Липа, її корисні властивості і протипоказання

Корисні властивості липи та її можливі протипоказання

Зміст

  • 1. Корисні і лікувальні властивості липи і липового чаю
  • 2. Хімічний і вітамінний склад
  • 3. Застосування в кулінарії
  • 4. Як і з чим краще заварювати липу
  • 5. Сполучуваність з продуктами харчування
  • 6. Як вибрати хороший продукт
  • 7. Як краще вживати
  • 8. Шкоди та протипоказання
  • 9. Як зберігати липу

Липа – широко відома назва, що об’єднує кілька сотень видів рослин. Народна медицина одностайна з сучасною наукою в тому, що липа має безліч цілющих властивостей і може використовуватися в якості комплексного зміцнюючого, профілактичного і лікувального засобу. Чай, настій або відвар п’ють як у чистому вигляді, так і в поєднанні з іншими природними компонентами. Входить липа і до складу багатьох лікарських препаратів на рослинній основі. Чим же липа так корисна?

Корисні і лікувальні властивості липи і липового чаю

Користь липового чаю для організмуНастої і відвари з липи давно відомі як народний засіб, що допомагає при багатьох хворобах: виразки кишечника і кольках, застуді і ангіні. У багатьох випадках це засіб допомагає від головного болю, запобігає непритомність, не дає розвиватися хвороб ШЛУНКОВО-кишкового тракту, знижує температуру під час спека, зміцнює імунітет, підвищує тонус організму без побічних ефектів. Використовується як протизапальний і желчевыводящее, як потогінний і сечогінний при застуді, як відхаркувальний і протигарячковий при грипі та важких простудних захворюваннях.

Хімічний і вітамінний склад

Липа багата вітамінами A, C, природного глюкозою, таніном, ефірними маслами і корисними мікроелементами. Вона містить антиоксиданти, фітонциди і необхідні організму амінокислоти. Входять до її складу природний антисептик тилиацин і ще кілька зміцнюють організм сполук.

Застосування в кулінарії

Квітки і листя липи можуть використовуватися для приготування чаю, відвару або настою. Нирки, пора і приквітки також містять багато корисних речовин, використовуються зазвичай в засушеному або товченому вигляді. Крім того, з листя липи готують роли і салати, варять суп. Нирки можуть бути компонентом салату, їх також маринують, а з кори добувають олію. З квіток липи готують варення і борошно.

Як і з чим краще заварювати липу

Як потрібно заварювати липуДієтологи призначають трав’яні і квіткові чаї з липи у поєднанні з ромашкою, деревієм і звіробоєм, оскільки в завареному вигляді ці природні компоненти містять практично нуль калорій. Комплексний ефект досягається за рахунок виведення зайвої рідини і токсинів з організму, а також за рахунок активізації роботи серцево-судинної системи. Крім того, стабілізується обмін речовин, поліпшується загальний гормональний фон. Відвари з суцвіть липи використовуються для зниження рівня цукру в крові до нормального рівня.

Сполучуваність з продуктами харчування

Рослинні компоненти липи можуть використовуватися для приготування страв, відварів і чаїв в поєднанні з різними іншими продуктами, серед яких:

  • компоненти інших рослин чорної смородини, чорної бузини, деревію, ромашки, мати-й-мачухи, м’яти, солодки, аїру, фенхелю;
  • зелень і приправи – кріп, кінза, петрушка, базилік, імбир, майонез, гірчиця, оцет, часник, лавр;
  • овочі – огірки, буряк, моркву, картоплю, цукіні, цибуля, червоний перець;
  • молочні продукти — сметана, вершкове масло;
  • гриби – печериці, білі;
  • горіхи – волоські;
  • м’ясо птиці;
  • курячі яйця.

Як вибрати хороший продукт

Липу можна зібрати самостійно, а можна придбати у вже готовому вигляді. Продається вона зазвичай у вигляді порошку, також продаються висушені листя, бруньки, приквітки.

  1. При самостійному зборі рекомендується вибирати рослини, що знаходяться в сільській або заміській місцевості, далеко від промислових об’єктів та інших джерел забруднення.
  2. Зверніть увагу на саму рослину, воно не повинне бути сухим або чахлим.
  3. Листя повинні мати рівномірний зелений колір, без вкраплень і здуття. Порушена цілісність аркуша і загорнуті краю – ознаки того, що рослина боляче або не отримує достатньо вологи.
  4. В квітках міститься найбільше поживних речовин, коли деякі з них вже розкрилися, а деякі ні. У цей час листя також найбільш поживні.
  5. Найкращий час для збирання – суха погода, оскільки листя і квіти не можна мити водою, щоб вони не втратили своїх корисних якостей.
  6. Готовий продукт краще купувати не у вигляді порошку, оскільки тоді буде досить складно перевірити відповідність складу того, що написано на упаковці.
  7. Купувати готовий продукт слід виключно в перевірених торгових точках.

Як краще вживати

Настої і відвари з липи приймаються згідно з лікарськими рекомендаціями. Як правило, для дорослої людини досить випивати по 50-100 мл відвару, залежно від концентрації, раз в два-три дні. Пити засоби на основі липи щодня не рекомендується, щоб уникнути надмірного навантаження на організм.

Шкоду і протипоказання

  1. З обережністю слід використовувати липу людям зі схильністю до худорби і з підвищеною пітливістю, щоб уникнути зневоднення організму.
  2. Протипоказана липа людям з гіпертонією, з хворобами серця і судин, оскільки вживання відварів і чаїв на основі липи здатне підвищити артеріальний тиск і дати додаткове навантаження на серце.
  3. Зловживання липою може негативно позначитися на самопочутті очей, а також дати занадто високе навантаження на нирки, як і на всю виводить систему в цілому.
  4. Якщо продукт був куплений в готовому вигляді, досить слідувати рекомендаціям в інструкції.
  5. Самостійно зібрані листя і квіти потрібно тримати в приміщенні з сухим повітрям, поки з них не випарується вся волога. При цьому треба розкласти їх тонким шаром на папері або тканині і іноді перемішувати, щоб сушка йшла рівномірно.
  6. не Можна допускати попадання прямих сонячних променів – з-за них квіти і листя втрачають корисні речовини.
  7. Найкраще зберігати сухий продукт у тканинному мішку, але допускається зберігання в скляній банці в захищеному від світла місці.
  8. Продукт зберігає властивості при широкому діапазоні температур. Важливо не допускати потрапляння вологи і не тримати мішечки в сирих приміщеннях.
  9. Дотримання умов зберігання гарантує, що продукт за три роки втратить не більше 10% властивостей. Допускається використання і через кілька років після заготівлі.

Як зберігати липу

Користь і шкода липиЛипа – одна з численних природних коморах, в її листках і квітках, так само як в корі, нирках і прицветниках, міститься багато корисних речовин. При цьому відвари, настої та чаї липи містять майже нуль калорій, тому використовуються в дієтології. Комплексний корисний ефект від вживання липи досягається при правильному дозуванні, тому застосовувати її слід згідно з лікарськими рекомендаціями, без самолікування і надмірного вживання. Можна купувати готовий продукт або займатися збором самостійно, грамотно вибираючи місце і час. При правильному зберіганні липу можна використовувати протягом декількох місяців і навіть років, отримуючи від неї повноцінний лікувально-профілактичний ефект.

Чи був у вас досвід застосування липи або липового чаю, принесло вам це на користь? Діліться вашим досвідом коментарях.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *