Нектарин, його користь і шкода

Користь і шкода нектаринів

Зміст

  • 1. Корисні і лікувальні властивості нектарина
  • 2. Хімічний склад
  • 3. Застосування в дієтології
  • 4. Кулінарна сполучуваність
  • 5. Як вибрати нектарини
  • 6. Як вживати нектарини
  • 7. Особливості зберігання
  • 8. Шкоди та протипоказання

Багато хто помилково вважають, що нектарин – це гібрид персика та абрикоса, сливи, яблука або навіть інжиру, який, як правило, трохи менше за розміром і має гладку шкірку замість бархатистою персикової. Насправді, це не штучно виведений сорт, а результат генетичного збою за самозапилення, який називають ще лисим персиком.

Нектарини з’явилися в Китаї дуже давно. Звідти вони поширилися по Середній Азії та Персії, далі потрапили в Європу через древній Шовковий шлях. Корисні нектарини так само, як і персики, в чому полягає їх користь для здоров’я людини, чи можуть вони принести шкоду організму?

Корисні і лікувальні властивості нектарина

Соковиті і смачні нектарини з низькою кількістю калорій не містять насичених жирів. Вони містять численні зміцнюють здоров’я антиоксиданти, рослинні поживні речовини, мінерали і вітаміни.

Свіжі нектарини володіють найбільшою концентрацією корисних властивостей:

  • Боротьба з раком. Жовта плоть нектарина багата біофлавоноїдами, особливо каротиноїдами. Ці пігменти – натуральні антиоксиданти. Вони захищають організм від раку та інших захворювань шляхом зменшення пошкоджених клітин, які виникають в момент спалювання кисню організмом. Антиоксиданти включають в себе вітаміни, запобігають рак (A, C і бета-каротин).
  • Захист для серця. Нектарини – хороше джерело калію і клітковини. Ці речовини живлять організм, а також зберігають серце здоровим. Вживання нектаринів знижує рівень холестерину і забезпечує здоров’я кишечника з-за їх багатого змісту клітковини.
  • Високий вміст антиоксидантів. Головні лікувальні властивості нектаринів полягають у великій кількості антиоксидантів. Саме вони борються з вільними радикалами в клітинах організму. Вільні радикали, які утворюються після впливу сонячних променів, легко усунути, якщо включити нектарини в свій раціон.
  • Природний колаген. Вітамін C важливий у збереженні міцності тканин. Він також допомагає виробляти колаген – структурний білок, який утримує тканини і сприяє їх загоєнню після травми. Аскорбінова кислота підвищує імунітет і допомагає боротися з інфекціями, а також відновлює хрящі та кістки.
  • Допомагає обміну речовин. Проблема запору легко вирішується за допомогою нектарина. Калій покращує обмін речовин, регулює PH-баланс, допомагає в процесі фотосинтезу і допомагає перетравлювання вуглеводів.
  • Сприяє схудненню. Нектарини – низькокалорійні фрукти, що робить їх ідеальним перекусом для людей, які планують схуднути. Клітковина також допомагає боротися з голодом.
  • Захист для кісток та очей. В нектарин містяться бета-каротини. Ці речовини виробляють вітамін A. Дефіцит вітаміну A призводить до ненормального розвитку кісток. Бета-каротин захищає від макулярної дегенерації. Вітамін А також зберігає здоровими шкіру, зуби, кістки, тканини та слизову оболонку очей.

Можна їсти нектарини під час вагітності, а також годуючим мамам при грудному вигодовуванні?
Як корисні властивості нектарина можуть застосовуватися в дієтологіїАлергічна реакція на нектарин – велика рідкість. Він добре переносяться дітьми, а також вагітними жінками. Низький ГІ допускає вживання нектаринів при діабеті II ступеня.

Щоб отримати максимум користі для здоров’я, необхідно споживати нектарин разом зі шкірою. Максимальний відсоток вмісту поживних речовин в нектарин присутній саме в ній.

Хімічний склад

Нектарини – низькокалорійні фрукти (100 г – 44 ккал).

У 100 г нектаринів міститься:

  • вуглеводи – 10,55 м;
  • харчові волокна – 1,7 м;
  • білки – 1,06 г;
  • жири – 0,32 р.

У нектаринах набагато більше мінералів і вітамінів, ніж персиках, особливо вітаміну A і C.

Вітаміни:

  • C – 5,4 мг;
  • K – 2,2 мг;
  • B3 – 1,125 мг;
  • E – 0,77 мг;
  • B5 – 0,185 мг;
  • B1 – 0,034 мг;
  • B6 – 0,027 мг;
  • B2 – 0,025 мг;
  • A – 0,017 мг;
  • B9 – 0,005 мг.

У порівнянні з персиками, в нектаринах в два рази більше таких елементів, як залізо, фосфор, калій.

Мінерали:

  • калій – 201 мг;
  • фосфор – 26 мг;
  • магній – 9 мг;
  • кальцій – 6 мг;
  • залізо – 0,28 мг;
  • цинк – 0,17 мг;
  • мідь – 0,086 мг;
  • марганець – 0,054 мг.

Залізо необхідно для формування еритроцитів. Калій – важливий компонент клітин організму, а також помічник у регулюванні частоти серцевих скорочень і кров’яного тиску.

Застосування в дієтології

Чим корисні нектарини, або лисі персикиЯк і більшість фруктів, нектарини містять поживні речовини. Завдяки низькій калорійності, високому вмісту клітковини та низьким рівнем жиру, нектарини включають в різні дієти або план здорового харчування.

Однак якщо продукт містить мало жиру, то це не значить, що він нього неможливо погладшати. Якщо щодня з’їдати більше калорій, ніж потребує організм, тіло буде відкладати зайві калорії у вигляді жиру, незалежно від дієти.

Заміна висококалорійних десертів низькокалорійними фруктами, такими як нектарини, допоможе зменшити вагу без зусиль.

Кулінарна сполучуваність

Нектарини їдять свіжими або використовують в різних рецептах. Плоди часто додають в торти, пироги, джеми, желе, смузі, салати, сендвічі і морозиво. Фруктові соки, коктейлі та сиропи з участю нектаринів діють освежающе.

Нектарини поєднуються:

  • з ягодами (виноград, кавун, вишня, слива);
  • з фруктами (яблуко, банан, абрикос, манго, папайя, груша);
  • з молоком і кисломолочними продуктами (йогурт, кефір, сметана, сир, м’який сир);
  • з медом;
  • з прянощами (кориця, ваніль, аніс, лимонграсс, кардамон);
  • з цитрусовими (лимон, лайм, апельсин, мандарин).

В рецептах з участю нектарина не використовується м’ясо, м’ясні напівфабрикати, риба та бобові культури.

Як вибрати нектарини

Як вибрати хороші нектариниСезон нектаринів триває з середини червня до кінця вересня. На полицях можна зустріти кілька різновидів свіжих плодів. Дозрілі нектарини володіють гладкою і м’якою поверхнею червонувато-коричневого кольору.

Жорсткість – ознака незрілості. Такі плоди збирають передчасно і, отже, вони менш ароматні і зовсім не корисні. Крім того, слід уникати покупки плодів з ознаками дефектів шкірки, зморщені, з тріщинами і проколами.

Як вживати нектарини

Нектарини – чудовий вибір для запобігання приросту жиру, але тільки в якості перекусу в першій половині дня. Один середній нектарин здатний задовольнити потребу в солодкому, а також надовго позбавити від почуття голоду.

Особливості зберігання

Стиглі нектарини зберігаються в холодильнику 3-4 дні в немытом вигляді. Якщо, після покупки, виявилося, що шкірка навколо стебла все ж зеленовата, означає, що плоди не повністю дозріли. У цьому випадку необхідно залишити дозрівати нектарини при кімнатній температурі близько 1-2 днів. Не можна залишати незрілі нектарини в холодильнику, так як від цього вони стануть позбавленими смаку.

Шкоду і протипоказання

Нектарин - це гібрид персика і ...Нектаринам не властиво викликати побічні ефекти крім тих випадків, коли високий вміст нітратів здатне викликати алергію, нудоту або отруєння.

Солодкі й запашні нектарини – улюблені ласощі дорослих і дітей, а також частина здорового харчування. Цей фрукт у поєднанні з медом і корицею – джерело корисних речовин в зимовий час.

Вам більше подобаються нектарини чи персики? Ви використовуєте нектарини у своєму плані здорового харчування? Ви віддаєте перевагу з’їдати нектарини свіжими або додавайте у страви?

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *