Перлина чайного куща

Білий чай в чашці

Цей божественний смак ні з яким іншим не порівняємо і ні на який інший не схожий. Таким чаєм неможливо обпалюватися з пластикового стаканчика в обідню перерву або наспіх заливати ранковий бутерброд. Їм можна тільки насолоджуватися, як і всім найкращим, що тільки в силах обдарувати нас природа.

Він приголомшливо смачний – і здатний чарівним чином зцілювати тіло від недуг, а душу – від туги. Білий чай, користь і шкоду якого потрапили в поле зору вчених не так давно, підкорив серця мільйонів гурманів по всьому світу.

Зміст

  • 1 Перлина в світі чаїв
  • 2 Корисні властивості білого чаю
  • 3 Чим небезпечний білий чай?
  • 4 Сорти білого чаю
  • 5 Як правильно заварювати білий чай?

Перлина в світі чаїв

його Батьківщина – Китай. Тільки тут, в провінції Фуцзянь, в унікальних кліматичних умовах росте особливий сорт чаю, чиї бруньки і листочки покриті білими ворсинками, захищають його від нічних морозів. Звідси і назва його – білий. Його вирощували тут сотні років тому, зараз вирощують і, судячи з усього, будуть вирощувати завжди.

Цей сорт чаю – не кочівник і не космополіт: всі колишні спроби прищепити його на чужих землях закінчувалися повним провалом. Чай або не приживався зовсім або, як на плантаціях Шрі-Ланки, міняв свої властивості так значно, що назвати його справжнім білим чаєм було б блюзнірством.

Ніжний аромат, дивно тонкий м’який смак – коли-то цей чай заварювали лише для імператора та членів його сім’ї. Він і сьогодні належить до категорії елітних. Вартість кілограма його деколи доходить до декількох тисяч доларів. Найкращий чай продається тільки на вагу (він дуже крихкий, і фабрична упаковка може пошкодити ніжні бруньки), і купувати його бажано в самому Китаї – рослина важко переносить транспортування.

Що ж таке білий чай? По суті це нирки і перші один-два листочки чаю особливого сорту. Збирають їх навесні в ясну погоду протягом декількох ранкових годин протягом двох днів, причому виключно вручну.

Чашка чаю і листя білого чаюДо збирачам – особливі вимоги: вони повинні приступати до роботи з чистими руками та ясними думками, крім того, за кілька днів до початку збору з їх раціону повністю зникають алкоголь, тютюн гостра і пряна їжа, щоб не дуже свіже дихання не перебило аромат ніжних пагонів.

Цей чай піддається мінімальній ферментації – не більше хвилини на пару, а потім – природне висушування на сонці. Завдяки такій легкій обробці він зберігає в собі практично всі корисні властивості чайного листа.

Корисні властивості білого чаю

В полі зору вчених цей напій потрапив відносно недавно, але навіть те, що про нього вже відомо, викликає захват і трепет і дає розуміння того, чому напій настільки високо цінується у себе на батьківщині.

Заварений чайник і чашки з білим чаємБілий чай:

  • містить у собі практично весь спектр вітамінів;
  • бореться з вільними радикалами – причиною старіння, порушення обмінних процесів і розростання ракових пухлин;
  • зміцнює імунітет і відмінно тонізує організм;
  • виводить з організму шлаки і токсини, очищає судини, розріджує кров;
  • покращує роботу серця, нормалізує кров’яний тиск;
  • завдяки своєї здатності нормалізувати частоту спазмів гладкої мускулатури благотворно впливає на тонус матки, тому його сміливо можуть пити майбутні мами. Крім того, білий чай збагачує внутрішні ресурси організму вагітної жінки, а значить, більше цінних речовин отримує і дитина;
  • пригнічує активність шкідливих бактерій і вірусів;
  • завдяки високому вмісту ефірних олії відмінно втамовує спрагу і освіжає;
  • розгладжує шкіру і покращує колір обличчя, допомагаючи продовжити молодість.

Чим небезпечний білий чай?

Звучить фантастично, але у цього напою практично немає протипоказань.

Звичайно, людям з хронічними захворюваннями в гострій фазі потрібно спершу проконсультуватися з лікарем, однак 2-3 чашки неміцного зеленого чаю в день ніякої шкоди організму не принесуть.

Сорту білого чаю

Заварений чай в чайникуЇх всього декілька, при цьому найбільш цінними вважаються перші два сорти.

«Бай Хао Інь Чжень», в перекладі з китайського – «срібні голки з білими волосками», складають виключно нерозпущеною нирки без єдиної вади. Цей чай доступний тільки дуже заможним його шанувальникам.

Сорт «Бай Му Дань» – по-російськи звучить як «білий піон» – включає в себе не тільки нирки, але і молоді чайні листочки. Він не менш чудовий на смак, хоча і дещо дешевше.

Інші сорти – «Шоу Мей», «Гун Мей» – виготовляють із втратили форму при обробці або не пройшли сортування листя. Втім, такий чай нижчого класу також цілком може прикрасити собою справжню китайську чайну церемонію.

Купувати чай краще всього на вагу і в травні-червні: він ще зберігає в собі приємний аромат свіжозібраних бруньок і листя. Такий чай довго не зберігається, тому запасатися ним про запас вам не вдасться.

Як правильно заварювати білий чай?

Ідеальна вода для чаю – чиста, м’яка, свіжа, не закипіла і тим більше не перекипіла, а доведена до 80-85 градусів. Такий чай не потрібно довго заварювати, інакше напій вийде занадто міцним, проте плюс в тому, що однієї його щіпки вистачить на кілька чашок.

Ідеальна посуд – безсумнівно, порцеляновий. Втім, глиняний або скляний чайничок будуть більш ніж доречним. Єдина умова – для кожного сорту чаю повинен бути приготований свій чайник, адже він так чи інакше вбирає аромат напою, а змішувати різні запахи в одній посуді згубно для чаю.

Білий чай – самий розкішний дар, який може піднести людині чайний кущ. Цей дивовижний напій подарує масу нових смакових відчуттів і принесе притому чималу користь. А звичні нам чайні пакетики… Їх краще всього залишити на полиці в магазині.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *