Молочний йогурт, його користь і шкода

Користь і шкода кисломолочного йогурту

Зміст

  • 1. Хімічний склад йогурту
  • 2. Корисні властивості йогурту
  • 3. Шкода кисломолочного продукту
  • 4. Йогурт в кулінарії і для схуднення
  • 5. Норма вживання
  • 6. Який йогурт найкорисніший
  • 7. Особливості зберігання

Йогурт – це солодкий кефір? Зовсім ні! Це самостійний кисломолочний продукт, який одержують сквашуванням молока сумішшю, що складається з чистих культур молочнокислих бактерій термофільного стрептокока і болгарської палички.

Вперше напій, віддалено схожий на йогурт, отримали стародавні скіфи і споріднені їм кочові племена. Продукт мав густу консистенцію і кислий смак, відрізнявся тривалими термінами зберігання, повністю зберігаючи при цьому всі свої властивості. З часом технологія виробництва зазнала серйозні зміни, і вже на початку XX століття в продаж надійшов напій, дуже схожий на сучасний продукт. Чим же так корисний йогурт?

Хімічний склад йогурту

Російські стандарти суворо нормують вміст молочнокислих бактерій в йогурті на кінець терміну придатності:

  • термофільного стрептокока не менше 10 000 000 КУО;
  • біфідобактерій і болгарської палички 1 000 000 КУО.

При цьому сам продукт може бути виготовлений як з натурального коров’ячого молока, так і з сухого компонента. Допускається наявність смакоароматичних добавок (натуральних і штучних), фруктів, ягід, вітамінних преміксів. Звідси і склад готового продукту різних виробників може відрізнятися.

Натуральний йогурт без наповнювачів має:

  • вітаміни – РР, С, А, В1, В5, В12, В2, В6, холін;
  • мінеральні елементи – калій, кальцій, магній, марганець, натрій, фосфор, хлор, сірка, залізо, цинк, мідь, йод, хром, селен, фтор, молібден, кобальт;
  • органічні й жирні кислоти;
  • моно – і дисахариди.

Що стосується заквасок, то на кожному підприємстві використовуються свої штами бактерій, що зумовлюють смак і консистенцію готового продукту. Вміст білка і жирів варіюється в залежності від типу йогурту. У середньому калорійність маложирного продукту становить 50-55 ккал/100 г.

Хімічний і вітамінний склад кисломолочного йогурту

Корисні властивості йогурту

Благотворний вплив кисломолочних продуктів на людське тіло зазначив ще в кінці XIX століття російський вчений В. І. Мечников.

  1. Біфідо і лактобактерії ефективно усувають дисбактеріоз, часто виникає внаслідок тривалого прийому антибіотиків.
  2. Оскільки функції імунної системи залежать від стану ШКТ, то вживання кисломолочних продуктів сприяє зміцненню захисних систем організму.
  3. Відзначено також зниження ризику виникнення онкологічних захворювань кишечника і органів травлення, основними причинами яких є неправильне харчування, зловживання фаст-фудом і алкогольними продуктами.
  4. Йогурт бореться з грибковими ураженнями шкіри та внутрішніх органів, має істотне поліпшення самопочуття при «жіночих» захворювань.
  5. Регулярне присутність продукту в раціоні сприяє зміцненню кісток і зубів, завдяки високому вмісту в них кальцію і фосфору.

Вживання йогурту допомагає нейтралізувати патогенну мікрофлору кишечника, відновити слизову оболонку, придушити анаеробне бродіння, усунути гнильні процеси, знезаражуючи кишечник, що веде до покращання процесу травлення, виведенню шлаків, нормалізації стільця. А все це, у свою чергу, допомагає налагодити обмін речовин, покращує якість всмоктування корисних елементів з їжі.

Варто зауважити, що чим свіже йогурт, тим він корисніший.

Шкоду кисломолочного продукту

Протипоказання до вживання йогуртуНа класичний йогурт без наповнювачів і добавок не буває алергії, він показаний навіть тим людям, у яких діагностовано непереносимість лактози.

Шкоду і негативний вплив продукту на організм можуть надавати:

  • смакові добавки, на які може бути алергія, що виражається висипом або свербінням;
  • консерванти;
  • загусники;
  • кукурудзяний крохмаль або ГМО-зразки.

При переїданні може спостерігатися розлад травлення, діарея і підвищене газоутворення.

Йогурт в кулінарії і для схуднення

Основний принцип дієтології полягає в нормалізації процесів травлення та покращення механізму всмоктування корисних компонентів стінками кишечнику. Регулярний стілець, хороший метаболізм запобігають скупчення продуктів життєдіяльності, дають відчуття легкості і гарантують хороше самопочуття.

Йогурт хороший як в якості самостійного блюда, так і при готуванні страв. Він застосовується для приготування традиційних перших і других страв, наприклад, болгарської супу таратора, а також безлічі страв:

  • випічки;
  • кондитерських виробів;
  • десертів;
  • фруктових салатів;
  • коктейлів;
  • соусів;
  • заливок.

Найчастіше йогурт вживається на сніданок або полуденок, оскільки відмінно втамовує голод і насичує енергією. Він поєднується з наступними продуктами:

  • свіжими ягодами (чорницями, лохиною, морошкою, вишнею, брусницею, журавлиною, ожиною, малиною, обліпихою, полуницею);
  • цитрусовими і екзотичними фруктами (лимоном, лаймом, бананом, апельсином, мандарином, помело, ківі, грейпфрутом, хурмою);
  • традиційними фруктами (абрикосами, кавуном, виноградом, сливами, яблуками, грушами);
  • сухофруктами (курагою, родзинками, фініками, чорносливом, інжиром);
  • сирами;
  • практично будь-якими кашами (пшеничної, ячної, манної, кукурудзяної, перлової, рисової, гречаної, пшоняної, вівсяної) і висівками (пшеничними, житніми, вівсяними);
  • кукурудзяними пластівцями;
  • мюслі;
  • горіхами (волоськими, фундук, мигдаль, кешью, фісташками, кедровими, бразильським);
  • медом;
  • житнім хлібом.

Допустиме спільне вживання з нежирним м’ясом, дієтичними продуктами, вершковим і рослинними оліями.

Мала калорійність робить його гарним компонентом дієт і розвантажувальних днів. Єдиний момент – йогурт повинен бути класичним і маложирним. Існує кілька видів дієт на цьому кисломолочному продукті, тривалістю від 3 до 14 днів зі строго позначених списком продуктів і часом прийому їжі.

Норма вживання

Чим корисний йогурт і скільки його можна їсти в деньЗгідно з рекомендаціями дієтологів оптимальна кількість продукту для дорослої людини становить 300 мл в день. Вагітним і годуючим жінкам йогурт не протипоказаний, але лікарі звертають увагу, що відсутність наповнювачів буде найкращою гарантією для зниження ризику виникнення алергії у дитини.

Малюкам можна вводити напій (саме рідкий йогурт без наповнювачів) з 6 місяців для поліпшення травного процесу і розвитку організму дитини. Важливо пам’ятати, що давати дітям кисломолочні продукти в холодному вигляді можна – це знижує корисні властивості йогурту і може спровокувати коліки та здуття животика.

Який йогурт найкорисніший

Асортимент кисломолочних продуктів вражає уяву: солодкі йогурти, збагачені, з шматочками фруктів і ягодами, сиропом і шоколадом.

Який вид кисломолочного йогурту є найкориснішимПри виборі хорошого товару важливо пам’ятати, що у складі натурального продукту не повинно бути консервантів, згущувачів та інших добавок. Якісний напій виробляють з натурального молока і заквасок. Найкорисніший – свіжий йогурт, бажано від сьогоднішнього числа.

Купуючи напій пам’ятайте, що натуральний продукт з активними та корисними бактеріями не може зберігатися більше 5-7 діб. Термін зберігання більше двох тижнів говорить про те, що користі від такого йогурту для організму не буде ніякої. Для зниження ваги віддавайте перевагу йогурту з масовим вмістом жиру менше 2,5%.

Принципової різниці між питним і класичним продуктом немає. Для денного перекусу зручніше рідка форма, а для салатної заправки – густа.

Особливості зберігання

Відкриту упаковку зберігати в холодильнику можна не більше доби, закриту – відповідно до рекомендацій виробника. При закінченні терміну придатності, але не більше 3-х днів після нього, йогурт годиться тільки у вторинну переробку, наприклад, випічку.

Йогурт – найулюбленіший кисломолочний продукт у дітей, особливо з шматочками фруктів або справжніми ягідками. Він смачний, солодкий, відмінно пахне і найкращим чином впливає на кишечник, допомагаючи налагодити його роботу і позбутися від тяжкості. Склянка йогурту, випитий між обідом і вечерею, допомагає позбавитися від спокуси з’їсти кілька зайвих цукерок і зробити крок назустріч стрункої і красивої фігури. Діліться коментарях досвідом щодо вживання йогуртів у кулінарних та медичних цілях.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *