Каша з ячної крупи, її користь і шкода

користь і шкода каші з ячної крупи

Зміст

  • 1. З якого злака отримують ячну крупу
  • 2. Корисні властивості
  • 3. Хімічний і вітамінний склад продукту
  • 4. Ячна дієта
  • 5. Способи приготування
  • 6. Шкоди та протипоказання
  • 7. Як правильно вибрати і зберігати продукт
  • 8. Сорти і різновиди

Огляд познайомить вас з потенційною користю та шкодою, що може принести ячна каша (в простолюдді – ячка). Ви дізнаєтеся, з чого робиться ячна крупа для каші, який у неї хімічний склад, якими вона володіє корисними властивостями, як її правильно вибирати, зберігати і варити.

З якого злака отримують ячну крупу

Ячну крупу роблю з зерен ячменю процесом дроблення, а не шліфування, як, наприклад, зроблена перлова. Каша з ячменю виділяється своєю очевидною користю, адже в ній міститься досить велика кількість вітамінів і макроелементів, які так необхідні організму. На жаль, на сьогоднішній день ячна крупа не настільки широко вживається, як рис або гречка, хоча кілька століть тому саме ця каша прикрашала собою стіл заможних селян і дворян, так як була святковою їжею.

Корисні властивості

Чим же так корисна каша з ячної крупи? Саме основне відміну від іншої крупи – можливість її вживання в дієтичному і дитячому раціоні, адже вона набагато ніжніше і м’якше інших. При регулярному її вживанні загальне здоров’я значно зміцнюється, а на сімейний бюджет це практично ніяк не відбивається, адже вартість ячної крупи набагато нижче в порівнянні з іншими кашами. До основним корисним властивостям можна віднести:

  • збільшення опірності організму до алергічних реакцій;
  • обволікаючі, сечогінні та протизапальні дії, що необхідно хворим на цукровий діабет та ожиріння;
  • хороший смак і низьку калорійність, тому дієтологи настійно рекомендують вживати супи і каші з ячної крупи людям, страждаючим надмірною вагою, хворобами кишечника, а також при запорах;
  • високий вміст харчових волокон, що особливо рекомендується людям з цукровим діабетом, так як каша добре засвоюється організмом, не провокуючи збільшення цукру в крові та створюючи відчуття ситості;
  • відновлення роботи сечостатевої та ендокринної системи;
  • високий вміст амінокислот, які сприяють виробленню колагену, що призводить до розгладженню зморшок і уповільнення їх появи.

Також ячна крупа активно застосовується в народній медицині, наприклад, відвар знижує болі при артритах, а регулярне вживання каш сприяє підняттю настрою, підвищення бар’єру перед депресією і стресом.

Хімічний і вітамінний склад продукту

100 г спожитої каші виділяється наступне вміст поживних речовин:

склад вітамінів і корисних елементів в ячке

  • білки -10 г, жири -1,3 г, вуглеводи – 66,3 г;
  • вітаміни групи B, A, E, PP;
  • фосфор, калій, сірка, кальцій, магній;
  • залізо, цинк, марганець, мідь, фтор.

Калорійність становить 313 кКал.

Ячна дієта

У період дотримання дієти необхідно виключити з харчування м’ясні вироби, хліб та іншу випічку, алкоголь, а також молочні і кисломолочні продукти (крім кефіру). Дієтологи не скасовують перекуси, але вони повинні складатися з овочів, фруктів, кави або чаю без молока і цукру, свіжих соків і кефіру з низьким вмістом жиру. За 30 хвилин до прийому чергової порції ячної каші рекомендується випивати не менше 250 мл кип’яченої води.

Дотримуватися ячну дієту досить просто. Після закінчення тижневого терміну можна вже через місяць знову приступати до подібного методу схуднення, але варто врахувати, що протягом цього місяця також не слід забувати регулярно вживати ячну кашу.

Використання в раціоні ячної крупи допускається в деяких лікувальних дієтах системи Певзнера, зокрема, дієти під номерами 3, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 14, 15.

як дізнатися, скільки калорій в кукурудзі вареноїОсобливу цінність ячна крупа представляє для людей, які прагнуть нормалізувати свою вагу. Саме високий вміст фосфору допомагає впоратися з ожирінням, адже він здатний прискорювати метаболізм. При бажанні ячну крупу можна замінити на пшеничну або вівсяну, адже вони теж благотворно впливають на загальне здоров’я людини.

Способи приготування

  1. В мультиварці. Застосовуючи цей метод, вже через 10 хвилин можна насолоджуватися смачною і корисною ячної кашею.
  2. В скороварці. Подібний спосіб схожий з мультиваркою. Єдина відмінність полягає в часі приготування, яке становить приблизно півгодини.
  3. В пароварці. Воліючи використовувати цей метод, каша теж вийде дуже смачною і не втратить свої корисні властивості, але готувати необхідно не менше 40 хвилин.
  4. В мікрохвильовці. Представлений спосіб теж є чудовою альтернативою у приготуванні смачної ячної каші, не забираючи багато часу і сил.
  5. В духовці. Серед сучасних методів приготування ячної каші не варто забувати і про звичну всім духовці. Цей варіант має два етапи приготування, що складаються з попередньої варіння крупи в каструлі, а вже потім — в духовій шафі.
  6. В термосі. Для тих, хто не хоче возитися з кухонними агрегатами, існує подібний швидкий спосіб заварювання каші.

Рецепти

  1. Для ячної дієти. Немає нічого простіше, ніж зварити ячну кашу і з її допомогою втрачати зайві кілограми. Для цього знадобиться всього лише чотири з половиною склянки води і 500 гр крупи.
  2. На молоці. Для любителів приготування різних каш на молоці існує такий же рецепт з ячною крупою.
  3. На воді. Цей рецепт є стандартним в приготуванні різних каш, серед яких ячна не є винятком.

Готова ячна каша ідеально поєднується з оливковою, соняшниковою, а також кунжутним маслом.

Шкоду і протипоказання

Незважаючи на всі позитивні сторони, ячна каша має свої протипоказання, які мають місце бути в ряді індивідуальних особливостей:можливі протипоказання при вживанні ячної каші

  • важкі хвороби кишечника;
  • період загострення шлункових захворювань;
  • індивідуальна непереносимість ячменю;
  • схильність до глициновой ентеропатії.

Не рекомендується вживати ячну кашу в період вагітності, так як містяться в крупі певні речовини можуть викликати передчасні пологи.

Як правильно вибрати і зберігати продукт

насамперед слід звернути увагу на термін придатності, зазначений на упаковці, а потім як можна ретельніше розглянути внутрішній зміст пачки. Крупинки повинні бути сухими, не злиплими, блискучими, практично однакового кольору.

Ячну крупу варто зберігати в щільно закривається ємності, в темному, провітрюваному, сухому шафі. Краще всього не більше 15 місяців. При виявленні в крупі шкідників, її слід викинути.

Сорти і різновиди

Ячна крупа є однією з різновидів перлової крупи. Як правило, ячну крупу не поділяють на сорти. Залежно від розміру крупинок вона підрозділяється на три номери. У продаж надходить в основному суміш з усіх трьох номерів.

Діліться з нами в коментарях Вашими рецептами приготування ячної каші та інших страв з її участю, а також розкажіть свої досягнення в схудненні на ячної дієті.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *