Капуста та її вплив на наш організм

Різні види капусти

Напевно кожен з нас знає множин видів капусти. Це досить поширений овоч у повсякденному раціоні харчування: наваристі борщі, всілякі салати, другі страви, голубці тощо

Морська, пекінська, китайська, білокачанна, цвітна і квашена капуста, користь і шкоду якій вивчаються і сьогодні здатні не тільки побалувати наші смакові рецептори, але і благотворно вплинути на роботу всього нашого організму. Саме про це ми сьогодні і поговоримо. Поїхали.

Зміст

  • 1 Що криється в цьому овочі?
    • 1.1 Брокколі
    • 1.2 Кольорова
    • 1.3 Савойська
    • 1.4 Пекінська
    • 1.5 Ламінарія
    • 1.6 Червона
  • 2 Надає цей овоч благотворний вплив на наш організм?
  • 3 Може нашкодити капуста нашому організму?

Що криється в цьому овочі?

Як показали численні дослідження, на 90% цей продукт складається з води, а калорійність його становить всього 27 кКал на 100 грам продукту, що може порадувати тих, хто активно бореться із зайвими кілограмами.

Якщо говорити про вітамінах, то цей овоч містить аскорбінову кислоту (вітамін С), вітаміни В1, В2, В3, В9 і Є. Капуста корисна ще й своїми мікро і макроелементами, які представлені калієм, кальцієм, магнієм, фосфором, натрієм, залізом, фтором, молібденом та ін

Для більшості з нас білокачанна капуста є найбільш вживаним видом з усіх. Тому ми оминаємо інші сорти даного овоча. А даремно. Існує більше ста видів цього овоча, які мають корисні і лікувальні властивості: качанова (білокачанна, червонокачанна), китайська, пекінська, кольрабі, цвітна, морська, савойська, брюссельська і інші.

Капуста брокколіБрокколі

Даний сорт, крім вищевказаних корисних речовин, містить у собі каротин і величезна кількість рослинних білків.

до того Ж, всі ми знаємо що білокачанна і червонокачанна капуста здатні влаштувати «революцію» в нашому животі, тоді як брокколі не викликає дискомфортних відчуттів.

Кольорова

Цвітна капуста – дієтична і легко перетравлюється. Містить у собі чимало протеїнів та вітамінів. Єдині мінус – значна кількість пуринових речовин, які небезпечні для людей з почечнокаменным захворюванням.

Зберігається даний овоч не особливо добре (за винятком морозильної камери), тому придбана цвітна капуста повинна бути використана як можна швидше.

Савойська

Зовні, це білокачанна капуста яскраво-зеленого кольору з гофрованими пузырчатыми листочками. Вона неймовірно корисна, дуже ароматна і ніжна.

Багато педіатри рекомендують вводити саме цей овоч у раціон дітей.

Китайська капустаПекінська

Пекінська капуста дуже корисна для організму. Вона містить значну кількість калію, кальцію і заліза, вітаміни групи В, А, С, РР, Е і U.

також Можна використовувати листя пекінської капусти в приготуванні салатів.

Ламінарія

Морська капуста дуже корисна для нашого організму, оскільки вона містить велику кількість йоду і фолієвої кислоти.

до того Ж, в ній присутні вітаміни групи В, А, Е, D і аскорбінова кислота, які сприяють зміцненню імунної системи.

Червоний

Одна з найпопулярніших сортів.

Червонокачанна капуста зберігається протягом тривалого часу. І нехай пекінська, китайська, кольорова і морська капуста обганяють даний вид по входженню вітамінів і мікроелементів, зате червона коштує набагато дешевше.

Надає цей овоч благотворний вплив на наш організм?

Всяка капустаБезумовно, що капуста корисна для нашого організму:

  • будь-який вид цього овоча користується величезною популярністю серед людей (із-за низької калорійності), які стежать за своєю вагою або ж намагаються скинути зайві кілограми (особливої уваги заслуговує морська капуста – в 100 грамах міститься всього 6 кКал);
  • при захворюваннях печінки і органів травлення цей овоч виступає хорошим помічником;
  • доведено, що кольорова капуста знімає набряклість і сприяє схудненню;
  • пекінська капуста нормалізує артеріальний тиск;
  • червонокачанна має противоязвнные властивості (завдяки вітаміну U), допомагаючи затягнути ранки шлунка і 12-палої кишки;
  • пекінська капуста хороша для профілактики атеросклерозу;
  • сік білокачанних сортів можна використовувати як сечогінний засіб;
  • завдяки великій кількості клітковини, червона і біла капуста сприяють виведенню «поганого» холестерину та інших шкідливих речовин з організму;
  • цей овоч корисний при різних серцево-судинних захворюваннях;
  • морська капуста корисна для людей, які мають захворювання щитовидної залози, оскільки в ній багато йоду;
  • анти похмельные властивості цього овоча допомагають позбутися від усіх проявів «бурхливих вихідних;
  • доведено, що консервована капуста здатна зняти похмілля;
  • корисні властивості цього овоча допомагають врегулювати рівень цукру в крові, що робить його невід’ємною складовою раціону харчування людей, страждаючих цукровим діабетом;
  • капустяний сік має відхаркувальні властивості, що дозволяє використовувати його при захворюваннях органів дихання;
  • і консервована тушкована капуста допомагає налагодити травлення.

Може нашкодити капуста нашому організму?

Незважаючи на корисні властивості, якими володіє даний овоч, існують і протипоказання, а також шкоду, яку вона може завдати нашому здоров’ю.Види капусти

Давайте розглянемо, чим небезпечний цей продукт:

  • Якщо вживати цей овоч у великій кількості, то може виникнути помутніння в очах.
  • У свіжому вигляді цей овоч небажано вживати чоловікам, оскільки він сприяє гальмуванню виділення чоловічого сімені. А ось тушкована капуста не може нашкодити особин сильної статі.
  • У разі гормональних збоїв слід дуже обережно вводити даний продукт в свій раціон харчування, а краще порадитися з лікарем.
  • Під час загострення захворювань органів травного тракту, краще відмовитися від свіжої капусти, оскільки вона може згубно позначитися на перебігу недуги.
  • В раціоні людей з підвищеною секреторною функцією шлунка повинна бути переважно тушкована капуста.
  • Продукт в квашеному вигляді може завдати шкоди людському організму, тому що в ньому міститься багато солі. По можливості промивайте його від зайвого розсолу.
  • Всім відомо, що цей овоч здатний викликати здуття живота. Тому перед важливим заходом краще не вживати, щоб уникнути незручних ситуацій.
  • При будь-яких захворюваннях шлунково-кишкового тракту вживати даний продукт без будь-яких термообробки вкрай небезпечно. Ідеальний варіант – варена і тушкована капуста.
  • Надмірне вживання цього овоча може спричинити розлад шлунка і хворобливі відчуття в області живота.

Як правило, шкідливі властивості цього овоча носять вельми індивідуальний характер і засновані на певних захворюваннях і непереносимостях. Ну а в цілому, переваг в рази більше, ніж недоліків.

Головне – пам’ятати, що всьому є своя міра. Не зловживайте цим овочем, і він принесе вашому організму виключно користь.

Піклуйтеся про своє здоров’я завчасно!

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *