Козяче молоко, його користь і шкода

Користь і шкода козячого молока

Зміст

  • 1. Корисні та цілющі властивості козячого молока
  • 2. Хімічний склад козячого молока
  • 3. Застосування в здоровому харчуванні та кулінарії
  • 4. Як вибрати гарне козяче молоко?
  • 5. Шкоди та протипоказання
  • 6. Особливості зберігання

Коров’яче молоко знають всі, а ось козяче багато не пробували ні разу в житті. А хтось, спробувавши, вважає смак і запах надто незвичайними. Однак слід знати, що правильно підібране козяче молоко буде не тільки дуже смачним, але і дуже корисним. Отже, якими ж властивостями володіє козяче молоко, корисно воно і чим конкретно, які правила треба дотримуватися при його вживанні?

Корисні і цілющі властивості козячого молока

Издревле відомі і підтверджені сучасними дослідження корисні властивості цього продукту:

  • Зміцнюється і підтримується імунітет. Мінерали і вітаміни допомагають організму боротися з інфекціями. Медична статистика підтверджує, що всього лише одну склянку козячого молока в день під час епідемій грипу та ГРЗ знижує ризик захворюваності майже вдвічі.
  • У козячому молоці містяться корисні речовини, що дозволяють зберегти молодість шкіри без зловживання косметикою: альбумін, біотин, глобулін, лецитин, холін. Вони сповільнюють процеси старіння, оскільки благотворно впливають на метаболізм. Колір обличчя залишається свіжим.
  • Стан волосся, нігтів і зубів також поліпшується завдяки вмісту в ньому оптимальної кількості кальцію.

Лікувальні властивості козячого молока часто допомагають людям, що страждають від алергії. Крім того, воно краще засвоюється коров’ячого, тому дієтологи його досить часто призначають пацієнтам.

Хімічний склад козячого молока

Молоко кози схоже на коров’яче за складом, але має й істотні відмінності:

  • Білка, жиру і кальцію більше, ніж у коров’ячому.
  • Воно багате ніацином і вітаміном A. У ньому також більше, ніж у коров’ячому, мікроелементів – магнію і заліза.
  • Капрінової і лінолевої кислот більше, а розмір кульок жиру менше, з-за цього воно і краще засвоюється людиною.
  • Містить в невеликих кількостях каротин, який надає йому блідо-жовтий колір.
  • Жирність залежить від породи кози і може становити від 3,6 до 6%.
  • Рівень кислотності відповідає рНот 6,4 до 6,7.
  • Склад амінокислот майже такий же, як в жіночому, але міцели казеїну більше – від 133 нанометрів.
  • Альфа-фракцій мало, від 10 до 15%, і згусток при сычужном згортання виходить нещільним.
  • молоко кози більше іонів кальцію, тому воно менш термоустойчиво. Нагрівання до 130 градусів витримує лише 19 хвилин.

Застосування в здоровому харчуванні та кулінарії

Лікарі і дієтологи рекомендують вживати козяче молоко в наступних випадках:

  • в якості додаткового засобу при лікуванні гострої виразки шлунка і дванадцятипалої кишки;
  • при лікуванні захворювань ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • для виведення солей важких металів;
  • для лікування туберкульозу;
  • для очищення організму від наслідків хіміотерапії;
  • при лікуванні хвороб щитовидної залози.

Чим корисно козяче молоко і що з нього можна приготувати
сирому вигляді при вживанні в їжу продукт створює значно менше ризиків, ніж аналогічний коровій, тому що імунітет у кіз сильніше, ніж у корів. З цієї причини рекомендують при виборі молока для дитячого харчування віддавати перевагу козячим частіше, ніж коров’ячого.
В яких стравах використовується

Козяче молоко використовується при приготуванні різних страв:

  • розсільних сирів, у тому числі бринзи;
  • сиру, вершків і сметани;
  • білого і топленого козячого масла;
  • плавленого козячого сиру;
  • молочних супів і каш – при цьому, правда, втрачається частина корисних якостей;
  • чаю або кави – смак виходить досить специфічним, але зате нейтралізується дію кофеїну.

Хімічний склад та кулінарне застосування козячого молока

Професіонали в області приготування страв дають наступні поради:

  • Не потрібно чекати повного скисання. Його треба ставити в холодильник, як тільки почне відчуватися кислуватий присмак.
  • Роблячи козячий сир, не треба залишати зайву вологу в сирній масі, краще випарити побільше. Можна додати трохи соди.
  • для приготування молочного супу або каші, на кожен літр молока треба додавати літр води, щоб смак був краще.

Чисте козяче молоко і сметана використовуються при приготуванні:

  • гострого соусу з гірчицею і сіллю;
  • ткемалі – соусу для вареної і смаженої курки;
  • солодкого молочного желе з фруктами;
  • молочного коктейлю на основі сиропів.

Як вибрати гарне козяче молоко?

Слідуйте декільком простим рекомендаціям:

  • Безпечніше купувати цей продукт в перевірених торгових точках, де продукція проходить обов’язковий ветеринарний контроль.
  • Козяче молоко потрібно понюхати, перш ніж купувати. Важливо знати, що неприємний запах воно буде мати лише в тому випадку, якщо при доїнні не мити і не обробляти вим’я, а також не додавати в раціон кози моркву і яблука.

Завдяки відмінному імунітету кіз, купувати молоко у приватників безпечніше, ніж коров’яче. Але слід уважно стежити за запахом і кольором – нормальне козяче молоко має бути злегка жовтуватим.

Шкоду і протипоказання

Як і будь-який продукт, козяче молоко має свої протипоказання. Пити його можна не всім, щоб не завдати шкоди здоров’ю. Протипоказано воно:

  • при зайвій вазі;
  • при хворобах підшлункової залози;
  • при індивідуальній непереносимості та алергії.

Є ще пара порад щодо вживання козячого молока:

  • Пити його в холодному вигляді не рекомендується. Холодне козяче молоко може спровокувати як ангіну, так і запор.
  • Перед їжею і відразу після їжі пити його в чистому вигляді не слід. Воно послаблює функцію шлункового соку, в результаті чого їжа перетравлюється довше і створюється додаткове навантаження на ШКТ.

Протипоказання до вживання козячого молока

Особливості зберігання

При зберіганні важливо дотримувати наступні правила:

  • Без кип’ятіння продукт зберігається в холодильнику до трьох діб.
  • Щоб зберегти молоко довше без кип’ятіння, його можна заморозити. Розморозивши, перед вживанням потрібно збовтати.
  • Стандартна температура пастеризації козячого молока для дитячого харчування – 72 градуси.

Кисле козине молоко можна оттопить на паровій бані і процідити – вийде сир.

Козяче молоко – корисний і дуже смачний продукт, який можна вживати і дітям, і дорослим. Важливо дотримуватися правил зберігання і розбірливо вибирати козяче молоко, щоб переконатися в його безпеці і відсутності неприємного запаху. В цілому ж безпека козячого молока вище, тому що кози менше схильні до хвороб, ніж корови.

Активно використовується молоко кіз в дієтології, а також призначається як допоміжний і профілактичний засіб лікарями. З нього можна приготувати чимало молочних продуктів, використовується воно і в приготуванні кількох страв. Який ваш досвід вживання цього молока? Діліться своїми міркуваннями коментарях.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *