Кленовий сік, його користь і шкода

Користь і шкода кленового соку

Зміст

  • 1. Хімічний склад і харчова цінність
  • 2. Корисні властивості кленового соку
  • 3. Клен в дієтології
  • 4. Шкоди та протипоказання
  • 5. Норма споживання
  • 6. Коли краще збирати кленовий сік
  • 7. Зберігання продукту

Клен вже кілька десятків століть вважається символом доброти, та й сам нерідко величається «добрим деревом». У старих садибах на щастя і удачу часто садили біля ганку молодий держак. Кленовий лист за стародавніми звичаями позначав п’ять почуттів, а деревний сік, як вірили знахарі, сприяв довголіття і збереження молодості.

Корисний кленовий сік і чим саме, чи можна його пити з користю для організму, коли здійснюють його збір – про все це вам належить дізнатися з підготовленого нами матеріалу.

Хімічний склад і харчова цінність

Деревна рідина у весняний період містить безліч активних речовин, серед яких значаться:

  • вітаміни – С, Е і групи В;
  • каротиноїди;
  • мікро – і акроэлементы – калій, кальцій, оксид кремнію, марганець, магній, натрій, залізо, фосфор;
  • ди-, моно і олигосахара – сахароза, рафіноза, глюкоза;
  • органічні кислоти – яблучна, янтарна, лимонна, фумарова;
  • ненасичені жирні кислоти;
  • антиоксиданти;
  • антибіотики рослинного походження;
  • альдегіди;
  • поліфеноли;
  • дубильні речовини;
  • гормони – абсцизовая кислота (АБК).

Корисні властивості і хімічний склад соку клена

Кленовий сік приблизно на 89 % складається з води. В залежності від регіону вирощування сахарози в ньому міститься від 2 до 10%, наприклад, в районах з недоліком вологи і мінеральних речовин у ґрунті кількість цукрів мінімально. А ось білків і жирів в напої не міститься зовсім.

Корисні властивості кленового соку

Перші згадки про корисних і чудодійні властивості клена з’явилися в XVI столітті у народних «порадника». Кленовий сік надає винятково благотворний вплив на організм:

  • зміцнення імунної системи;
  • підвищення опірності вірусним та інфекційним захворюванням;
  • профілактика весняного авітамінозу;
  • нормалізація роботи жовчного міхура і печінки;
  • запобігання розвитку онкологічних захворювань;
  • поліпшення роботи серця і серцево-судинної системи;
  • усунення дисфункцій сечостатевої системи та профілактика хвороб нирок;
  • посилення чоловічої сили;
  • профілактика захворювань верхніх дихальних шляхів;
  • зниження ризику розвитку атеросклерозу, тромбозу, гепатитів, а також хвороби Альцгеймера і Паркінсона;
  • поліпшення діяльності щитовидної залози і нормалізація гормонального фону;
  • виведення токсинів і солей важких металів з організму.

«Кленова вода» володіє хорошим сечо – і жовчогінну дію, надає потужну тонізуючу дію, насичує організм енергією і життєвими силами, а також нормалізує роботу нервової системи, повертаючи рівновагу і спокій, виступаючи в ролі ефективного природного антидепресанту.

Крім того, сік може успішно використовуватися в дерматології і косметології, завдяки своїм в’яжучу, протизапальну, протимікробну і бактерицидним властивостям.

Клен в дієтології

Диетологическое застосування продуктуДеревний сік – продукт повністю натуральний та відсутності протипоказань безпечний. Він солодкий, але менш калорійний, ніж мед і цукерки. Стакан свіжого напою заповнює приблизно 35 % від добової норми мікроелементів, що сприяє нормалізації роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту і обміну речовин. Міститься в продукті рослинний фитогормон АБК покращує функціонування підшлункової залози.

Кленовий сік додається при готуванні:

  • різних каш, висівок, мюслі;
  • десертів;
  • випічки;
  • напоїв та квасу;
  • коктейлів;
  • фруктового морозива.

На його основі виходять відмінні маринади, газовані напої, в т. ч. лимонад або безалкогольне шампанське. Він добре поєднується з медом, горіхами (волоськими, фундук, мигдаль, кешью, фісташками, кедровими, бразильським), сухофруктами (фініками, курагою, родзинками, сушеним інжиром, чорносливом), молочними і кисломолочними продуктами. Кленовий сік з дрібкою солі корисно пити після інтенсивних фізичних навантажень для відновлення водного балансу і сил, він відмінно втамовує спрагу і на якийсь час відбиває почуття голоду.

Як правильно вживати гарбузовий продуктДеревний сік клена для нашого меню поки продукт відносно рідкісний і екзотичний. Пропонуємо вам додатково ознайомитися з іншими цінними фруктовими та овочевими соками. Наприклад, читайте про користь і шкоду картопляного соку, а також гранатового.

Шкоду і протипоказання

В першу чергу кленовий сік протипоказаний при алергії. З особливою увагою слід поставитися і до місця збору рідини – не варто вибирати дерева, що ростуть поруч з трасами, промисловими об’єктами або ростуть в екологічно несприятливих Можливу шкоду й протипоказання до застосуваннязонах (поблизу звалищ і т. д.), тому як речовини, що накопичуються в грунті можуть потрапити в міжклітинну деревну рідину і стати причиною розвитку або погіршення вже наявних захворювань.

Сік може мати негативний вплив при наступних захворюваннях:

  • цукровому діабеті, оскільки у великих обсягах він підвищує рівень цукру в крові;
  • хронічних хворобах нирок.

Дуже обережно потрібно приймати рідину при важких захворюваннях печінки і жовчного міхура.

Норма споживання

У період збору допустима денна норма свіжого соку обмежується однією склянкою в день. Дітям молодше 3-х років можливість прийому напою чарівно узгоджується з педіатром.

Консервований продукт не рекомендується пити частіше двох разів на тиждень більш ніж по половині склянки, в увазі ризику підвищення рівня цукру в крові.

Коли краще збирати кленовий сік

Коли зазвичай збирають кленовий сікЗбираючись у ліс за соком, важливо пам’ятати, що період збору продукту – це березень і квітень місяці. Важливу роль відіграє і погода: оптимальна температура становить від – 4 до +4 °С. Вибираючи дерево, зверніть увагу на бруньки, вони повинні бути набряклі, але не розпустилися – сік такого клена буде солодким і рясним. Важливо пам’ятати, що сокорух зупиняється, коли сніг остаточно сходить, а середньодобова температура наближається до 0 °С. Отвір у стовбурі має бути на рівні 30-40 см від коренів. Гарне дерево здатне дати 20-25, а в сонячний день і до 30 літрів соку.

Купуючи готовий стерилізований напій, одержуваний шляхом згущення соку без цукру, важливо пам’ятати, що в продукті не допускається наявність мутного чи іншого осаду. В залежності від виду клена сік може бути різного відтінку: від слабо-жовтого до темно-бурштинового. Смак теж цілком залежить від дерева і може бути приторно-солодким або з легкою гіркуватістю. Основні постачальники кленового соку – це Канада і США.

Зберігання продукту

Свіжий сік зберігається в холодильнику не більше 3-4 днів, при більш тривалому часовому проміжку смакоароматичні властивості напою швидко сходять на «ні». Найпоширеніший спосіб зберігання – переробка деревної рідини кленовий сироп, за допомогою його упарювання.

Рецепт приготування кленового сиропу
Як самостійно приготувати кленовий сиропКленовий сироп отримують їх лише зібраного соку, який попередньо фільтрують і піддають концентрування у закритій ємності на повільному вогні. Часто для забезпечення кращого збереження і поліпшення консистенції у сік додають додаткову кількість цукрового піску. Готовий продукт може зберігатися з дотриманням рекомендованих умов не більше року.

Крім сиропу виробляють також кленове олію, оцет і цукор. З соку роблять патоку – основу для пастили, мармеладу і зефіру.

При розумному споживанні кленовий сік – абсолютно безпечний і навіть корисний. Він добре втамовує спрагу, сприяє нормалізації роботи судинної системи, допомагає запобігти розвитку серцевих захворювань, виступає в ролі природного антидепресанту і джерела сил. Кленовий сік іноді зіставляють березовому, що не зовсім вірно, оскільки це два абсолютно різних, але смачних продукту.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *