Мідії, їх користь і шкода

Користь і шкода мідій

Зміст

  • 1. Хімічний і вітамінний склад мідій
  • 2. Корисні властивості мідій
  • 3. Застосування у здоровому і лікувальному харчуванні
  • 4. Застосування в дієтології
  • 5. Як вибрати якісні мідії
  • 6. Шкоди та протипоказання
  • 7. Особливості зберігання

Мідії – один з популярних морепродуктів, якими можна поласувати не тільки на курорті, але і практично в будь-якому ресторані, а також приготувати його вдома. Цих молюсків вживають в їжу вже кілька тисяч років, а їх користь зазначав ще давньогрецький мудрець Аристотель.

Мідії не тільки видобувають традиційним способом, виловлюючи з моря або річкових водоймищ, але і вирощують на спеціальних фермах, отримуючи в якості бонусу перли. Втім, і без перлини мідія – це джерело корисних елементів і лікувальних властивостей. Корисні мідії для дієтичного харчування і яку користь вони можуть принести організму?

Хімічний і вітамінний склад мідій

Цей продукт – справжнісінький полівітамінний комплекс з вмістом різних мікроелементів. У складі молюсків можна знайти:

  • вітаміни: A, групи B, C, D, E, H, K, P, PP, L;
  • холестерин;
  • холін;
  • йод;
  • залізо;
  • марганець;
  • магній;
  • натрій;
  • кальцій;
  • мідь;
  • селен;
  • калій;
  • фосфор;
  • кремній;
  • сірку;
  • фтор;
  • молібден;
  • кобальт;
  • цинк;
  • хром;
  • ванадій;
  • хлор;
  • бор;
  • ненасичені жирні кислоти омега-3;
  • фосфоліпіди;
  • глікоген.

Корисні властивості мідій

Таке розмаїття цінних речовин обумовлює багато цінні якості мідій. М’ясо цих молюсків:

  • виводить з організму шкідливі речовини і радіацію;
  • зміцнює нігті і волосся;
  • благотворно впливає на шкіру і суглоби;
  • підвищує імунітет;
  • поліпшує склад крові;
  • прискорює обмін речовин;
  • покращує роботу мозку, печінки і щитовидної залози;
  • підвищує гостроту зору;
  • сприяє правильному травленню;
  • як природний антиоксидант, запобігає появі і уповільнює розвиток злоякісних пухлин.

Корисні властивості і хімічний склад мідій
За деякими показниками цей продукт здатний перевершити інші продукти тваринного походження: так, у ньому міститься у десятки разів більше мікроелементів, ніж у м’ясі сухопутних тварин. Безперешкодного засвоєння цих речовин організмом сприяє присутній в молюсках таурин.
Скільки в мідіях білка?

М’ясо мідій – джерело практично ідеального білка, в якому є всі необхідні людині амінокислоти. Вміст білка в ньому вище, ніж у рибі або інших видах м’яса, а за поживністю воно не поступається курячим яйцям.

Харчова і енергетична цінність мідій

Калорійність мідій невисока: на 100 г продукту припадає всього 77 ккал. Серед макронутрієнтів перше місце в них займають білки (11.5 г на 100 г), далі йдуть вуглеводи (3,3 г на 100 г) та жири (2 г). За рахунок невеликого відсотка жирів ці молюски не багаті холестерином, а самі жири скоріше можна віднести до категорії «корисних» у зв’язку з тим, що вони складаються з ненасичених жирних кислот.

Застосування у здоровому і лікувальному харчуванні

Як і багато морепродукти, мідії спростовують стереотип, згідно з яким делікатеси швидше смачні, ніж корисні. Вони чудово підійдуть всім тим, хто прагне вести здоровий спосіб життя, а також допоможуть у відновленні після хвороб та їх профілактики. Цей продукт рекомендується:

  • при підвищених фізичних навантаженнях;
  • для профілактики захворювань печінки і жовчного міхура;
  • для запобігання розвитку атеросклерозу;
  • захворювань крові;
  • при підвищеному радіаційному фоні;
  • при загрозі появи артриту;
  • при зниженні статевого потягу;
  • за наявності надлишкової ваги.

Чим корисні мідії для організму чоловіка і жінки

Цих молюсків можна приготувати різними способами, а також додати в суп, салат, пасту, паелью, печеня або різотто.

Чим корисні мідії для чоловіків і жінок?

Користь мідій для чоловіків пов’язана перш за все з високим вмістом білка в продукті і, відповідно, зі здатністю добре відшкодовувати витрачену при фізичній праці енергію. Крім того, вони вважаються продуктом, позитивно діють на чоловічу потенцію. Для жінок користь мідій, наприклад, проявляється в тому, що вони покращують стан слизової шийки матки, і тому створюють сприятливі умови для зачаття.

Застосування в дієтології

Як правильно їдять м'ясо мідійНезважаючи на низьку калорійність мідій, при їх вживанні в організм надходить необхідна кількість нутрієнтів, які швидко засвоюються. Тому це справжня знахідка для людей, які мають проблеми із зайвою вагою. Мідії є невід’ємною складовою так званої «середземноморської дієти», заснованої на раціональному споживанні здорової їжі з великою кількістю риби і овочів.

Як правильно їсти і поєднувати мідії?

Мідії можна вживати як в «чистому» вигляді, так і поєднувати з іншими продуктами. Ніжний смак цих молюсків відмінно зможе відтінити лимонний сік або соус з оливкової олії з часником і зеленню, а також біле вино. Вони добре поєднуються з овочами і крупами, тестом, іншими видами м’яса та морепродуктів. Їх використання можливе практично для всіх видів страв – мабуть, за винятком десертів.

Як вибрати якісні мідії

Якщо належить купівля свіжого, необробленого продукту, головними критеріями вибору стануть його запах і зовнішній вигляд. Неприємно пахнуть молюсків у пошкоджених раковинах купувати категорично не можна.

Втім, у нас набагато більше шансів придбати в магазині вже очищені і заморожені мідії. В цьому випадку слід звернути увагу на цілісність їх упаковки і відсутність в ній рідини. Далі покупця в самому прямому сенсі не повинно підвести чуття: і після розморожування, і в процесі приготування мідії повинні пахнути виключно морем. За наявності специфічного запаху від перспективи поласувати цим делікатесом доведеться відмовитися.

Шкоду і протипоказання

Безумовно, навіть якісні молюски здатні чинити несприятливий вплив на організм. Насамперед, вони є досить сильним алергеном і можуть спровокувати такі неприємні явища, як запаморочення, кропив’янка, нудота і навіть набряки. Також ці морські жителі накопичують у собі безліч шкідливих речовин за рахунок постійної фільтрації води. Тому їх вживання у великих кількостях здатне викликати харчове розлад і навіть отруєння.

Шкоду та можливі протипоказання мідійІснує кілька факторів, що виключають використання мідій в щоденному раціоні:

  • подагра;
  • погана згортання крові;
  • схильність до алергії і наявність алергічної реакції;
  • вік до 3 років;
  • годування груддю.

При вагітності цей продукт не є забороненим, але його слід вживати з обережністю і обов’язково після термічної обробки.

Особливості зберігання

Як і всі «дари моря», мідії належать до швидкопсувних продуктів харчування. Їх необхідно не тільки ретельно вибирати, але і готувати без затримки, відразу після покупки. Приготовану порцію краще з’їсти без залишку.

Як правильно зберігати мідіїПриємний ніжний смак, безумовна користь і перспектива не набрати вагу – ось найголовніші з численних переваг мідій. Цей морський делікатес доступний практично повсюдно, дозволяючи накрити справжній «середземноморський» стіл навіть далеко від моря. Він допоможе нормалізувати обмін речовин, підвищить тонус, посилить імунітет і чудово відновить сили після навантажень. Закрити доступ до цього продукту доведеться в основному алергікам і маленьким дітям.

А якщо протипоказань немає, то чи можна, на вашу думку, час від часу замінювати рибу мідіями? Чи є у вас власні рецепти або ці молюски – всього лише можливість урізноманітнити раціон під час відпочинку?

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *