Куряча печінка, її користь і шкода

Користь і шкода курячої печінки

Зміст

  • 1. Корисні властивості курячої печінки
  • 2. Хімічний і вітамінний склад курячої печінки
  • 3. Застосування в кулінарії і дієтології
  • 4. Як вибрати хороший продукт
  • 5. Шкоди та можливі протипоказання

Печінка являє собою один з найпопулярніших, а також улюблених субпродуктів, який відомий людству ще з давніх пір. У їжу вживаються різні види печінки таких тварин: птахи (вирощувати індичат, курячі, качині, гусяча печінка), свині (свиняча печінка), корови (яловича печінка) і навіть риби (печінка тріски).

Всі види печінки по-своєму корисні й необхідні в раціоні людини, але сьогодні ми зупинимося на курячої печінки, розглянемо, чи корисна вона і чим конкретно, в яких кількостях може вживатися і кому протипоказана.

Корисні властивості курячої печінки

Якими корисними властивостями володіє куряча печінкаПечінка курки відрізняється досить низькою калорійністю, цей продукт в цілому належить до групи дієтичних (печінка містить однакову кількість білка з курячою грудкою). Печінка корисна завдяки вмісту в ній величезної кількості самих різних мікроелементів, а також корисних речовин і вітамінів. Наприклад, в печінці присутній речовини і вітаміни, які важливі для розвитку і правильної роботи кровоносної системи людини і хорошого імунітету.

Вся користь печінки і полягає в наборі мікроелементів, а також у великій кількості заліза – так 100 грамів продукту містять добову норму цього елемента.

Також у печінці присутній гепарин (речовина, необхідне для нормального згортання крові), завдяки чому вона може бути використана в профілактиці інфаркту міокарда та інших серцево-судинних патологій. Загалом, печінка курки відноситься до категорії продуктів здорового харчування.

Хімічний і вітамінний склад курячої печінки

У цьому продукті містяться такі корисні елементи, речовини та вітаміни:

  • вуглеводи;
  • білки;
  • жири;
  • вода;
  • зола;
  • кальцій;
  • калій;
  • магній;
  • фосфор
  • натрій;
  • кобальт;
  • залізо;
  • мідь;
  • марганець;
  • молібден;
  • цинк;
  • вітамін А (ретинол);
  • вітамін С (аскорбінова кислота);
  • вітамін В (каротин);
  • вітамін В1 (тіамін);
  • вітамін В2 (рибофлафин);
  • вітамін В9 (фолієва кислота);
  • вітамін РР (ніацин).

Харчова цінність курячої печінки становить 140 калорій на 100 грамів продукту.

Застосування в кулінарії і дієтології

Кулінарне і диетологическое застосування курячої печінкиРізноманітність страв, які готуються з цим продуктом, просто вражає! З печінки курки можна приготувати салати і закуски, використовувати її для приготування ароматних супчиків і других страв, також з печінки виходять відмінні паштети і парфе.

Печінка може бути приготована смаженому, вареному або тушкованому вигляді. Продукт дуже добре поєднується з різними продуктами:

  • зі свіжими або вареними овочами (цибулею, цибулею-пореєм, морквою, картоплею, білокачанної і цвітної капусти, броколі);
  • з горіхами (волоськими, фундук, мигдаль, кешью, фісташками, кедровими, бразильським);
  • зі злаковими висівками (пшеничними, житніми, вівсяними) і різними кашами (пшеничної, ячної, горохової, перлової, рисової, гречаної, пшоняної, вівсяної);
  • пряними травами (кропом, петрушкою, материнкою, кардамоном);
  • з молочними і кисломолочними продуктами (наприклад, можна додавати до печені з курячої печінки невелику кількість сметани – так страва стане ще соковитіше і ніжніше). Можна замість сметани використовувати йогурти або ж різні молочні соуси.

З допомогою курячої печінки добре лікується анемія (недокрів’я), в цьому плані печінку можна поставити в одному ряду з іншими лікарськими засобами. Даний продукт допомагає відновити нормальний обмін речовин в організмі і запобігає втраті зору. Корисний у разі легеневих захворювань і серцево-судинних патологій, а також рекомендується до вживання вагітними жінками і дітьми старше трирічного віку (завдяки вмісту великої кількості фолієвої кислоти).

Завдяки своїй невеликій калорійності печінка з успіхом використовується в схудненні – вона забезпечує організм великою кількістю білка і інших необхідних елементів, які як раз недостатньо виходять при строгих дієтах. Використовується в дієті №5 і дієті Дюка.

Як вибрати хороший продукт

Як правильно вибрати хорошу курячу печінкуЯкісна і свіжа печінка відрізняється рівномірним червоно-коричневим відтінком, на ній повинні бути відсутніми мутні плями, вона повинна блищати і володіти рівною глянцевою поверхнею. До показників хорошої якості також можна віднести відсутність грудок загусла крові або великих судин.

Також печінка курки повинна бути добре очищеної, без шматочків жиру, з цілісною структурою. Продукт не повинен кришитися або розвалюватися. Рівні краї також є свідченням свіжого продукту.

Про те, що печінка була заморожена можна визначити за наявністю пухкої структури, оранжевого відтінку, за відсутності блиску.Не варто купувати заветрившуюся печінку, адже вона тривалий період часу пролежала в магазині, і буде гірчити в готовому вигляді.

Свіжа печінка може зберігатися в холодильнику протягом двох днів. Якщо ж ви не збираєтеся вживати продукт за цей термін, його можна заморозити. В цьому випадку час зберігання збільшиться і становитиме до трьох місяців.

Шкоду та можливі протипоказання

Печінка курки може принести шкоду в разі особистої непереносимості даного продукту. Печінка являє собою орган, що працює за схемою фільтра, який вбирає в себе всі токсини і шкідливі речовини, тому, якщо птицю годували неправильно, давали їй багато різних хімічних добавок, печінка стає досить шкідливою.

Протипоказання до вживання курячої печінкиТакож необхідно врахувати той факт, що продукт недостатньо хорошої якості здатний провокувати різні збої в організмі. У разі тривалого зберігання в печінці накопичуються різні токсини, які також негативно впливають на загальний стан.

Ні в якому разі не можна вживати в їжу печінку, яка дуже сильно гірчить, адже це одна з головних ознак того, що продукт зіпсований.

Крім усього описаного вище шкідливі властивості печінки також полягають у великому вмісті в ній холестерину (при розумному вживанні він приносить користь людському організму, але в разі його надлишок буде шкідливий).

Варто утриматися від вживання цього продукту:

  1. Людям, у яких підвищений рівень холестерину в крові;
  2. Людям похилого віку;
  3. Людям з виразковою хворобою, а також при патології нирок і подібних захворюваннях, так як в печінці присутній білок у великих кількостях;
  4. Навіть не дивлячись на те, що у печінці міститься дуже багато корисних мікроелементів, її не варто давати дітям, які не досягли трирічного віку.

На завершення даної теми хочеться ще раз нагадати читачам про те, що печінка курки продукт дуже корисний, справжнє джерело різноманітних елементів і речовин, але в теж час може бути і шкідливий в ряді станів (які ми розглядали вище). Як і у випадку будь-якого іншого продукту, не варто зловживати кількістю споживаної печінки, адже не дарма кажуть, що все добре в міру.

Можливо, в даній статті ми не згадали якоїсь інформації про даному продукті, будемо дуже раді, якщо ви повідомите нам про це в коментарях, які знаходяться після статті. Можна наводити різні поради щодо вживання продукту.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *