Калина червона, її корисні властивості і протипоказання

Корисні властивості та можливі протипоказання червоної калини

Зміст

  • 1. Корисні і лікувальні властивості ягід калини червоної
  • 2. Хімічний склад
  • 3. Калина червона і дієта
  • 4. Кулінарна сполучуваність
  • 5. Як вибрати і коли збирати калину червону
  • 6. Як вживати калину
  • 7. Особливості зберігання продукту
  • 8. Шкоди та протипоказання

Не можна ігнорувати важливість ягід з лікувальними властивостями, адже вони набагато краще новітніх розробок. Така ягода, як червона калина, – це природне джерело з різними цілющими властивостями і з обмеженими несприятливими наслідками. Крім того, калина коштує набагато дешевше порівняно з хімічно синтезованими ліками. Чим же корисна калина червона?

Корисні і лікувальні властивості ягід калини червоної

Калина – це рослина, широко відоме своїми цілющими властивостями, зокрема, антиспазматичну дію. Завдяки високому вмісту в плодах речовини глікозиду вибурнина, калина цінується насамперед як лікарський засіб.

Різні поживні речовини в складі ягід, справляють позитивний ефект:

  • алкалоїди;
  • лужні солі;
  • флавоноїди.

Лужні солі досить ефективні в лікуванні різних розладів, пов’язаних з аритмією і тривожністю. Алкалоїди, присутні в ягодах, як відомо, роблять заспокійливий ефект, допомагаючи в лікуванні різних недуг, пов’язаних зі спазмами і нервовим виснаженням. В цілому, ягоди калини виробляє седативний ефект.

Коли найкраще збирати калину червонуКрім того, відвар з ягід використовують як відхаркувальний засіб для лікування бронхіального кашлю. Відвар з калини корисний в полегшенні або позбавленні від бронхіальних спазмів і симптомів бронхіту.

Ягоди використовуються для полегшення розлади менструального; калина, як відомо, ефективна в зниженні спазмів, пов’язаних з цим складним періодом у житті жінок. Це судинозвужувальний засіб посилює скорочення матки. Екстракт листя, плодів і кора дерева використовується для оптимізації менструального циклу.

Здавна ягоди калини використовується як сечогінний засіб, а також засоби для покращення травлення.

  • Присутність розчинних лужних солей збільшує відтік сечі.
  • Відвар використовується для лікування болю в животі, гострому геморої та при захворюваннях, пов’язаних з ШКТ.

В косметології ягоди калини застосовуються для приготування омолоджуючих, тонізуючих і очищаючих масок. Калина в парі з медом та іншими природними речовинами ідеально підходить для лікування сухої і жирної шкіри обличчя.

В Японії з екстракту ягід роблять оцет, який застосовується для лікування цирозу печінки.

Хімічний склад

Ягоди калини з низьким вмістом калорій, високим вітамінів і мінералів допомагає нормально функціонувати нашому організму. Калорійність калини червоної всього 26 ккал (100 г). Ягода не містить ні білків, ні жирів, ні клітковини, тільки вуглеводи в кількості 7 г на 100 грам продукту.

Вітаміни:

  • вітамін C;
  • вітамін B2;
  • вітамін E;
  • вітамін PP;
  • вітамін K.

Мікро – і макроелементи:

  • магній;
  • мідь;
  • залізо;
  • цинк;
  • марганець.

Ягоди калини – це відмінне доповнення для лікування цинги, завдяки багатому вмісту вітаміну C (в три рази більше, ніж у малині).

У калині червоній міститься в три рази більше заліза, ніж у яблуках і шипшині.

Калина червона і дієта

Калина – дієтичний некалорійний продукт з неймовірно корисними властивостями для людей, які страждають від ожиріння. Лікувальні властивості калини в якості очищаючого і сечогінний засоби допомагають у боротьбі з здуттям живота і очищенням ШКТ.

Низький вміст цукру визначає калину, як безпечну ягоду для людей, хворих на діабет.

Кулінарна сполучуваність

Ягоди калини використовуються для приготування настоянок, джемів, варення, вітамінізованих соків, компотів і соусів до м’яса. Свіжі плоди можуть здатися занадто кислими, навіть трохи гіркими на смак, тому їх підсолоджують цукром або більш корисним варіантом – медом.

Калина червона поєднується:

  • з іншими ягодами (журавлина, шипшина, малина, чорниця, червона і чорна смородина, обліпиха, горобина);
  • з фруктами (яблука, айва, абрикос);
  • з овочами (гарбуз);
  • з травами (м’ята, шавлія, чебрець, лавровий лист);
  • з м’ясом (свинина, баранина);
  • з рибою (минтай);
  • з цитрусовими (лимон, апельсин);
  • з кисломолочними продуктами (кефір, ряжанка, сир);
  • з кашами (вівсяна, рисова);
  • з прянощами (кориця, імбир, екстракт мигдалю, ванілі);
  • з бобовими (горох, квасоля);
  • з медом.

Частіше ягоди використовують у лікувальних цілях, але з їх участю виходять неймовірно смачні і ароматні пироги та інші страви.

Як вибрати і коли збирати калину червону

Користь і шкода ягід червоної калиниЯгоди калини червоної дозрівають восени. Їх можна зібрати самостійно в кінці вересня або купити в магазині. Краще вибирати ті ягоди, які продаються разом зі стеблами. Так довше зберігається свіжий вигляд і корисні властивості. Дозрілі плоди повинні мати насичений червоний колір (саме він визначає лікувальні властивості калини).

Всього існує понад 200 видів цього чагарнику, але яскраво-вираженими цілющими властивостями володіє сорт «калина звичайна».

Як вживати калину

Свіжі ягоди калини застосовують як проносне. Досить 5-6 ягід, щоб відчути потрібний ефект.

Настоянки, чай з 200 г калини на 200 мл води п’ють при гіпертонії, спазмах і колітах. Досить залити ягоди окропом, настояти 3-4 години і пити 1/3 склянки кожні 3 години. Додавання меду посилить ефект.

Ягоди, змішані з медом або цукром в однаковій пропорції, допомагають впоратися з кашлем при застуді або бронхіті. Всього одна чайна ложка суміші раз в 3-4 години допоможе полегшити симптоми.

Відвар з ягід на воді 1:1 допомагає під час істерії і при набряках. Охолоджений відвар п’ють по одному ковтку після їжі.

Особливості зберігання продукту

Ягоди червоної калини – це незамінні вітаміни на зимовий період. Існує кілька способів збереження корисних властивостей на довгий термін:

  • Заморожування: ягоди очищають від черешків, видаляють недостиглі або зіпсовані плоди, миють, сушать, потім перекладають у контейнер і прибирають в морозильну камеру;
  • Калина в цукрі: очищені і вимиті ягоди засипають у банку, а зверху засипають цукром так, щоб покрити ягоди, потім закривають кришкою і прибирають в холодильник;
  • Сушена калина: свіжі ягоди необхідно вимити, обсушити, викласти на деко і в’ялити при температурі 60° в духову камері, потім перекласти в тканинний мішечок і прибрати на полицю.

Крім того, ягоди (разом з кісточкою) можна подрібнити у блендері разом з цукром (1 кг цукру на 700 г ягід), перекласти в банки і відправити в холодильник.

Шкоду і протипоказання

Високий вміст пуринів у ягодах калини червоної надає негативний ефект на людей, хворих на подагру і хворобою нирок, і замість користі може заподіяти їм серйозної шкоди.

Калина категорично протипоказана вагітним і годуючим жінкам з багатьох причин:

  • плоди здатні спровокувати передчасні пологи;
  • вітамін C може викликати алергію у обох;
  • калина містить речовини, схожі з гормонами, а це дуже шкідливо для плоду.

Лікувальні властивості і хімічний склад калини червоноїКрім того, червона калина не рекомендується дітям до двох років, а також дорослим схильністю до утворення тромбів і підвищеним згортанням крові.

Ягоди калини здатні знизити тиск і навіть викликати непритомність, тому не рекомендується їх вживання людям з гіпотонією.

Незважаючи на те, що червона калина має яскраво виражені лікувальні властивості, з участю цієї ягоди виходять дуже смачні і ароматні страви.

Які рецепти з калиною вам відомі? Які корисні властивості калини допомогли вам перебороти хворобу?

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *