Петрушка, її лікувальні властивості та протипоказання

Основні лікувальні властивості та можливі протипоказання петрушки

Зміст

  • 1. Корисні властивості петрушки
  • 2. Хімічний склад петрушки
  • 3. Застосування в кулінарії і дієтології
  • 4. Як правильно вибирати і зберігати петрушку
  • 5. Шкоди та протипоказання

Свіжа зелень виступає не просто декоративним елементом для страв, але й покращує їх смакові якості, а також наповнює наш організм безліччю корисних вітамінів і елементів. Особливу увагу потрібно приділити петрушці, адже її цілющі властивості цінувалися ще древніми єгиптянами, і коштувала вона тоді на вагу золота!

На сьогоднішній день і зелень і корінь петрушки з успіхом використовуються в народній медицині, косметології, а їх смакові якості знаходять широке застосування в кулінарії. Чим же так корисна петрушка, які в ній містяться вітаміни та інші корисні речовини?

Корисні властивості петрушки

  • Вона стабілізує роботу щитовидної залози і надниркових залоз.
  • Завдяки присутньому в петрушці інсуліну відбувається активація обміну речовин.
  • Добре знімає запальні процеси.
  • Сприяє зміцненню кровоносних судин.
  • Забезпечує кисневий обмін в організмі, важлива для правильної роботи мозку.
  • Корисно вживати петрушку у разі патологій шлунка і дванадцятипалої кишки.
  • Покращує апетит, стимулює травлення ферменти, допомагає швидше насититися.
  • Показана у разі нефриту та інших патологій сечостатевої сфери.
  • Має гарний вплив на зір.
  • Сприяє зміцненню ясен.
  • Допомагає впоратися з депресивними станами.
  • Відрізняється тонізуючим впливом на організм.

Користь петрушки для організму чоловіка і жінки

Крім описаного вище необхідно включити петрушку в раціон тим людям, які страждають серцево-судинними патологіями, також ця рослина відмінно справляється з гастритами з пониженою секреторною діяльністю шлунка, використовується при маткових кровотечах, покращує функцію статевих залоз у чоловіків, бореться із захворюваннями передміхурової залози, покращує запах з рота.

Причому користь може принести не тільки зелень петрушки, але і її корінь і сік, які володіють потужними лікувальними властивостями і часто використовуються для різних народних засобів.

Хімічний склад петрушки

Хімічний склад і харчова цінність петрушкиПетрушка відрізняється вельми багатим складом, в якому присутня безліч вітамінів і корисних елементів.

З вітамінів в ній містяться: В2, В9, В1, РР, каротин, З і Є.

Корисні мікроелементи: кальцій, калій, натрій, магній, залізо, фосфор, селен, марганець і цинк.

Крім цього у складі петрушки також міститься: клітковина, крохмаль, моно-і дисахариди, зола, органічні кислоти.

Харчова цінність і калорійність петрушки

У 100 грамах продукту міститься:

  • 3,7 грама білків;
  • 0,4 грама жирів;
  • 9,5 грамів вуглеводів.

Енергетична цінність дорівнює 49 кілокалоріям за 100 грам продукту.

Застосування в кулінарії і дієтології

Ця зелень дуже широко застосовується в процесі готування різних страв. Її кладуть в салати, перші страви, використовують її в якості декоративного елемента. Також існують рецепти оладок з петрушки, картопляного пюре з петрушкою, пирогів з петрушкою, різноманітних коктейлів з цією зеленню і навіть сирної пасти!

Петрушка покращує смакові якості страв і надає їм красивий колір і оригінальність. Традиційно петрушку кладуть у всі страви, в яких містяться яйця, а також м’ясні та рибні страви.

Ця зелень особливо добре поєднується з:

  • свіжими, а також тушкованими овочами (огірками, помідорами, капустою, картоплею та іншими);
  • з різними сортами м’яса (яловичиною, свининою, куркою та іншими);
  • з рибою;
  • з іншими видами зелені (кропу, базиліком).

Дієтологія і схуднення

Не всі знають про те, що цей продукт з успіхом використовується для вирішення проблеми зайвих кілограмів. Вся справа в тому, що в петрушці міститься дуже мало калорій, плюс вона стимулює кращий обмін жирів у тканинах організму. Завдяки цим якостям петрушку, зокрема відвари з неї, цілком раціонально застосовувати як препарат для схуднення.

Петрушка в дієтології і для схудненняДля того щоб розпрощатися із зайвою вагою виготовляють спеціальні чаї, відвари і настоянки для схуднення на основі самої петрушки або з її кореня і соку. Безумовно, вони роблять свій цілющий вплив, але все ж не варто робити з них панацею, адже для того щоб дійсно схуднути і потім знову не набрати весь втрачений вагу назад потрібно дотримуватися комплексний підхід, в який входить і правильне харчування і фізичні вправи, і правильний спосіб життя. Ви не отримаєте потрібного ефекту, якщо раніше будете переїдати або вести малоподвижную життя.

Як правильно вибирати і зберігати петрушку

Звичайно, самий кращий варіант – це виростити петрушку самостійно. В цьому випадку ви зможете повністю бути впевнені в тому, що вона не нашпигована хімією. Якщо ж такої можливості у вас немає – за покупкою потрібно йти на ринок, звертайте увагу на саму свіжу зелень. Слідкуйте також щоб на ній не було ніяких тріщин і темних цяток. Петрушка повинна пахнути свіжістю, а не стояти завядшим віником.

Коли зелень придбана, необхідно її правильно зберегти, щоб вона насыщала вас вітамінами не тільки влітку, але і в зимову пору року. Першим ділом добре помийте петрушку і залиште її просохнути деякий час на папері або рушник. Потім потрібно акуратно нарізати зелень ножем (в ній міститься безліч ефірних масел, які можуть зруйнуватися від різких ударів ножем).

кілька способів зберегти корисні властивості петрушки:

  1. Нарізана зелень укладається в банку по черзі з сіллю (на шар петрушки кладуть шар солі). Утрамбовувати її не потрібно, отримана суміш повинна зберігатися в холодильнику.
  2. Другий метод значно простіше. Треба просто скласти порізану петрушку в пакет і заховати в морозильну камеру, а потім, у разі необхідності, відколювати собі шматочок від неї.
  3. Ще один варіант – дрібно нарізати зелень, висушити її, а потім засипати в ємність і закрити кришкою.

Шкоду і протипоказання

Крім користі петрушка може принести і шкоду, це стосується не тільки зелені, але і соку, кореня, відвару. Не варто занадто переборщувати з зеленню – пам’ятайте про те, що все добре в міру. У разі зловживання можливе виникнення м’язової слабкості, судом, головних болів, нудоти, кривавого стільця, сильної втрати ваги, галюцинацій і нервового перезбудження (це відбувається через міститься в ній речовини під назвою мирицистин, який і провокує всі ці «побічні ефекти»).

Чи можна вагітним жінкам і годуючим мамам вживати петрушку?

Не варто вживати петрушку жінкам в положенні – в ній присутні речовини, які сприяють скороченню матки і можуть навіть спровокувати викидень або передчасні пологи. При годуванні також слід проявити обережність, переконатися у відсутності алергічних реакцій і обов’язково радитися з лікарем.

чи Можна годуючим мамам, а також вагітним жінкам їсти петрушкуКрім цього більше шкоди, ніж користі принесе та петрушка, яка росла не на грядці, а поруч з автотрасою, адже вона вбере в себе всю хімію, а також весь отрута від автомобілів. Навіть у разі чистої зелені потрібно обов’язково добре обполоснути її водою, це допоможе знизити ризик отруєння.

Крім усього описаного вище не рекомендується вживати петрушку людям, у яких є патології нирок або сечового міхура.

Щоб петрушка пішла вашому організму тільки на користь вживайте її в помірних кількостях, а також не зберігайте більше двох годин не в холодильнику (інакше вона почне виділяти шкідливі речовини). У разі якщо петрушки під рукою не виявиться, її з успіхом можна замінити на селера або кріп.

Ви хочете доповнити випуск якимось фактом ще про цю корисну зелені? Залишайте коментарі, будемо раді почути ваші міркування.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *