Пшоно і каша з пшоняної крупи, їх користь і шкода

Користь і шкода пшона і пшоняної каші

Зміст

  • 1. З якого злака роблять пшоно і який його хімічний склад
  • 2. Користь пшоняної каші
  • 3. Пшонка для схуднення
  • 4. Як правильно приготувати кашу
  • 5. Шкоди та протипоказання
  • 6. Як вибрати хорошу крупу

Пшоняну кашу загальноприйнято вважати не дуже цінною. Чи Справедливо це? Корисно пшоно і пшонка, і якщо так, то чим?

Наш матеріал розповість вам, які корисні властивості і протипоказання є у пшона і каші з пшоняної крупи. Ви зможете дізнатися, з зерен якого злака роблять пшоно і пшоняну крупу, який у нього хімічних та вітамінний склад, як його правильно вибирати і краще зберігати. Сподіваємося, ця стаття допоможе вам зважити всі доводи про користь і шкоду цього продукту і вирішити, чи варто активно використовувати цю кашу в дієтах, лікуванні і просто щоденному раціоні.

З якого злака роблять пшоно і який його хімічний склад

Пшоняна каша готується з насіння проса, очищених від зовнішньої оболонки. Ще в V тисячолітті до нашої ери китайці почали культивувати цей злак, «золоту крупу», як вони його називали.

Слов’янські народи стали вирощувати просо в III тисячолітті до нашої ери. В 18-19 століттях каша з проса була основною їжею селян.

З якого злака роблять пшоноЩо ж зумовило таку популярність продукту протягом століть?

В каші з пшона дуже багато корисних речовин:

  • мінерали: залізо, фтор, магній, марганець, фосфор, кремній, мідь, калій;
  • вітаміни: А, РР, В6, В5, В1, Е, бета-каротин, фолієва кислота.

Також в ній присутні незамінні амінокислоти, що беруть участь в утворенні м’язів і клітин шкіри; складні вуглеводи, очищають організм від шлаків і токсинів; рослинні жири, які допомагають засвоювати жиророзчинні вітаміни, такі як каротин і вітамін D.

Більше 60% загальної маси пшоняної крупи становлять вуглеводи, 11% – білки, 3-4% – жири. Також багато рослинної клітковини.

Користь пшоняної каші

Пшоняна каша надзвичайно корисна для серця, так як в ній міститься велика кількість калію, нормалізує серцевий ритм і підтримує роботу всієї серцево-судинної системи.

Пшоно виводить з організму токсини, шлаки, зменшує шкідливі наслідки прийому антибіотиків.

до Речі, дуже корисно вживати в своєму раціоні кашу тим, хто живе в екологічно несприятливих регіонах, для виведення з організму шкідливих речовин.

корисні властивості пшоняної кашіПшоняна каша допомагає боротися з атеросклерозом, не дає відкладатися холестерину, очищає від нього судини. Корисна вона і при захворюваннях підшлункової залози, печінки, нервової системи, а також при недокрів’ї та діабеті.

Кремній і фтор, що містяться в пшоні, зміцнюють кістки, зуби, нігті і волосся. Мідь надає еластичність м’язів.

А ще пшоняна каша зміцнює, зігріває і виробляє підбадьорливий ефект. Особливо вона корисна дітям і людям, ослабленим хворобою.

Пшонка для схуднення

Пшоняна каша, зварена на воді, має дуже низьку калорійність, всього 90 ккал в 100 г готового продукту. Це дозволяє включати її в багато дієти. Така каша виводить з організму вже накопичений жир і перешкоджає утворенню нового. Тому її використовують для схуднення.

Якщо вам треба терміново схуднути, існує такий рецепт: 150 г крупи беремо 450 мл води. Кашу варимо без солі і цукру, можна додати 5 шт. чорносливу або кураги. Отримане блюдо ділимо на кілька прийомів і їмо весь день, запиваючи несолодким чаєм або трав’яним настоєм.

Такий рецепт дозволяє скинути 800-900 г за день.

Особливо в цьому сенсі корисно поєднання пшонки з гарбузом. Кінцевий продукт при цьому має калорійність 70 ккал на 100 г. Пшонка перешкоджає утворенню жирів, а гарбуз прискорює обмінні процеси. Таким чином загальний ефект посилюється. Особливо хороша така каша, приготована в горщику в духовці, так найкраще зберігаються всі корисні речовини.

користь і шкода каші з пшеничної крупиДля людей, які уважно стежать за своєю вагою і ретельно продумывающих свій харчовий раціон і тип дієти, безсумнівно варто порівняти цінність пшінки для схуднення в контексті інших каш, огляди яких є на нашому інтернет-ресурсі. Наприклад, можна звернути увагу на вироблені різними способами з ячменю перлову і ячмінну каші.

Як правильно приготувати кашу

Пшоняну кашу варять на воді і молоці.

Спочатку треба підготувати крупу. Перебрати, промити до прозорості води. Обов’язково сполоснути окропом, можна навіть потримати в ньому пару хвилин, щоб не гірчить. Потім залити великою кількістю води і варити до напівготовності. Потім зайву воду злити. Якщо готуємо молочну кашу, додати молоко і варити до м’якості.

способи приготування пшоняної кашіІснує багато різних рецептів каш: з гарбузом, сиром, чорносливом, родзинками, курагою, горіхами, тут вже справа смаку і фантазії господині.

Заправляють пшоняну кашу найчастіше розтопленим вершковим маслом. Але є рецепти і з додаванням рослинних олій: каша з цибулею, з капустою, з грибами.

З пшінки готують не тільки каші, є безліч найрізноманітніших страв: котлети, запіканки, супи, крупник, голубці з пшоном, рагу – всього не перелічити!

Пшоняну кашу можна готувати будь-яким способом: на плиті, в мультиварці, духовці, скороварці. Тут все залежить від особистих уподобань та наявності техніки.

Каша, приготовлена в духовці, найбільш близька за смаком до приготовленої російської печі.

Також дуже смачна каша, приготована в мультиварці, до того ж вона гарантовано не пригорить і не треба над нею стояти, на відміну від варіння на плиті. Скороварка ж значно прискорить процес.

Шкоду і протипоказання

При грамотному складанні раціону, якщо не харчуватися однією кашею, ніякої шкоди не буде.

Але не варто занадто часто вживати кашу людям, страждаючим захворюваннями щитовидної залози, тим, у кого знижена кислотність і є схильність до запорів.

А ще існує думка, що надмірне вживання пшоняної каші знижує потенцію у чоловіків. Так що хорошого потрошку:)

Як вибрати хорошу крупу

Існує три різновиди пшоняної крупи: шліфоване пшоно, пшоно-дранец і подрібнене пшоно.

як вибрати хорошу пшоняну крупуПри виробництві шліфованого пшона просяні зерна очищають не тільки від квіткової плівки, але і від зародка і оболонки зерна. З вигляду така крупа не дуже яскрава, шорстка, без блиску. Вона володіє хорошими поживними властивостями і легко засвоюється організмом.

Пшоно-дранец очищають тільки від квіткової плівки. На вигляд воно яскраве, блискуче, має насичений жовтий колір. В ньому більше корисних речовин, але більше і клітковини, важкою для перетравлення.

Подрібнене пшоно використовують для напіврідких каш.

Вибираючи пшоняну крупу в магазині, треба звернути увагу на такі фактори:

  • Термін зберігання. Особливо, якщо купуєте пшоно-дранец. Містяться в зародку рослинні жири швидко окислюються і крупа стає гіркою.
  • Зовнішній вигляд пшона. У крупі не повинно бути бруду і домішок. Якщо є можливість, понюхайте крупу. У неї не повинно бути неприємного запаху.
  • Колір пшона. Він може бути різним, але не бляклим; чим яскравіше, тим краще.

Тип крупи вибирайте в залежності від того, що ви хочете приготувати, і від стану своєї травної системи.

Термін придатності пшона обмежений, тому не слід робити великих запасів. Зберігати його потрібно в герметичній посуді, уникаючи попадання повітря і світла.

Узагальнюючи, можна сказати, що пшоняна каша – продукт не лише смачний, а й надзвичайно корисний, що входить в дієтичний раціон. Пшонка оздоровить ваш організм, виведе токсини, посприяє зниженню ваги і додасть бадьорості та оптимізму.

Діліться в коментарях вашим досвідом використання пшона.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *