Мати-й-мачуха, її лікувальні властивості та протипоказання

Якими лікувальними властивостями і протипоказаннями має мати-й-мачуха

Зміст

  • 1. Корисні і лікувальні властивості мати-й-мачухи
  • 2. Хімічний склад
  • 3. Застосування трави і суцвіть мати-й-мачухи в лікувальних цілях
  • 4. Збір і зберігання
  • 5. Шкоди та протипоказання

Лікарські властивості мати-й-мачухи згадуються в медичних трактатах, починаючи з античності. Серед усього сімейства айстрових, мати-й-мачуха найбільш поширена в природі і відома як пульмонологічне медичний засіб, за що і отримала своє латинська назва – tussilago – рятує від кашлю.

Корисні і лікувальні властивості мати-й-мачухи

Яскраво виражена сезонна мінливість зовнішнього вигляду мати-й-мачухи накладається на властивості кінцевого лікарського препарату, тому визначення ступеня шкоди або корисності специфічна для кожного моменту збору трав’яної маси.

Поширені лікарські форми:

  • трав’яний чай;
  • спиртова настоянка;
  • лікувальна кашка, застосовувана в компресах;
  • лікарська сигарета.

Корисні властивості, хімічний склад і калорійність мати-й-мачухиЕмпірично доведено позитивний вплив мати-й-мачухи на запальні процеси при хронічних бронхітах і ларингітах. Перебіг астматичних захворювань і коклюшу при вживанні мати-й-мачухи, включаючи полоскання горла, стає набагато легше. Багато в чому це пов’язано з обволікаючим дією настою, знижує швидкість розмноження патогенних бактерій.

Хімічний склад

Трав’яний збір з мати-й-мачухи має незначну калорійність – 0,1 ккал на 100 грам продукту. Білки, жири і вуглеводи, здатні засвоюватися організмом, відсутні, тим самим дозволяючи вживати трав’яний чай при будь-якій дієті для схуднення.

Вітамінний і мінеральний склад рослини насичений складними і ефірними сполуками:

  • глікозид туссилягин;
  • флавоніди;
  • дубильні речовини, включаючи радикали фенольного ряду;
  • сапоніни;
  • вітамін C;
  • калій;
  • залізо;
  • органічні кислоти;
  • марганець.

Велика частина рослини складається з води (90%), а також рослинної міжклітинної слизу.

Застосування трави і суцвіть мати-й-мачухи в лікувальних цілях

Основною формою вживання є трав’яний чай. Для приготування використовуються квітки мати-й-мачухи звичайної – єдиного представника відповідного сімейства. Трав’яна суміш може містити листя та інші частини рослини, але в концентрації не більше 5%.

Процес приготування:

  • Суцвіття сушать без надмірного нагрівання, оптимальною температурою вважається діапазон від 30°С до 40°С.
  • Чай заварюють виходячи з пропорції – одна столова ложка на 100 мл гарячої води.
  • Температура води повинна становити не більше 50°С, оскільки речовини, що містяться у мати-й-мачухи, руйнуються при нагріванні.

Трав’яний чай п’ють три рази в день. Ефект досягається також при полосканні горла (аж до 6 разів на день), або ингаляторных процедурах. Інгаляція, завдяки великій кількості летючих хімічних речовин, ефективна навіть при використанні свіжих, не висушених суцвіть.

Збір і зберігання

Сфери застосування трави і суцвіть мати-й-мачухиЗбирають мати-й-мачуху тільки у другій половині весни, починаючи з кінця квітня і закінчуючи кінцем травня. Рослина легко вбирає важкі метали та сполуки з грунтових вод, тому необхідно повністю виключити близькість промислових підприємств, автомобільних доріг.

Квітки зберігають лікарську цінність, поки листя не почали міняти колір з зеленого на бурий. Навіть якщо є лише вкраплення, квітка необхідно викинути.

Для готової трав’яної суміші необхідно створити сухі умови зберігання. Максимальний термін зберігання мати-й-мачухи без втрати цілющих властивостей становить 2 роки.

Шкоду і протипоказання

Квітка мати-й-мачухи і його користьЗавдяки широкому розповсюдженню всі побічні властивості мати-й-мачухи ретельно вивчені. У деяких країнах вживання рослини можливо тільки за рецептом (наприклад, в Австралії), хоча дане обмеження швидше надмірно.

Головне активна речовина мати-й-мачухи – глікозид туссилягин – є слабким, але все ж алкалоїдом, здатним накопичуватися і впливати на функцію печінки. Крім нього, в складі присутні пірролізидинові алкалоїди, чий вплив на організм не досліджено зовсім. Особам, страждаючим від цирозу або інших захворювань печінки, не рекомендується вживати мати-й-мачуху, або погоджувати лікування з лікарем.

З цієї ж причини не рекомендується вживати мати-й-мачуху вагітним жінкам, оскільки багато речовини можуть надати додаткове навантаження на організм, або негативно вплинути на стан дитини.

В інших випадках необхідно обмежиться терміном лікування не більше півтора місяців поспіль з повтореннями не частіше разу на півроку.

А як вам допомогла мати-й-мачуха? Ви знали про такі корисні властивості?

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *