Каша з пшеничної крупи, її користь і шкода

користь і шкода каші з пшеничної крупи

Зміст

  • 1. Енергетична цінність
  • 2. Корисні властивості пшеничної каші
  • 3. Використання для схуднення
  • 4. Особливості приготування
  • 5. Шкоди та протипоказання
  • 6. Рекомендації до купівлі, зберігання і використання пшеничної крупи
  • 7. Різновиди пшеничної крупи

Пшенична каша при правильному вживанні – гідна альтернатива популярним складних вуглеводів – гречці і вівсянці.

Багатий і корисний хімічний склад пшеничного крупи робить її популярною в багатьох дієтах. Каша займає важливе місце в здоровому і збалансованому раціоні харчування.

Енергетична цінність

У 100 г пшеничної крупи міститься: 335,5 кКал, білків – 16 г, жирів – 1 г, вуглеводів – 70 г (складних, з них у вигляді крохмалю – 50 г).

Корисні властивості пшеничної каші

  • Насичений і корисний хімічний склад:
    • Вітаміни. Пшенична каша багата вітамінами, серед яких вітамін PP, регулює окислювально-відновні процеси в людському організмі. Рідкісні вітаміни В6, В12, які сприяють регуляції діяльності нервової системи, утворення еритроцитів. Вітаміни А, Е – покращують зір і зовнішній вигляд шкіри. Біотин (вітамін Н) зменшує втому і біль у м’язах. Також в пшеничної каші містяться вітаміни B1, B2, B5, B9.
    • Макроелементи: кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, хлор, сірка.
    • Мікроелементи: залізо, цинк, йод, мідь, марганець, селен, молібден, бор, ванадій, кремній, кобальт, нікель, олово, титан, стронцій, цирконій, алюміній.
  • Низький глікемічний індекс. Це означає, що після прийому пшеничної каші рівень цукру в крові не злітає миттєво до високих показників, а відбувається повільна реакція з помірним і тривалим підвищенням цукру в крові. Це дозволяє вживати її хворим на діабет і прагнуть скинути зайву вагу. Більшість дієт спрямоване на те, щоб в раціоні дотримуватися продуктів з низьким глікемічним індексом.
  • Холін регулює жировий обмін в організмі. Присутній в пшеничній крупі, робить її привабливою для людей, що стежать за фігурою. Це одна з легкозасвоюваних і низькокалорійних каш.
  • Містить клітковину (харчові волокна). Як наслідок, покращує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, підтримує нормальний склад мікрофлори. Знижує рівень цукру в крові і холестерину, що запобігає розвитку діабету і серцево-судинних захворювань. Щоденне вживання продуктів з клітковиною є профілактикою раку товстої кишки.
  • Натуральний антиоксидант. Пшеничне зерно – відмінний антиоксидант. Виводячи солі і шлаки, сприяє збереженню краси і молодості, уповільнює старіння організму.

Для приготування каш в цілях оздоровлення потрібно враховувати, що в крупах крупного помелу зберігається більше корисних елементів. Більше цінується продукт, вироблений з твердих сортів пшениці.

Використання для схуднення

Дієта на пшеничної каші – ефективний засіб позбавлення від зайвих кілограмів. Триває сім днів, протягом яких пшенична каша виступає основним і майже єдиним джерелом енергії. Доповнювати раціон можна лише овочами, фруктами і кисломолочними продуктами. Зазначена дієта має сильні переваги при відсутності недоліків: короткий термін (7 днів), організм не морится голодом, не виснажується через насиченого складу каші, ефективний результат (від 4 кг зменшення ваги).

Зважаючи на низькій калорійності пшенична каша – одне з найцінніших страв для бажаючих схуднути. Її з упевненістю можна включати дієтичне меню. Але слід пам’ятати, що прийом вуглеводів бажано збільшувати на початку дня і зменшувати до вечора.

Особливості приготування

приготування страв з пшеничної кашіПшенична каша підлікує шлунок, якщо додати більше води і зробити консистенцію в’язкою. Якщо крупу засипати в холодну воду і варити на маленькому вогні, каша зберігає більше поживних речовин. З тих же міркувань її варять під закритою кришкою.

Як і будь-страва, що вживається часто, пшенична каша «приїдається». Намагайтеся щодня додавати до гарніру щось новеньке. Зберегти низьку калорійність страви, але додати різноманітності, збільшити кількість вітамінів і клітковини допоможуть овочі. Згодяться сирі, варені, приготовані на пару терта морква, помідори, броколі. Заправляйте кашу часником, цибулею або свіжою зеленню.

шкоду і користь олії гарбузаЯкщо у вас немає непереносимості лактози, варіть кашу на молоці. Молоко – додаткове джерело жирів, білка, вітамінів і мікроелементів.

У лікувальному харчуванні у готову кашу додають 10 г вершкового масла. Але з метою схуднення рекомендується заправляти рослинними оліями: оливковою або соняшниковою.

Шкоду і протипоказання

Не рекомендується приймати кашу при захворюваннях шлунка з пониженою кислотністю, метеоризм, індивідуальної непереносимості. Вагітним не слід зловживати кількістю, щоб не провокувати надмірне газоутворення. Після видалення апендициту або операцій на інших внутрішніх органах деякий час утриматися від прийому.

Схильним до діабету обережно вживати в раціоні з-за високого вмісту крохмалю.

Рекомендацією до купівлі, зберігання і використання пшеничної крупи

Користь та шкода, яку може принести пшенична крупа, не в останню чергу залежить від того, якої вона якості та як вона зберігалася. Намагайтеся купувати фабрично розфасовану крупу, вироблену з твердих сортів пшениці. Обов’язково перевірте термін придатності і на дату виготовлення. Рекомендований термін зберігання – не більше 6 місяців. Після закінчення терміну придатності продукт втрачає корисні властивості.

Зберігати в сухому зберігання пшеничної крупиі провітрюваному приміщенні. Інакше можуть з’явитися грибкові утворення, цвіль або жучки. В кухонній шафі пшеничну крупу тримати в закривається ємності. Згодяться керамічна, глиняний, скляний, металевий посуд.

Перед приготуванням перевірте відсутність небезпечних для зубів камінчиків. Обов’язково промийте крупу – це дозволить позбутися від лушпиння, сміття, комах.

Різновиди пшеничної крупи

Пшеничну крупу виробляють з очищених від плодових і насіннєвих оболонок і зародків зерен. Після обробки крупинки бувають дрібного, середнього та великого розмірів, видовженої, округлої, овальної форми.

Полтавська пшенична крупаЗа способом обробки буває двох основних видів: «Полтавська» і «Артек». Перша має 4 різновиди: № 1 (велика), № 2 і № 3 (середні), № 4 (дрібна). По дробленню «Артек» можна віднести до № 5. У складі «Артеку» міститься менша кількість клітковини і інших корисних речовин.

У продажу можна зустріти крупу «Арнаутка» – високоякісна крупа, яка отримала назву від сорту пшениці, з якого виготовляється.

Пшенична каша дуже корисна, поживна і низькокалорійна. Швидко засвоюється і по праву вважається дієтичною. Зміцнює організм, містить багато вітамінів, макро – і мікроелементів.

Які ваші улюблені рецепти з пшеничного крупою? Доводилося відчувати на собі пшеничне дієту? Який ефект вона дала? Діліться досвідом коментарях.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *