Пектин (E440) користь і шкода

Користь і шкода від пектину

Зміст

  • 1. Продукти, які містять пектин
  • 2. Способи застосування
  • 3. Користь для організму
  • 4. Шкода для організму

У перекладі з грецької пектин означає згорнувся, застиглий, і являє собою природну харчову добавку (зареєстрований як Е440). Він є загусником при приготуванні деяких страв і має склеюють властивостями.

Продукти, які містять пектин

Вперше пектин отримали з фруктового соку більше двохсот років тому. У різній кількості він міститься в всіх ягодах, фруктах, овочах і рослинах, а також у деяких водоростях. Для профілактики захворювань корисно вживати не порошок, а саме натуральні джерела пектину – харчові продукти з високим його вмістом.

У чому міститься пектинФрукти і овочі найбільш багаті цим речовиною, особливо їх шкірка і серцевина. Лідерами є цитрусові, харчові волокна яких майже на 70% складаються з пектину, а 100 гр.. корок містять до 30 гр. цього речовини. Наступними за величиною змісту, яблука і груші – 100 гр. даних плодів частка пектину близько 1-2 %.

Інші фрукти і ягоди: айва, сливи, абрикоси, персики, нектарини, вишні, смородина (червона і чорна), полуниця, малина, агрус, журавлина і банани.

З овочів найбільшим содержаниям пектину відрізняються морква (особливо молода), буряк, горох, капуста, перець, баклажани, кабачки, редис і гарбуз.

Корисні виготовлені з даних продуктів соки з м’якоттю, фруктові та овочеві пюре, рагу, морси і желе.

Калорійність бананаповз пектину в ягодах міститься дуже багато корисних речовин, при тому, що їх калорійність дуже мала. Якщо розглянути таку ягоду як кавун, то вона позитивно впливає практично на всі органи людини, більш детально ви можете прочитати в одній з наших статей «Скільки калорій в кавуні і його корисні властивості«. Також не варто забувати про користь правильного харчування. Якщо його постійно дотримуватися, то в майбутньому у вас не буде проблем з вашим організмом.

Способи застосування

Де використовується пектинПектин використовується в харчовій промисловості (гелеобразователь), а також у фармації та медицині – при виготовленні деяких ліків (наприклад, для виготовлення ліків в капсулах або у вигляді гелю).

Його вживають у вигляді порошку і рідкого екстракту. Його використовують у кулінарії для виготовлення різних страв. Перший додають соки або фрукти в холодному вигляді, а другий – в гарячі рідини.

За допомогою пектину готують варення і джем, мармелад, зефір, деякі цукерки, його додають в майонез і кетчуп.

Користь для організму

Щодня рекомендується вживати в їжу 10-20 гр. пектину, оскільки він:

Яка користь від пектину

  1. Нормалізує обмін речовин і тому рекомендований при ожирінні і цукровому діабеті. Завдяки абсорбуючим властивостям він уповільнює засвоєння швидких вуглеводів і жирів, знижує вміст глюкози в крові. Пектинова дієта позбавляє від 3-4 кг. за тиждень і оздоровлює організм.
  2. Поліпшує роботу шлунка і кишечника – стабілізує зростання корисної мікрофлори і бореться з процесами бродіння і гниття. Для хворих виразкою вживання яблук (в печеному вигляді) прописано в дієті – адже пектин, який в них міститься, обволікає стінки шлунка і сприяє їх загоєнню.
  3. Знижує холестерин – пектин зв’язує близько 15% зайвого холестерину за один прийом їжі, перешкоджаючи потраплянню його в кров.
  4. Очищає організм від важких радіоактивних речовин. Пектин розбухає при взаємодії з водою і, проходячи по шлунково-кишковому тракту, він захоплює і виводить з організму всі шкідливі і токсичні елементи, як отримані з зовнішнього середовища, так і утворилися в процесі перетравлення їжі.
  5. Допомагає поліпшити стан шкіри при різноманітних дерматологічних захворюваннях – пектинові речовини виводять алергени і токсини, які є причиною проблем зі шкірою, алергії і висипань.

Вживання пектинів є профілактикою ракових захворювань, допомагає знизити вагу, зменшити шкідливий вплив при прийомі великої кількості ліків і рекомендується при проживанні на місцевості з високою радіацією.

Шкоду для організму

Пектин може завдати шкоди тільки в разі надмірного вживання. Побічним ефектом може бути:

  • погіршення засвоєння різних корисних речовин – магнію, цинку, калію і кальцію;
  • метеоризм і бродіння в кишечнику;
  • знижений засвоєння корисних вуглеводів і білків.

Але така ситуація малоймовірна, оскільки для цього потрібно вживати фрукти і ягоди в непомірних кількостях.

Слід пам’ятати, що при підвищеному вживанні пектину треба пити багато рідини, особливо зеленого чаю і води. При дотриманні дозування вживання пектину приносить організму тільки користь.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *