигати.
  4. Дістати рахат-лукум, очистити від крохмалю, обваляти в цукровій пудрі і нарізати кубиками.

Відеоролик приготування желатинового варіанти

відео ви можете подивитися ще один рецепт приготування з використанням желатину. Суміш кип’ятять до повного розчинення цукру, створюючи гладку шовковисту пасту. Потім цю рідину розливають і охолоджують у листі до застигання, а після розрізають на квадрати. Традиційний метод зберігання та сервірування передбачає зберегти кубики від прилипання, посипаючи пудрою, кукурудзяним крохмалем або кокосовою стружкою.

Харчова цінність продукту

Склад рахат-лукуму знаменний насамперед високим вмістом глюкози. Глюкоза дає великий заряд енергії, а також корисна для роботи мозку і підвищення апетиту. Природний компонент запобігає депресії, зміцнює імунітет і надає позитивний ефект на здоров’я волосся і шкіри.

% від денної потреби, вказаний в таблиці, – це показник, який показує, на скільки відсотків від денної норми в речовині ми задовольнимо потреби організму, з’ївши 100 гр рахат-лукуму.

Речовина Кількість, г (на 100 г продукту) % від денної потреби
Вуглеводи 80,82 30
Білки 1,19 1
Жири 1,11 1

Справжній турецький рахат-лукум готують не з цукром, а з медом або патокою. Ці інгредієнти менше шкодять фігурі, зате більш корисні для нашого організму. Рожева вода позитивно позначається на загальному стані жіночого організму і на настрої.

Який смак рахат-лукуму вам подобається найбільше? Чи пробували ви його готувати самостійно? Що, на вашу думку, краще загущает суміш для приготування?

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *