Зміст
- 1. Корисні і лікувальні властивості лимона і лимонного соку
- 2. Корисні елементи і хімічний склад
- 3. Здорове і лікувальне харчування
- 4. Дієтичне застосування
- 5. Як вибирати і зберігати
- 6. Норми споживання
- 7. Можливу шкоду лимона і протипоказання
Лимони і лимонний сік давно перестали бути екзотичними складовими нашого меню. Ми лікуємо з їх допомогою хворе горло, додаємо до чаю в якості вітамінної добавки. Деякі навіть вирощують карликові лимони на підвіконні квартири. Лимон майже перетворився в наш, рідний, фрукт!
І навряд чи хто пам’ятає, що батьківщина цього цитрусового дерева – далека Індія і Китай. У нього не тільки особливе, екзотичне, походження, але і склад.
Властивості лимонів далеко не так однозначні, як нам здається на перший погляд. Поряд з отриманого користю, лимон може виявитися для деяких людей небезпечним або забороненим продуктом.
Про нюанси корисних властивостей і протипоказань до вживання лимонів і продуктів з нього (лимонного соку, олії) ми і поговоримо.
Корисні і лікувальні властивості лимона і лимонного соку
Цілющі властивості лимона пов’язані, насамперед, з високим вмістом вітаміну С. Відповідає за стан імунітету і наше гарне самопочуття. Проте з цим вітаміном слід бути обережними. Саме його велика доза здатна викликати алергічну реакцію. А якщо додати часточку лимона або його сік в гарячий чай, ми зведемо до мінімуму всю користь фрукта, адже вітамін С руйнується при високих температурах.
Основним правилом вживання лимонів повинна стати помірна дозування і правильне поєднання з іншими компонентами меню.
- Рутин, що входить до складу, зменшує ламкість судин і є відмінним доповненням до вітаміну С під час застуд.
- Лимонний пектин поліпшує роботу травної системи.
Регулярно вживаючи лимонний сік або лимонні часточки, ми підтримуємо роботу імунної системи, збагачуємося важливими вітамінами і мікроелементами.
Корисні елементи і хімічний склад
Лимони і їх сік – низькокалорійні продукти. Зі ста грам соку можна отримати тільки 34 кілокалорії. Білків міститься 2%, жирів 0,2%, вуглеводів 1,2% від добової норми споживання.
Вітамінний склад представлений всією групою вітаміну В (крім В12):
- тіаміну – 0,04;
- рибофлавіну – 0,02;
- пантотенової кислоти – 0,2;
- піридоксину – 0,06 мг;
- фолієвої кислоти – 9 мікрограмів.
В цей фрукт входить ударна доза вітаміну С, його 40 міліграм (44,4% добової норми). Вітаміну А – 2 мікрограма, бета-каротину – 0,01 міліграма. Вітаміну Е і РР по 0,2 міліграма.
Харчових волокон міститься 2 грама.
Мікроелементи представлені (в міліграмах на сто грамів продукту):
- кальцієм – 40;
- магнієм – 12;
- натрієм – 11;
- калієм – 163;
- фосфором – 22;
- сірої – 10;
- залізом – 0,6;
- цинком – 0,125;
- міддю – 240 мкг;
- марганцем – 0,04 мкг;
- фтором – 10 мкг;
- молібденом – 1 мкг;
- бором – 175 мкг.
Здорове і лікувальне харчування
Лимони широко використовуються як народній медицині і кулінарії.
- Лимонна часточка з цукром – кращий засіб для лікування гіповітамінозу.
- Лимонний сік покращує апетит і сприяє розчиненню каменів у нирках. Його використовують для лікування сечокам’яної хвороби. Для цього розведений навпіл з водою сік випивають за три прийоми на день (приблизно склянку розчину).
- Цей же склад використовується для полоскання рота і горла при ангінах, хронічних тонзилітах, стоматитах і гінгівітах.
- Застосовується зовнішньо, сік лікує грибкові ураження шкіри.
- Їм полегшують гарячкові стани при простудних захворюваннях. Приймають при гастритах зі зниженою кислотністю і подагрі.
- Варення з лимонів нормалізує процеси травлення і є м’яким проносним засобом.
- Лимонна цедра здатна вгамувати головний біль. Для цього її на кілька хвилин прикладають до скронь.
- Пожувавши цедру можна обійтися без аптечних льодяників при ангіні, грипі й фарингіті. Фітонциди цедри знімуть першіння в горлі та зменшують больові відчуття.
- Лимон – хороший протиблювотний засіб. З його допомогою вагітні жінки борються з проявами токсикозу.
- В косметології маски з лимонним соком застосовуються для освітлення шкіри обличчя і її оздоровлення. Допомагає лимон також позбутися від лупи і зміцнити коріння волосся.
- Слід зазначити, що лимони визнані традиційною медициною як засіб для профілактики атеросклерозу, запальних і інфекційних захворювань.
В кулінарії лимонна цедра і сік використовуються для солодкої випічки, їх часто додають в компоти і консервацію замість оцту. Традиційним є змішування лимонного соку з медом і горіхами. Входить лимон і в багато коктейлі.
Відомо, що чистий лимонний сік неблаготворно впливає на зубну емаль. Щоб знизити кислотність, сік змішують з іншими солодкими фруктовими соками (яблучним, гарбузовим, апельсиновим).
Дієтичне застосування
Застосовується цей цитрусовий фрукт і в багатьох дієтичних меню. Існує кілька лимонних дієт, в які включена вода із соком лимона. Крім неї вживається нежирний кефір, фрукти або йогурти, запарена окропом вівсянка.
- Корисним для схуднення вважається введення лимонної води в звичайне меню. За два тижні можна позбутися 10 кілограм зайвої ваги.
- Монодієта на воді лимонної не триває довше трьох днів, так як у неї немає необхідних для організму білків.
- А щоб скинути півкіло ваги за ніч, перед сном слід випивати склянку кефіру з додаванням столової ложки соку.
У складі будь-якої дієти лимон виступає як каталізатор обмінних процесів і багате джерело вітамінів і мінералів. У нас ви можете почитати про різних харчових дієтах, наприклад, для приготування білкового коктейлю в домашніх умовах або спробувати за допомогою нашого ресурсу скласти меню на тиждень для низкоуглеводной дієти.
Як вибирати і зберігати
У магазинах та на ринках реалізується три основних сорти лимонів:
- кислі або традиційні фрукти;
- з солодкуватим присмаком;
- пандероза – фрукти з великою кількістю насіння і товстою шкіркою.
Купуючи лимони, слід звернути увагу:
- їх зрілість. У недозрілих фруктів шкірка матова, а у зрілих вона блискуча. При стисненні зрілий лимон пружинить в руці, а перезріле виглядає м’яким.
- Товщину цедри. Тонка шкірка гладка, а товста горбиста. Фрукти з товстою шкіркою зберігаються довше, а в їх цедрі міститься більше корисних речовин.
- Колір і стан шкіри. Плями – ознака того, що лимони постраждали від переохолодження. Їх м’якоть буде сильно гірчити. Якщо ви все-таки придбали такі лимони, обдайте їх окропом перед вживанням – це поліпшить смак.
Зберігаються плоди лимона в холодильнику, поміщеними в ящик для овочів. Періодично їх оглядають на предмет появи цвілі або плям.
Часточки лимона або його цедра надовго збережуть свіжість, якщо їх пересипати цукром і помістити в герметичну скляну тару.
Норми споживання
Дорослим рекомендовано випивати в день до 80 грам лимонного соку. Це приблизно половина середнього за розмірами фрукта. Збільшити дозу до одного лимона можна людям з вагою понад вісімдесят кілограм.
Дітям лимонний сік вводиться після двох років. Його дають по кілька крапель в день, розведених водою. Цей продукт може викликати алергію!
Можливу шкоду лимона і протипоказання
- індивідуальна непереносимість;
- виразкові хвороби;
- підвищена кислотність шлункового соку;
- панкреатит;
- гіпертонія (сік підвищує тиск);
- схильність до изжогам.
На замітку. Після вживання лимона слід прополоскати рот водою, щоб не нашкодити зубної емалі. Сік завжди п’ється розбавленим кип’яченою водою або солодкими соками.
Лимони – важлива складового нашого меню. Це дешеве і доступне засіб для підвищення імунітету, яке важко замінити якимось іншим продуктом. Та цього й не потрібно! Головне – знати міру.
Наскільки важливим для свого щоденного меню ви вважаєте лимони і лимонний сік? Які дієти, які включають цей чудовий фрукт, ви випробували?


