Користь і шкода фруктози для людини

користь і шкода від фруктози

Зміст

  • 1. Що таке фруктоза і де її можна зустріти
  • 2. Фруктоза проти глюкози або замість цукру
  • 3. Корисні властивості фруктози
  • 4. Шкода фруктози або кому не слід вживати її
  • 5. Підведемо підсумки?

Прилавки сучасних магазинів, особливо дієтичне відділи, буквально завалені продуктами, у складі яких присутній фруктоза. Але не всі розбираються в тому, що являє собою ця речовина!

Навколо фруктози досі точиться безліч суперечок:

  • наскільки вона корисна?
  • а може, навпаки, шкідлива?
  • варто його вживати, з метою скинути зайві кілограми?
  • продукти, в яких вона міститься і в якому вигляді може потрапити на наш стіл?

Що таке фруктоза і де її можна зустріти

шкоду фруктозиФруктозою називають моносахарид, так званий повільний цукор, що міститься у всіх фруктах, ягодах і навіть в деяких овочах (червоний солодкий перець, томати).

Перш ніж потрапити на наші столи у вигляді харчових добавок у складі багатьох продуктів або у вигляді порошку, фруктоза подолала досить випробувань і досліджень. Першопричиною для її широкого використання стала інформація про шкоду цукру, особливо для людей, що страждають діабетом.

Саме тому місце цукру стала активно займати фруктоза. І вся справа в тому, що на відміну від цукру, фруктоза засвоюється нашим організмом (якщо бути точніше, то сперматозоїдами і клітинами печінки) без впливу інсуліну. Однак ця інформація дещо застаріла, і про це буде сказано нижче.
Як зробити коктейль з ягід годжі Якщо ви боїтеся перебрати зайвий калорій, то цей недолік можна з легкістю прибрати за допомогою скакалки. Прочитавши відгуки про скакалкою для схуднення, ви зрозумієте, що потрібно лише приділити трохи часу і зусиль.

Фруктоза проти глюкози або замість цукру

фруктоза замість цукруЯкщо порівнювати фруктозу з іншими замінниками цукру, то висновки вже не такі втішні і не на користь фруктози, як це було усього кілька років назад.

За солодощі своєї фруктоза, звичайно ж, знаходиться на першому місці. Вона 3 рази солодше глюкози і 2 рази солодше сахарози (звичайного цукру). Відповідно для підсолоджування продуктів необхідна сама її малість.

Однак деяка частина отриманої організмом фруктози, рано чи пізно трансформується в глюкозу. Це тягне за собою факт того, що для переробки отриманої з фруктози глюкози буде необхідний інсулін, що, для людей, які хворіють на цукровий діабет, не самий кращий варіант.

Корисні властивості фруктози

Хоча останнім часом фруктозу нещадно і безжально критикують багато вчені світу, вона все ж має ряд незаперечних корисних властивостей.

місткість фруктози у фруктах і овочах

  • Перш за все, цей продукт дуже корисний в своєму натуральному вигляді, тобто в складі фруктів, ягід і деяких овочів. Вживаючи фруктозу в її природному вигляді, ми вживаємо і рослинні волокна, які є своєрідним баластом, що регулює процес засвоєння цукру в крові і перешкоджає надлишку фруктози в організмі.
  • Також фруктоза, на відміну від того ж цукру, наприклад, значно знижує ризик розвитку карієсу та інших запальних процесів в порожнині рота.
  • Страви з додаванням фруктози відмінно зберігають колір.
  • Фруктоза є прекрасним природним консервантом.
  • Крім того, цей продукт не викликає алергії.

Шкоду фруктози або кому не слід вживати її

1 ми вже зазначили, що фруктоза не настільки корисний цукрозамінник, як прийнято було вважати раніше. І якщо в минулі часи фруктозу призначали практично всім хворим на діабет, то зараз саме для цієї категорії людей протипоказано вживання фруктози.

І хоча у нас фруктоза все ще є замінником цукру, Всесвітня Організація охорони Здоров’я виключила її з списку цукрозамінників, в тому числі і з причин, описаних вище: трансформація фруктози на глюкозу, і як результат, все-таки вплив інсуліну.

2фруктоза впливає на ліпінКрім того, згідно з останніми дослідженнями, фруктоза негативно крутить на лептин, гормон, який відповідає за ситість. Якщо цього гормону в нашому організмі недостатньо – ми хочемо їсти, при нормальному ж кількості гормону людина вживає їжу згідно своєї комплекції, способу життя і віком. Тому з’ївши печиво, в складі якого є фруктоза, наш мозок не отримує сигнал про насичення, ми не відчуваємо почуття ситості і тягнемося за другим печивом.

3Также фруктоза не рекомендована людям, бажаючим скинути зайву вагу, оскільки її вживання призводить не до зменшення, а до збільшення ваги. Адже в ній міститься стільки ж калорій, скільки і глюкози, а частина її трансформується безпосередньо в жир, який значно складніше ніж спалити глюкозу.

4Очень рідко, але все ж трапляється так званий дефіцит ферменту фруктозодифосфатальдолазы, який тягне за собою синдром непереносимості фруктози. Проявляється він у гіпоглікемічному стані, нудоті, блювоті. Людям з таким захворюванням фруктоза заборонено категорично.

Підведемо підсумки?

Ми розібралися чим відрізняється фруктоза від цукру і від глюкози. Також, кожен уважний читач тепер зможе вирішити для себе можна замінити цукор фруктозою. Ми свідомо не стали робити категоричних висновків, а дали поживу для роздумів.

На закінчення хотілося б сказати – насправді все добре в міру. Тому не треба впадати в паніку при вигляді фруктози у складі печива або якогось іншого продукту. Просто будьте помірні в вживанні їжі і стежте за своїм здоров’ям.

Якщо у вас виникли питання або доповнення, або хочете поділиться повчальною історією по темі – пишіть в коментарях під статтею.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *