Корінь калгану, його лікувальні властивості і протипоказання

Лікувальні властивості кореня калгану

Зміст

  • 1. Корисні властивості рослини
  • 2. Хімічний склад перстачу прямостоячого
  • 3. Здорове і лікувальне харчування
  • 4. Як вибирати і зберігати
  • 5. Норми споживання
  • 6. Протипоказання до застосування кореня калгану (перстачу прямостоячого)

Зустрічається ця трава в густих лісових хащах, серед яких невисока рослина не відразу помітиш. Тонкі стебла, різьблені листочки і дрібні жовті квітки підкажуть, що перед вами калган – потужне лікарський засіб, подароване людям природою. У тендітної з виду трави досить великий корінь. Саме він є основною складовою багатьох рецептів народної медицини.

Росте рослина калган (або перстач прямостоячий) в лісах України, Росії та Білорусі. Також його зарості легко виявити в обох Америках і Азії. Можна з упевненістю сказати, що поширений калган практично по всьому світу.

Яку ж користь для нашого організму приносить корінь калгану?

Корисні властивості рослини

  • Трава благотворно впливає на травну систему. Підвищує апетит, нормалізує роботу кишечника, допомагає при метеоризмі та усуває болі в шлунку.
  • Відвари і настої кореня перстачу прямостоячого володіють жовчогінним ефектом. Використовуються вони при захворюваннях жовчного міхура і печінки.
  • Антисептичні властивості дозволяють використовувати траву при запальних процесах в ротовій порожнині і носоглотці.
  • Калган часто застосовується зовнішньо для лікування запалень на шкірі – гнійників, виразок і ран.
  • Речовини, що входять до складу кореня, здатні зняти нервову напругу і допомогти при безсонні.
  • Але саме широке застосування рослина має при лікуванні чоловіків від імпотенції.
  • Калган покращує периферійний кровообіг і має в’яжучі і кровоспинні властивості.

Хімічний склад перстачу прямостоячого

  • Корінь калгану буквально просочений дубильними речовинами, що володіють антисептичними і знеболюючими властивостями. Їх може міститися від 15 до 30% на сто грам коренів.
  • Багатий склад флавоноїдів повідомляє рослині основні лікувальні властивості.
  • найцінніше речовина, що входить до складу коренів – флобарен, який є потужним антибактеріальним засобом.
  • У склад також входять вітаміни і мінеральні сполуки.
  • Містяться ефірні масла (в тому числі цинеол і евгенол).

Корисні речовини в складі перстачу прямостоячого (калгану)

Здорове і лікувальне харчування

У народній медицині використовуються спиртові настої, мазі та відвари коренів.

  1. Для приготування настою на 0,5 літра горілки або медичного спирту береться сто грам сухого кореня. Настоюється він протягом тижня.
  2. Відвар готується з їдальні ложки подрібнених коренів на склянку води. Суміш кип’ятити на паровій бані протягом двадцяти хвилин і настоюється чотири години.
  3. Для зовнішнього застосування можна виготовити мазь з мелених коренів на основі ланоліну або будь-якого жиру (5 г коренів на сто грам жиру).

Сфери медичного застосування

  • Основна сфера застосування кореня – лікування захворювань органів травної системи. Калган знімає запалення і гальмує розмноження хвороботворної мікрофлори. Його застосовують при гастритах, виразковій хворобі, ентеритах і ентероколітах.
  • В’яжучі властивості рослини використовуються при лікуванні діареї та дизентерії.
  • При бронхіті та астмі калган приймають як відхаркувальний і антимікробного препарату.
  • Відома трава своїми кровоспинними здібностями. Відваром коренів лікують маткові, носові та шлункові кровотечі. Зовнішньо мазь на основі цієї лікарської трави використовується для обробки ран.
  • Відваром полощуть горло і рот при зубному болю, запаленні ясен, ангінах, ларингітах і хронічних тонзилітах.
  • Знеболюючий ефект настає від прийому відвару і настою коріння при хворобливих менструаціях, болі в шлунку.
  • Зовнішньо відвар і мазь, що містить подрібнені коріння, застосовується для лікування обморожень і опіків. Добре допомагає засіб при лишаях, фурункулах, нейродермітах і екземі.

Корінь калгану для чоловіків
Використання кореня калгану для чоловіківДля зміцнення чоловічої сили, лікування і профілактики простатиту спиртовий настій приймається протягом півтора місяців три рази на добу по столовій ложці до їжі. З цією ж метою використовується відвар, який п’ють вечорами з інтервалом в дві години (всього робиться три прийоми по чайній ложці відвару).

Кулінарне та диетологическое застосування

В кулінарії корінь калгану відомий як приємна по запаху пряність. По смакових, ароматичних і цілющим якостям рослина перевершує всім відомий імбир і його корисні властивості. Смак у калгану гострий і трохи пекучий з тонкою ноткою східної прянощі.

  • Традиційно на Русі корінь додавався в кваси, збитні, браги. В кондитерські вироби також можна додавати мелений корінь. Особливо добре він поєднується з медовими пряниками, наділяючи їх пікантним ароматом.
  • В європейській кухні калган використовується у виробництві горілки і лікерів.
  • Китайські кулінари кладуть корінь у м’ясні та рибні страви. Можна використовувати корінь як пряність до печені з баранини, запеченої птиці. Норма закладки цієї приправи в чотири рази менше ніж у імбиру.

В дієтології чай з калгану може використовуватися як засіб, що нормалізує процес травлення. Проте слід бути обережним, так як рослина здатна викликати апетит. Приймати його краще до прийому їжі.

Мелений корінь добре гармонує з низькокалорійними салатами і нежирними сортами м’яса.

Як вибирати і зберігати

В аптеці можна придбати найрізноманітніші препарати на основі цієї лікарської рослини – трав’яні збори, настоянки, мазі.

Як правильно вибрати корінь перстачу прямостоячогоЗаготовлюється корінь в серпні і вересні. Кореневища перстачу прямостоячого необхідно очистити від землі, промити, нарізати і укласти в добре провітрюваному і захищеному від сонячних променів місці.

На замітку. Нарізаються коріння на невеликі квадрати довжиною до 8 сантиметрів. Обов’язково очищується шкірка! Після просушування корінь дерев’яніє, зморщується і набуває червоно-коричневий колір. Якщо розламати висушений шматок, можна помітити, що і всередині корінь червонуватий. Цей колір – головна відмінність рослини від імбиру.

Зберігається заготовлену сировину в полотняних мішечках далеко від сонячних променів і вологи. Всі лікарські властивості зберігаються в корені протягом року. Готовий водний настій або відвар необхідно використовувати за два-три дні.

Для приготування порошку кореневища подрібнюють в кофемолці.

Норми споживання

Дорослим можна випивати по 80-100 мл відвару тричі на день до прийому їжі. Спиртова настоянка приймається по 25-30 крапель три-чотири рази на день. Між курсами регулярного прийому робляться перерви.

Дітям чаї та відвари калгану не даються. Дозволено зовнішнє застосування у вигляді ванн або примочок при різних шкірних захворюваннях.

Важливо! Передозування може викликати нудоту, блювоту і головний біль. А при тривалому лікуванні можуть виникати запори. Для запобігання цієї неприємності на ніч необхідно випивати склянку кефіру або ряжанки.

Протипоказання до застосування кореня калгану (перстачу прямостоячого)

  • індивідуальна чутливість до цієї траві;
  • знижена кислотність шлункового соку;
  • вік до 12 років;
  • вагітність і період грудного вигодовування.

Які є протипоказання до застосування калгануКатегоричних заборон на лікування коренями калгану не так і багато. Трава ця надзвичайно корисна для чоловіків. Іноді її навіть називають чоловічим коренем. Відновити чоловічу силу можна, приймаючи спиртовий настій або відвар коренів на ніч. Перед початком лікування необхідно проконсультуватися у лікаря. Корені здатні викликати отруєння або алергічну реакцію при надмірному вживанні і наявності протипоказань.

Які рецепти з коренем калгану знаєте ви? Поділіться, будь ласка, досвідом лікування цим народним засобом з усіма читачами.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *