М’ясо бобра, його користь і шкода

Користь і шкода м'яса бобра

Зміст

  • 1. Хімічний склад і харчова цінність
  • 2. Корисні властивості м’яса бобра
  • 3. Шкоди та протипоказання бобрового м’яса
  • 4. Норми споживання бобрятины
  • 5. Як і з чим краще приготувати м’ясо бобра
  • 6. Особливості вибору продукту
  • 7. Умови зберігання

Людство вживає в їжу безліч сортів м’яса, серед яких можна виділити не тільки свинину, яловичину, баранину і м’ясо птиці. Гурмани вже давно випробували оленину, конину, м’ясо лося і навіть бобри!

Чим же все-таки корисно м’ясо бобра, наскільки воно їстівне чи ні, і часто його варто їсти? Справа в тому, що природне середовище проживання, рослинна їжа і активний спосіб життя роблять м’ясо тварини соковитим і ніжним, наскрізь пронизаним найтоншими жировими прожилками, і саме тому воно так високо цінується, особливо якщо мова йде про молодих бобрів до п’яти років і вагою менше 15 кг.

Хімічний склад і харчова цінність

Інтерес споживачів до нестандартного джерела тваринних білків підштовхнув до більш ретельного аналізу продукту. Дієтологи встановили, що у волокнах бобрятины містяться:

  • вітаміни – А, ретинол, В1, В2, В3, С, D, Е, К;
  • мікро – та мікроелементи – калій, кальцій, фосфор, залізо, селен, натрій, магній;
  • амінокислоти аргінін, валін, гістидин, ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, треонін, фенілаланін, тирозин, аланін, гліцин, глутамінова кислота, пролін, серин;
  • зола;
  • органічні кислоти;
  • клітковина;
  • харчові волокна;
  • спирти;
  • холестерин;
  • ферменти.

Які вітаміни і мікроелементи містяться в м'ясі бобра

У м’ясі відзначено високий вміст селену, калію і фосфору, а також вітаміну С. За амінокислотним складом бобрятина включає в себе 7 незамінних кислот і 3 умовно-незамінних.

Харчова цінність м’яса бобра на 100 г продукту:

  • білки ~ 24,1 г;
  • жири ~ 4,7 м;
  • вуглеводи ~ 0,1 г;
  • енергетична цінність ~ 152 ккал.

Шляхом лабораторних досліджень з’ясовано, що в м’ясі практично «нульове» вміст вуглеводів, а також встановлена низька калорійність продукту, що робить його придатним для дієтичного харчування.

Корисні властивості м’яса бобра

Дієтологи схильні вважати, що вживання бобрятины вкрай позитивно впливає на організм. Вважається, що м’ясо в меншій мірі схильні до зараження паразитами, а значить більш безпечно для людини. Продукт має темно-червоний колір, який обумовлений численними кров’яними тільцями, насичені киснем і знаходяться в м’язових волокнах.

Продукт надає наступне вплив:

  • антиоксиданти, що знаходяться в м’ясі, омолоджуюче впливають на організм, запобігаючи передчасному її старіння;
  • відновлює клітинне дихання;
  • покращує стан шкірних покривів, волосся і нігтів;
  • чинить ефективну підтримку організму зсередини при лечениипсориазов, екзем та нейродермітів;
  • є відмінною профілактикою захворювання нирок і сприяє нормалізації їх функцій;
  • завдяки жировим прошаркам сприяє поліпшенню стану при захворюваннях дихальних шляхів;
  • запобігає виникнення каменів в нирках і жовчному міхурі;
  • перешкоджає розвитку анемії;
  • зміцнює нервову систему, нормалізує роботу серцевого м’яза і серцевий ритм;
  • покращує кровообіг і мозкову діяльність;
  • запобігає виникненню очних хвороб і повертає гостроту зору;
  • зміцнює кістки, зуби і суглоби, відновлює координацію рухів;
  • сприяє поліпшенню процесу кровотворення, утворення ферментів і гормонів;
  • перешкоджає накопиченню рідини в організмі і зменшує набряклість.

Які корисні властивості м'яса бобраДієтологи звертають увагу на те, що відмова від вживання м’яса може призвести до занепаду сил, виникнення апатії і сонливість, часто ці явища супроводжуються задишкою, прискореним серцебиттям і загальним нездужанням. За даними деяких досліджень дефіцит амінокислот може призвести до розвитку депресивного стану.

Шкоду і протипоказання бобрового м’яса

Вживання м’ясної їжі кожен день може завдати організму шкоди, оскільки кишечнику буде важко справлятися з великою кількістю продуктів білкового розпаду.

Не рекомендується велика кількість їжі, багатої тваринними білками, при таких станах, як:

  • хронічні хвороби ниркової системи;
  • важкі захворювання серцевого м’яза.

З особливою обережністю слід вживати їжу, на яку немає гігієнічної сертифікації та документів, підтверджуючих безпеку. Крім того, зважаючи на наявність у продукті власних ферментів вживання свіжого м’яса протягом декількох годин після забою небажано.

Норми споживання бобрятины

Лікарі встановили, що норма білків у раціоні людини не більше 45 г для жінок і максимум 50 г для чоловіків. Для дітей рекомендована кількість білкового компонента варіюється від 50 до 100 г в залежності від віку дитини. В середньому це шматок м’яса, рівний 100 г для жінок і приблизно 150 г для чоловіків. Педіатри не радять давати дітям цілісні шматочки через недостатньо сформованих зубів. Кращий спосіб – перекручувати відварений продукт до кашоподібного стану. При цьому важливо поєднувати важку м’ясну їжу з більш легкої рослинної – зеленню і овочевими гарнірами.

Як і з чим краще приготувати м’ясо бобра

Як краще готувати м'ясо бобраЗ давніх часів м’ясо бору було найціннішим делікатесом – його подавали на стіл царям і вищої знаті. Воно має не тільки найніжнішим смаком, але і благотворно впливає на стан ШЛУНКОВО-кишкового тракту, ефективно виводячи шлаки і токсини і стимулюючи перистальтику кишечника. А також нормалізує обмін речовин, покращує процеси розщеплення білків, вуглеводів і жирів їжі. Крім того, мінеральний комплекс допомагає поліпшити вироблення власних травних ферментів і регулює жовчовиділення.

М’ясо бобра володіє специфічним присмаком, в основному пов’язаних з рослинним раціоном тваринного і середовищем його проживання. Серед рецептів приготування з м’яса бобра вважаються перші та другі страви: шашлик, смажена, котлети, тефтелі і відбивні. Особливий делікатес являє собою юшка з бобриных хвостів. Правильно приготоване м’ясо ніжне і соковите, воно відмінно поєднується з багатьма продуктами:

  • сметаною;
  • вершками;
  • овочами;
  • цибулею, часником;
  • зеленню;
  • прянощами і приправами;
  • яйцями;
  • лимоном і кислими яблуками;
  • картоплею;
  • рисом;
  • гречкою та іншими крупами;
  • дієтичними продуктами.

Як вимочувати і готувати м’ясо бобра?

Не рекомендується їсти разом білкові компоненти та бобові культури. Також буде зайвим додавати при готуванні рослинна олія або кулінарний жир, оскільки бобриное сало вытапливаясь з м’яса запобігає пригорання страви. Бобрятину перед приготуванням можна маринувати, уникаючи при цьому великої кількості солі і оцту, і обов’язково прибирати всі плівки. М’ясо тварини багато біологічно активними елементами, і, якщо вживати його в розумних межах, повністю перетравлюється, не засмічуючи кишечник і допомагаючи нормалізувати вагу.

Особливості вибору продукту

Як вибрати хорошу бобрятинуВважається, що старі бобри більш жорсткі і сухі, а найсмачніше м’ясо у молодих самок. У літній сезон тушки тварин більш жирні, причому рівномірно розподілені жирові прошарки між волокнами. Хороше м’ясо темно-червоного кольору, з тонкими порожнистими кісточками.

Купуючи продукт в торговельній мережі, незайвим буде поцікавитися про наявність сертифікату якості та гігієнічних свідоцтв.

Умови зберігання

М’ясні продукти не рекомендують тримати при кімнатній температурі довше 3-4 годин. Допускається нетривале зберігання бобрятины в умовах холодильника від 0 до 4 °С протягом двох діб. У морозильній камері м’ясо можна зберігати невеликими шматками в окремих пакетах протягом трьох місяців.

Бобер приносить користь не тільки в чертогах лісу, але і, будучи незвичайним продуктом харчування, може істотно поліпшити роботу організму і багатьох його органів. Особлива будова м’язового волокна дає процес приготування легким і швидким, при цьому не вимагають високих температур.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *