Кунжут, його корисні властивості і протипоказання

Корисні властивості та можливі протипоказання насіння кунжуту

Зміст

  • 1. Корисні і лікувальні властивості насіння чорного і білого кунжуту
  • 2. Хімічний склад кунжуту
  • 3. Здорове і лікувальне харчування
  • 4. Як вибирати і зберігати
  • 5. Норми споживання
  • 6. Шкоди та протипоказання до застосування

Кунжут – рослина добре відома людям з глибокої давнини. Про нього розповідають ассірійські легенди, а зображення цих невеликих насіння прикрашають стіни єгипетських пірамід.

Батьківщина рослини досі не відома. Думки вчених з цього приводу розходяться. Одні приписують кунжуту індійські корені, інші вважають його вихідцем з Південної Африки. Втім, географічна прив’язка не так важлива. Достатньо знати, що кунжут одна з популярних складових багатьох кулінарних страв. Застосовують його і в народній медицині.

На сьогоднішній день їх отримують в Середній Азії, на Далекому Сході та в Індії. Звідси їх розвозять по всьому світу. Про користь насіння кунжуту для людського організму багатьом буде цікаво дізнатися більше. Адже кунжутне насіння це не тільки смачна присипка кондитерських виробів або інгредієнт халви, але і корисний для здоров’я продукт.

Корисні і лікувальні властивості насіння чорного і білого кунжуту

  • склад насіння входить висока доза рибофлавіну, що впливає на ріст дитячого організму.
  • Жінок порадує здатність цих насіння впливати на красу нігтів і волосся. Нігтьові пластини при вживанні кунжуту помітно зміцнюються, а волосся набувають приємний блиск і шовковистість.
  • Кальцій, зміст якого в кунжуті досить високо, позитивно впливає на кісткову тканину і здоров’я суглобів. Також насіння допомагають нарощувати м’язову масу. А ще з їх допомогою успішно проводять профілактику остеопорозу.
  • Рослина допомагає зняти астматичні напади та полегшити дихання при застудних захворюваннях. Корисні насіння при астмі й запаленні легенів.

Чим корисний кунжут для чоловіків і жінок, можна його є годуючим мамам при грудному вигодовуванні
чи Можна вживати кунжут годуючим мамам при грудному вигодовуванніКунжутне насіння – сильний афродизіак, однаково впливає як на чоловічу, так і жіночу статеву сферу. Однак продукт можна назвати більше жіночим, так як в його склад входять фітоестрогени, корисні для жіночого організму в період клімаксу. У годуючих мам насіння підтримують лактацію і є профілактичним засобом проти мастопатії. Для досягнення корисного ефекту жінкам необхідно розжовувати одну столову ложку насіння в день.

Хімічний склад кунжуту

Продукт досить калорійний. Зі ста грам можна отримати 565 кілокалорій. Білків 42,2%, жирів 87%, вуглеводів 5% від добової норми споживання для однієї дорослої людини.

Вітаміни представлені (у міліграмах):

  • РР – 11,1 (55% від добової норми);
  • тіаміну – 1,27 (84,7%);
  • рибофлавіну – 0,36 (20%);
  • Е – 2,3 (15,3%).

Харчових волокон 5,6 грама на сто грам насіння. Також до складу входять жирні кислоти, дисахариди, крохмаль.

Скільки в кунжуті кальцію та інших макро – і мікроелементів:

  • фосфору – 720 (90%);
  • калію – 497;
  • натрію – 75;
  • магнію – 540 (135%);
  • кальцію – 1474 (147%);
  • заліза – 16 мг (88,9%).

Здорове і лікувальне харчування

  • Фітостероли, що знаходяться в насінні, розчиняють холестеринові бляшки в судинах, що перешкоджають розвитку ракових пухлин і підвищують імунітет. Щоб підсилити захисні сили організму досить з’їдати ложку насіння кунжуту.
  • Насіння позитивно впливають на склад крові. З їх допомогою лікують анемію і атеросклероз.
  • Для припинення діареї народна медицина рекомендує відвар насіння змішати з медом. Прийом цієї суміші до їжі виведе з організму токсичні речовини і шлаки.
  • Зовнішньо розмочені насіння прикладають до грудей при маститах. Рослина знімає набряк молочної залози і допомагає застоявшемуся молока розсмоктатися без серйозних наслідків для жіночого організму.
  • Кунжутне масло, користь і шкоду якого висвітлені в окремому випуску, успішно використовується як в косметологічних, так і в кулінарних цілях. Воно заспокоює подразнення, зволожує і живить шкіру, розгладжуючи дрібні зморшки. З його допомогою знімають макіяж.

В кулінарії у нас традиційно насінням кунжуту збагачують смак випічки і кондитерських виробів. Але, присипаючи смачними насінням булочки, не варто обмежувати себе в їх використанні тільки цим застосуванням.

  • Велику користь принесе молоко, в яке при закипанні додано кунжутне насіння. Таке молоко можна кислить і приймати як кефір перед сном.
  • Неочищені насіння додаються в овочеві салати, а очищені (білі) чудово поєднується з м’ясними, рибними стравами і спекотним з птиці.

На замітку. У насіння приємний ніжний смак, який втрачається при обсмажуванні (як і більшість лікувальних властивостей!). Перед додаванням до страви, необхідно лише злегка підігріти на сковороді або попередньо замочити у воді.

В дієтології насіння Скільки в кунжуті кальцію і який зміст інших корисних речовинвикористовуються, як засіб для боротьби з холестерином і шлаками, що сприяє підтримці сил організму в розвантажувальні дні.

Кунжут в невеликій кількості включають в дієтичні салати. Наприклад, з морською капустою або тофу. Можна додавати і в менш екзотичні страви. Наприклад, салат з морквою або солодким перцем. Головне – не перестаратися! Пам’ятайте про калорійності.

Досить солідне утримання рослинних білків дозволяє при короткострокових дієтах уникати більш важкої білкової їжі тваринного походження. Підтримають насіння і організм вегетаріанця.

Як вибирати і зберігати

Необхідно знати, що неочищені насіння цієї рослини зберігаються набагато довше, ніж очищені.

Кунжутне насіння продаються на вагу або вже упакованими у відділах зі спеціями або на східних ринках. Перед покупкою переконаєтеся, що вони сухі на дотик і не мають гіркого присмаку, що свідчить про тривалому зберіганні продукту, тобто його несвіжості і втрати корисних властивостей.

Якісний продукт має ніжний горіховий запах і такий же смак, з тонкою солодкуватою ноткою.

  1. Неочищені насіння зберігаються в прохолодному і сухому місці. Для зберігання їх поміщають у герметичну тару. Вони зберігають свіжість протягом трьох місяців.
  2. Очізахищені насіння швидко втрачають смак. Якщо їх помістити в холодильник, термін зберігання збільшується до 6 місяців. В замороженому вигляді продукт зберігається рік.

При будь-якому способі зберігання необхідно містити насіння в герметичній тарі!

Дивним властивістю володіє кунжутне масло. Воно не втрачає ні смаку, ні лікувальних властивостей протягом декількох років.

Норми споживання

Загальноприйнятих норм споживання у насіння кунжуту немає. Багато дієтологів радять дотримуватися здорового глузду і не зловживати цим продуктом.

  • Розумною дозою для дорослого буде одна столова ложка насіння на день.
  • Дітям дається чайна ложка починаючи з п’яти-шести років. Дитина повинна добре розуміти, що насіння слід ретельно прожовувати.

Шкоду та протипоказання до застосування

  • непереносимість продукту;
  • підвищена згортання крові (насіння її збільшать ще більше);
  • сечокам’яна хвороба;
  • наявність тромбів в судинах;
  • прийом аспірину і хімічних естрогенів (в нирках утворюються нерозчинні з’єднання!).

Передозування викликає відчуття спраги і нудоту, особливо Користь і шкода насіння кунжутуякщо насіння вживалися натщесерце. Постійне переїдання сприяє появі запорів.

Дивно, але довгий час насіння рослини і масло з них застосовувалося лише як пальне речовина. І тільки спробувавши їх смак, люди стали використовувати кунжут в лікувальних і кулінарних цілях.

Захопившись приємним смаком екзотичної рослини, не варто забувати про обережність. Переїдати не варто. Будь ласощі або ліки приносить користь лише у випадку помірного вживання. Не забувайте цього золотого правила здорового життя.

Цікаво було б дізнатися, які страви з кунжутом готуєте ви. Якщо є цікаві рецепти, прохання поділитися ними у коментарях з усіма зацікавленими цим продуктом.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *