Рапсове масло, його користь і шкода

користь і шкода ріпакової олії

Зміст

  • 1. Як і з чого роблять рапсове масло
  • 2. Що входить в склад
  • 3. Корисні властивості ріпакової олії
  • 4. Як вибрати якісний продукт
  • 5. Застосування в дієтичному харчуванні
  • 6. Як зберігати продукт
  • 7. Відгуки споживачів

Рапсове масло – одна з найбільш використовуваних масел в світі поряд з соняшниковою і соєвим. Близько 15% всього виробленого рослинної олії в світі – ріпакову. А в країнах Європи в рейтингу по смакових і корисних якостей воно випереджає соняшникова і знаходиться на третьому місці після оливкової і лляного. І тільки у нас, незважаючи на свою дешевизну, воно ще не набуло великої популярності.

Як і з чого роблять рапсове масло

Виробляють продукт (його ще називають «північним оливковою» за його специфічний приємний смак) з насіння олійного ріпаку, рослини, окультуреного півтори тисячі років тому.

Раніше в їжу його приймали обмежено, так як до складу ріпаку входить ерукової кислоти, отруйна для людини. Але в 70-х роках минулого століття в Канаді вивели сорт ріпаку з мінімальним вмістом цієї кислоти, що поклало початок швидкому поширенню ріпакової олії у всьому світі.

Існує два основних способи виробництва олії з насіння: віджим і екстрагування органічними розчинниками. Але так як перший спосіб дешевше, в основному, особливо на невеликих підприємствах, що застосовують його.

Після віджимання на пресах слід очищення продукту:рапсове поле Люпинга в Китаї

  • видалення домішок;
  • фільтрація;
  • рафінація;
  • відбілювання;
  • дезодорація.

В домашніх умовах рапсове масло не виробляють, так як це нерентабельно: потрібна дорога апаратура, а ціна отриманого продукту невисока.

Що входить до складу

Масло ріпаку – це 100%-ний жир. Столова ложка містить 8,2 грама мононенасичених жирів.

Також багато воно необхідними для людини речовинами. В складі масла є:склад олії з ріпаку

  • вітаміни: А, В, Е, D, F;
  • Омега-3 і Омега-6;
  • лінолева кислота;
  • олеїнова кислота;
  • каротиноїди;
  • фосфор та ін мікроелементи.

З шкідливих речовин можна відзначити лише невеликий можливий відсоток ерукової кислоти.

Така маса корисних складових і визначає вплив цього цінного продукту на організм людини.

Корисні властивості ріпакової олії

Насамперед воно благотворно впливає на роботу серця і кровоносної системи. Омега-кислоти зміцнюють судини і зменшує вірогідність виникнення тромбів. Також вони сприяють повноцінному функціонуванню таких органів, як нирки, печінка, підшлункова залоза і головний мозок. Крім того:

  1. Масло сприяє зниженню рівня холестерину, що провокує виникнення атеросклерозу.
  2. Вітамін зміцнює нервову систему, вітамін А благотворно діє на зір, вітамін F сприяє жировому обміну.
  3. Вітамін Е – антиоксидант, імуномодулятор – виконує захисні функції, допомагає зберегти красу і молодість, а також поліпшити стан шкіри, нігтів і волосся.
  4. Рапсове масло корисно і для травної системи. Воно володіє протизапальними властивостями, знижує кислотність шлункового соку і робить невеликий проносний ефект.
  5. Особливо сприятливо впливає олія ріпаку на жіночий організм внаслідок того, що до його складу входить гормон естрадіол, що допомагає в лікуванні гінекологічних хвороб і боротьбі з безпліддям.
  6. Добре приймати цей продукт і вагітним для нормального розвитку плоду. Цінне масло і для дітей, тому все частіше використовується для в дитячому харчуванні для виробництва різних продуктів.

народній медицині його використовують і зовнішньо у вигляді компресів і ванн при хворобах суглобів, змазують ранки і опіки.нерафінована олія ріпаку для промислової переробки

В косметології застосовують маски і креми на основі ріпакової олії для рук і особи, які мають живильні, зволожуючі і регенеруючі властивості.

А ще воно зменшує похмільний синдром і інтоксикацію при отруєннях.

Протипоказань до вживання олії трохи:

  • індивідуальна непереносимість будь-якого компонента;
  • гостра стадія жовчнокам’яної хвороби;
  • хронічний гепатит в період загострення.

Як вибрати якісний продукт

В першу чергу треба звернути увагу на колір – він повинен бути бурштиново-жовтим. В якісному мастилі не може бути ніякого осаду. Зверніть увагу на склад. Вміст ерукової кислоти повинно бути в межах від 0,3 0,6%. Це прописано на етикетці.

Гідрогенізована масло краще не брати, воно має нестабільну молекулярну структуру і швидко псується.

Застосування в дієтичному харчуванні

суцвіття олійного ріпакуПрактично у всіх дієтах допускається вживання ріпакової олії, оскільки воно дуже добре засвоюється. Масло є складовою частиною антиатеросклеротической дієти і лікувальної дієти для хворих серцево-судинними захворюваннями.

медичних і монодиетах дозволяється вживання невеликої його кількості. білкових дієт і при здоровому харчуванні допустимі звичайні дози.

Олія ріпаку позитивно впливає на обмін речовин, м’яко прискорює метаболізм, тому в поєднанні з іншими зусиллями сприяє схудненню.

Вживання в добу одного-двох столових ложок цілком достатньо для дорослого. Дитині ж дозу треба зменшити пропорційно його вазі.

корисні властивості пальмової оліїДля складання грамотного раціону має сенс поекспериментувати і з іншими незвичайними маслами, наприклад, з амарантовою, ефективно діє при зниженні ваги, або кунжутним, яке, крім послабляющего ефекту, стимулює мозкову діяльність і допомагає як додатковий засіб боротися з безліччю хвороб ШКТ та іншого.

Як зберігати продукт

Навіть якщо ви купили масло в пластиковій пляшці, для зберігання краще перелийте його в скляну ємність і зберігайте у темному прохолодному місці, уникаючи попадання на нього прямих сонячних променів.

Відгуки споживачів

Чомусь перша думка – терміново знайти насіння і посадити на дачі ріпак. Цікаве олія, я навіть не уявляла, що від масла стільки користі! Треба спробувати!

Поліна

Мій чоловік любить ріпакова олія за його м’який і приємний смак. Дуже добре заправляти їм салати! Схоже на оливкову, але в рази дешевше.

Оксана

А ми дуже любимо ріпаковий мед. Ніжний, як крем! Кристалізується швидко, але самих кристалів в роті не відчувається. Щодо зберігання нічого не можу сказати, так як ми завжди його дуже швидко з’їдаємо 🙂

Женя

Є чи не є ріпакова олія? Західна Європа, Америка, Японія, Китай це питання для себе вже вирішили.

У нас же більш популярно соняшникову олію. Воно не настільки дієтичне, як рапсове і не так легко засвоюється. Але про смаки не сперечаються. За своїми властивостями ближче всього до рапсовому маслу варто оливкова. Вибирати, звичайно, вам!

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *