Корисні властивості шафрану і як його потрібно приймати

Якими лікувальними властивостями володіє шафран і як його варто приймати, щоб досягти корисного ефекту

Зміст

  • 1. Корисні і лікувальні властивості шафрану і основні сфери застосування цієї спеції
  • 2. Хімічний склад
  • 3. Як застосовується в здоровому і лікувальному харчуванні
  • 4. Як вибрати хороший продукт
  • 5. Особливості зберігання продукту
  • 6. Шкоди та протипоказання

Багато людей бачили красивий садовий квітка Крокус, але не всі знають, що це джерело однією з найдорожчих в світі прянощів – шафрану. Ароматна приправа прийшла зі сходу, де заслужила славу ще з давніх часів не тільки пікантним смаком, але і чудовими лікувальними властивостями. Отримують її з рильця квітки шляхом подрібнення, на колір вона жовта. Шафран –це жовтий арабською мовою.

Корисні і лікувальні властивості шафрану і основні сфери застосування цієї спеції

Пряність поєднує в собі масу чудових властивостей. Її регулярний прийом покращує колір шкіри обличчя і чистить печінку. Відзначені унікальні якості нейтралізувати шкідливі компоненти, накопичені з віком у організмі. Багато лікарів стверджують, що майже будь-яка хвороба, не зважаючи на стадію, лікується препаратами з шафрану на 80%. Цим пояснюється його висока популярність в офіційній і народній медицині.

Хімічний склад шафрану і калорійність цієї пряностіПряність володіє протираковими властивостями здатна перемагати клітини раку навіть на останніх стадіях онкології. Вона активно застосовується в лікуванні лейкемії із-за здатності відновлювати кровоносну систему і чистити кров. Корисна при захворюваннях очей, таких як катаракта, тому більшість очних крапель мають шафран в своєму складі.

декоративної та лікувальної косметології спеція присутній у складі кремів для тіла та обличчя. Кошти з шафрану навіть при короткочасному впливі пом’якшують і розгладжують шкіру, усувають нерівності, відновлюють колір обличчя і роблять його молодшим. Аромат пахощів бореться зі стресом, заспокоює нерви і розслабляє, лікує органи дихання і позбавляє від безсоння.

В кулінарії багатьох країн шафран в числі найпопулярніших спецій. Його особливо цінують в Індії, Італії, Франції, Швеції, країнах Близького сходу. Він входить в склад не тільки з-за видатного смаку і запаху, але і з-за неповторного бурштинового кольору, які отримують страви в процесі приготування. У харчовій промисловості пряність використовують і як барвник.

Хімічний склад

Шафран є джерелом найрізноманітніших дуже важливих для людини речовин: у ньому міститься магній, марганець, мідь, кальцій, залізо, цинк, калій, селен. Ефірне масло, що отримується з шафрану, володіє цитотоксичність, тобто здатністю боротися з раковими клітинами. Вміст поживних речовин і вітамінів у продукті наступне:

  • Калорійність – 310 Ккал.
  • Білки – 11.4 гр.
  • Жири – 5.85 гр.
  • Вуглеводи – 61.5 гр.
  • НЖК – 1.6 гр.
  • Вітамін А – 27 мкг.
  • Вітамін В1 – 0.115 мг.
  • Вітамін В2 – 0.267 мг.
  • Вітамін В6 – 1.01 мг.
  • Вітамін В9 – 93 мкг.
  • Вітамін С – 80.8 мг.
  • Вітамін РР – 1.46 мг.

Як застосовується в здоровому і лікувальному харчуванні

В кулінарії страви ароматизують приправою з рилець шафрану, у яких специфічний запах і гіркуватий пряний смак. У подрібненому вигляді його кладуть в ковбаси, сири, лікери, кондитерські вироби. Південні кухні використовують спецію в приготуванні бозбаша, плову, роблять смачні мясні, овочеві страви з риби, підфарбовують супи. У Швеції кладуть у тісто.

До їжі нитки додаються за кілька хвилин до готовності, до тіста при замішуванні. Він хороший не тільки в гарячих стравах, але і салатах, соусах. Варення та джеми не тільки придбають ефектний колір, але і будуть довше зберігатися. Шафран не протипоказаний дітям.

У шафрану є ще чудова властивість – пригнічувати апетит, впливаючи на гормон задоволення серотонін. Людина з надмірною вагою, приймаючи пишу з додаванням шафрану, швидко насичується. При цьому зменшення ваги відбувається без суттєвих змін у раціоні харчування. Люди, що успішно випробували метод на собі, стали більш стрессоустойчивы і спокійні.

З якими продуктами поєднується, а з якими ні

Особливості застосування шафрану як кулінарної спеціїВ кулінарії шафран добре поєднується з такими продуктами:

  • Овочі (капуста, томати, спаржа, рис);
  • Гарячі напої (чай, кава);
  • Страви термічного приготування (випічка, молочні, желе та креми);
  • М’ясні страви;
  • Цитрусові.

Шафран майже не поєднується з іншими спеціями, перебиваючи їх аромат.

Як вибрати хороший продукт

Справжній шафран буває непросто вибрати, так як шахраї намагаються його замінити куркумою, і недосвідчений покупець може легко підробку взяти. Замість тичинок крокусу продають кукурудзяні рильця, і навіть пофарбовані стружки дерева з додаванням характерного запаху. Головне у виборі – не попадатися на дешевій ціні, так як даний продукт дуже дорогий, але витрачається економно. Не можна брати мелений шафран, так як в цьому стані визначити підробку нелегко. Справжня спеція має свіжим красивим кольором, а на підставі тичинки не буває жовтих «ніжок».

Особливості зберігання продукту

Зберігають шафран в герметичній посудині, подалі від світла, і в помірній температурі. Так він зберігається більше двох років без погіршення якостей. Запах характеризує ступінь свіжості: якщо у прянощі немає того їдкого відтінку, вона почала потроху втрачати властивості.

Шкоду і протипоказання

Корисні властивості та сфери застосування шафрануУ вживанні шафрану головне – помірність, смертельною дозою для людини за різними даними може стати від 2 до 20 грамів шафрану. Передозування може спричинити перенапруження, сильне отруєння, або навіть летальний результат. Не можна приймати вагітним жінкам через здатність підвищувати тонус матки. Гіпертонікам і діабетикам бажано не приймати, або максимально обмежити пряність в їжі, куди він і без того додається в мізерних порціях, щоб не надати страві гіркий смак.

Висока цінність шафрану призвела до того, що його намагаються замінити коренем куркуми і квітками шафлора. В хмелі-сунелі додають кардобенедикт, називаючи його гідним замінником. Але вони, віддалено копіюючи колір, не несуть ніякої користі, на відміну від справжнього шафрану, який разом з чудовим запахом, кольором і смаком дарує людині здоров’я.

Які незвичайні властивості та кулінарні якості шафрану ви виявили на власному досвіді? Поділіться коментарях вашими спостереженнями.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *