Пророщування зерен – мейнстрім здорового способу життя

Проросла пшениця на дерев'яній ложці

Використання пророщеного зерна в їжу все більше стає мейнстрімом, так як люди шукають все більше способів включити корисні продукти в свій раціон. Дослідження на тему: «пророщена пшениця користь і шкода» накопичили вже багато інформації про підвищену біодоступності корисних речовин зерна і про те, яким найбільш здоровим способом варто внести цей злак в харчування.

Пророщування активізує процеси росту, вивільняючи біохімічні речовини. Розвивається росток володіє унікальними властивостями, так як ще не пустив коріння і почав формування рослини з допомогою ґрунту, а використовує свої ресурси поставляючи їх у організм в самій активній фазі.

Зміст

  • 1 Пророслі зерна: переваги
  • 2 Основні етапи пророщування
  • 3 Як проростити пшеницю?
  • 4 Як зробити борошно з пророщеної пшениці?
  • 5 Пророслі зерна: використання
  • 6 Заходи безпеки

Пророслі зерна: переваги

Паростки пшениці — справжні зірки серед продуктів для правильного харчування. Німецькі дослідники аналізували процеси проростання протягом тижня, і переконалися у значній перевазі проростка над звичайним насінням.

Проросла пшениця в тарілціОсновні аспекти переваг:

  1. Активізовані травні ферменти;
  2. Вміст антиоксидантів досягає піково-високих рівнів;
  3. Високий рівень клітковини;
  4. Майже чверть ваги становить рослинний білок;
  5. 200 р проростків забезпечує 119% денної норми вітаміну С;
  6. Повний комплекс вітамінів групи В;
  7. Нейтралізовані таннины і фитиновая кислота – речовини, що зв’язують мінерали і цим перешкоджають їх засвоєнню.

Цей злак в пророщеному вигляді містить в чотири рази більше ніацину і майже в два рази більше вітаміну В6 і фолієвої кислоти в порівнянні із звичайним зерном. Цей продукт містить більше білка і менше крохмалю, що особливо корисно для чоловіків, так як сприяє збільшенню м’язової маси.

З-за зменшення кількості простих вуглеводів, проросла пшениця має більш низьку калорійність, це корисно для тих, хто стежить за вагою.

Глікемічний індекс пророщених насіння нижче, що робить його більш відповідним для тих, хто страждає від проблем цукру в крові.

З таких зерен можна приготувати борошно, тісто з якої не вимагає тривалої расстойки і чудово підходить для швидкого хліба та інших виробів.

Основні етапи пророщування

Пророщування може зайняти кілька днів, але це не такий трудомісткий процес як може здатися. Ці поради допоможуть правильно проростити пшеничну крупу, хоча час може бути різним в залежності від сорту злаку.

Важливим є вибір самого матеріалу: не варто використовувати посівну пшеницю, так як вона оброблена хімічними сполуками для захисту від гризунів і комах.

Пророслі зернаЯк проростити пшеницю?

  1. Сортування і очищення зерен: потрібно видалити всі камінчики, шматочки соломи, оболонки і все насіння, які пошкоджені, мають відмінний від інших, колір і деформовані.
  2. Промивка: потрібно ретельно промити зерна під проточною водою, перемішуючи їх. Якщо хочеться проростити відразу багато зерен, то промивати їх потрібно порціями.
  3. Для пророщування краще використовувати керамічний посуд або посуд з нержавіючої сталі. Пшеницю покласти в широку неглибоку ємність і повністю залити чистою фільтрованої теплою водою і залишити на ніч у теплому місці.
  4. Повторна промивка виконується вранці. Після неї треба так само залити водою і відставити.
  5. протягом дня потрібно ще кілька разів промити посіви перемішуючи і стежачи, щоб всі промылось рівномірно. Продовжити промивання зерен протягом 2-3 днів, поки зерна не проростуть.
  6. Далі їх можна висушити, щоб подрібнити в борошно або залишити проростати, щоб отримати більш довгі паростки для вживання в свіжому вигляді. У цьому випадку ємність з зернами потрібно залишати у нежаркому світлому місці.

Існують спеціальні керамічні горщики для пророщування, вони недорогі.

Є прилади-проращиватели. Вони більш ергономічні, зрошують паростки, у них є кілька рівнів, що дозволяє проростити багато насіння на невеликій площі. Такі агрегати недешеві, але, якщо пророщена пшениця міцно увійшла в раціон, варто задуматися над такою купівлею.

Як зробити борошно з пророщеної пшениці?

  1. Для цієї мети використовується пшениця, яка проращивалась 1-2 дні – до того, як росток здався із зерна.
  2. Ці зерна треба викласти в сито в один шар і залишити до повного висихання. Можна викласти на деко і підсушити їх в духовці на мінімальній температурі. При сушінні в печі хлібопекарські якості гірше порівняно з тими, що сушаться при кімнатній температурі.
  3. Після повного висушування злак перемелюють на борошно.

Випічка з пророслих зерен виходить хорошої структури, більш легка, красива і її калорійність нижче за рахунок використання паростком частини простих вуглеводів для проростання.

Пророслі зерна: використання

Пророслі зерна в руціПроросла пшениця може бути вжита в їжу в сирому вигляді (зелені паростки), і у вигляді випічки. Теплова обробка знизить користь продукту, так як багато мікроелементи нестійкі до нагрівання. Але борошно з пророщеної пшениці все ж більш корисна, ніж звичайна непросіяна (грубого помелу) і набагато корисніше білого борошна вищих сортів.

Паростки подають в салатах, використовуючи їх як рукколу або крес-салат. Для заправки краще використовувати нерафінована оливкова олія та лимонний сік.

Їх також можна використовувати з пластівцями на сніданок або запікати з овочами в теплих овочевих гарнірах.

Заходи безпеки

Бактеріальне забруднення при пророщуванні є потенційною небезпекою для здоров’я.

При пророщуванні в спеціальних горщиках або якоїсь домашньої посуді варто обов’язково пам’ятати, що замулювання, помутніння, запліснявіння є сигналом до того, що ці насіння й паростки вже не можна використовувати в їжу без небезпеки отримати серйозне отруєння. У проращивателях ймовірність цих явищ нижче, але без ретельної початкової підготовки пшениці це також може статися.

Натурального знезараження можна досягнути, скориставшись натуральними антибактеріальними властивостями оцту, цибулі і часнику.

Кожна рослина під час початкового росту випускає антинутриенты: токсичні речовини, які відлякують тварин і комах-шкідників. Пророщена пшениця володіє таким же оборонним механізмом: в ній були виявлені токсини.

При цьому в результатах досліджень відзначено, що кількість зазначеного антинутриента недостатньо для токсикації людського організму, та можливу шкоду є менш імовірним, ніж при вживанні обробленої борошна та промислової випічки.

Борошно і паростки, незважаючи на процедуру пророщування, все одно містять глютен, а це один з найпоширеніших алергенів. При його непереносимості вживати цей продукт не варто.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *