Каша з вівсяної крупи (вівсянка), її користь і шкода

користь і шкода каші з вівсяної крупи (вівсянки)

Зміст

  • 1. Чим корисна вівсяна каша (вівсяна каша)
  • 2. Корисні елементи в складі каші
  • 3. Вівсяна каша в дієтології
  • 4. Способи приготування каші
  • 5. Шкоди та протипоказання до вживання
  • 6. Як вибрати вівсяну крупу
  • 7. Різновиди вівсяних виробів

З матеріалу ви дізнаєтесь про корисних властивостях і хімічному складі вівсяної крупи (скільки в ній білків, жирів, вуглеводів та інших корисних мікроелементів), користь і шкоду прийому цієї каші вранці, про різновиди вівсянки і способи її застосування.

Чим корисна вівсяна каша (вівсяна каша)

Дієтологи не випадково рекомендують починати ранок з порції вівсянки. Овес визнаний однією з найбільш корисних круп для людського організму, так як покращує функціонування багатьох органів і систем.

Найбільш широко відомо лікувальний вплив вівсяної каші на роботу шлунково-кишкового тракту. Слиз, що утворюється при варінні вівсяної крупи, сприяє рубцюванню виразок шлунка і дванадцятипалої кишки, запобігає розвитку раку шлунка.

Вівсяна каша – відмінний джерело клітковини, яка необхідна для регулярного очищення кишечника.

Інша важлива властивість вівса – здатність знижувати рівень холестерину і перешкоджати утворенню тромбів. Тому вівсяна каша в раціоні допоможе знизити ймовірність розвитку захворювань серця і судин.

Вівсянка особливо корисна жінкам. Завдяки вмісту «вітамінів краси» А і Е вона покращує стан шкіри обличчя і волосся. Її регулярне вживання допоможе справитися з сонливістю, депресією, перепадами настрою. Вівсяна каша корисна і для працівників розумової праці, тому що покращує пам’ять, здатність фокусуватися і позитивно впливає на розумові процеси.

Тому відповідь на питання, чи корисна ця чудова каша, очевидний.

Корисні елементи в складі каші

корисний склад зерен вівсаВластивості каші з вівсяних пластівців обумовлені наявністю в них багатьох цінних речовин. Каша містить:

  • вітаміни: групи В (В1, В2, РР, В3, В4, В5, В6, В9), А, Е, К;
  • мінеральні речовини: магній, калій, кальцій, йод, залізо, фтор, натрій і багато інших;
  • корисні харчові волокна;
  • насичені і ненасичені жирні кислоти.

100 г сухої вівсяної крупи 342 кКал, 12 білка, 6 м жиру і 60 г вуглеводів.

Вівсяна каша в дієтології

Вівсяна каша – джерело повільних вуглеводів, які довго засвоюються і дають тривале відчуття ситості. Тому її рекомендується їсти на сніданок людям, що бажають позбутися від зайвих перекусів з-за мучить почуття голоду. Ще одна особливість вівсянки – здатність відновлювати порушений обмін речовин. З цією проблемою часто стикаються люди, які страждають надмірною вагою, тому в їх раціон обов’язково повинна включатися вівсяна каша. Для нормалізації обміну речовин і м’якою втрати ваги достатньо включати порцію вівсянки у своє ранкове меню 3-4 рази на тиждень.

Вона обов’язково повинна бути присутнім у раціоні людей, що займаються спортом. Вівсянка багата рослинним білком – необхідним елементом для росту м’язів. Для отримання потрібної кількості протеїну під час сніданку бодібілдери крім порції вівсянки повинні з’їдати кілька відварених яєць або омлет.

користь і шкода каші з пшеничної крупиДля бажаючих схуднути фізичними методами буде незайвим зіставити цінність і ефективність вівсянки в контексті різних вправ для схуднення.

На нашому сайті можна почитати про найрізноманітніших фізичних методики схуднення в домашніх умовах або в тренажерному залі.

Звична багатьом вівсяна каша – досить калорійне блюдо, тому люди, що бажають схуднути, повинні готувати вівсяну крупу на воді без масла і цукру. Це найбільш корисна варіація каші. Ті, кому не потрібно рахувати калорії, можуть додати в свою тарілку мед, йогурт, ягоди, шматочки свіжих або сушених фруктів, горіхи або насіння. Це дозволить зробити сніданок не тільки різноманітним, але і ще більш корисним.

Для бажаючих швидко позбутися кількох зайвих кілограмів існує спеціальна вівсяна дієта. Протягом тижня можна їсти лише кашу, приготовану на воді, і деякі фрукти і овочі з низьким вмістом вуглеводів. Така дієта дозволить схуднути на 3-5 кг, але зловживати їй не можна.

Способи приготування каші

страви з вівсяної кашіТрадиційний спосіб передбачає варіння крупи на несильному вогні з постійним помішуванням. При нестачі часу можна приготувати її у мікрохвильовій печі або мультиварці. Посилити корисні властивості каші можна за допомогою додавання в тарілку чайної ложки рослинної олії (оливкової, соняшникової або льняної). Це дозволить забути про проблему запорів і придбати здоровий колір обличчя.

Можна скористатися холодним способом: вівсяні пластівці заливаються на ніч молоком, кефіром або рідким йогуртом без наповнювачів. До ранку вони розбухнуть і стануть м’якими, потрібно лише додати до них улюблені інгредієнти для посилення смаку. Такий спосіб дозволяє максимально зберегти корисні властивості вівса.

Шкоду і протипоказання до вживання

Правильне харчування передбачає різноманітність, тому що будь-який продукт у великих кількостях здатний нанести шкоду. Надмірне захоплення вівсяною кашею може призвести до накопичення в організмі фитиновой кислоти. Її надлишок перешкоджає засвоєнню кальцію, необхідного кістках і зубах.

Людям, страждаючим целіакію, вживати вівсяну кашу протипоказано.

При цьому захворюванні розвивається непереносимість білка, який присутній у деяких видах злаків, в тому числі, і у вівсі. У цьому разі вживання вівсянки провокує порушення функціонування кишечника і виникнення харчової алергії на інші продукти.

Як вибрати вівсяну крупу

як вибрати хорошу вівсяну крупуНайбільшу цінність має каша, яка зварена з цілісних недробленых вівсяних зерен. Приготування такої страви займе більше часу, але дозволить отримати максимальну користь для організму. У відповідь на потребу людей у швидкій готуванні на полицях магазинів з’явилися вівсяні пластівці. Вони бувають 2 видів:

  • потребують варіння;
  • пластівці швидкого приготування.

Цінність останніх невелика. Цей продукт проходить довгу попередню обробку, в результаті чого втрачає велику частину корисних властивостей, у тому числі здатність регулювати обмін речовин. Каші миттєвого приготування швидко засвоюються, не даючи заряду енергії. Присутність різних добавок (штучні ароматизатори, підсолоджувачі, консерванти) і зовсім суперечить принципам правильного харчування. Тому люди, які харчуються моментальної вівсяною кашею з пакетиків і думають, що вони таким чином схуднуть, глибоко помиляються.

Різновиди вівсяних виробів

Більш звичні більшості людей вівсяні пластівці виготовляються із спеціально обробленого зерна методом розплющення в пелюстки. Це дозволяє скоротити час приготування, але позбавляє пластівці частині корисних властивостей. Розрізняють пластівці «Геркулес» і «Екстра». «Геркулес» виготовляється з крупи вищого сорту, його пластівці більш щільні і довше варяться. Пластівці «Екстра» виробляються з вівса 1 класу. Розмір і товщина пелюсток характеризуються цифрами 1, 2 або 3. Більш корисний з цих видів – «Екстра № 1».вівсяні пластівці Екстра

Вівсяні пластівці вимагають герметичної упаковки, так як вони мають властивість вбирати вологу. Пластівці хорошої якості повинні бути білого кольору з жовтуватим або кремовим відтінком, з приємним запахом вівса. Якщо відчувається запах цвілі, від вживання такого продукту потрібно відмовитися.

Для того щоб приготувати смачну і корисну вівсяну кашу, потрібно дотримуватися певних правил. Слід робити вибір в користь цільнозернові каші або «Геркулеса», тому що вони містять найбільшу кількість цінних речовин. Як і будь-яким продуктом, вівсянкою не потрібно надмірно захоплюватися.

Правильний сніданок повинен бути повноцінним і різноманітним, тому потрібно чергувати каші з різних видів круп. А чи знаєте ви якісь секрети приготування вівсяної каші?

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *