Ріпаковий мед, його користь і шкода

Користь і шкода ріпакового меду

Зміст

  • 1. Корисні і лікувальні властивості ріпакової меду
  • 2. Хімічний склад меду з ріпаку
  • 3. Застосування у здоровому і лікувальному харчуванні
  • 4. Кулінарна сполучуваність
  • 5. Як вибрати ріпаковий мед
  • 6. Як вживати мед з ріпаку
  • 7. Особливості зберігання
  • 8. Шкоди та протипоказання

У нашій країні ріпаковий мед чомусь вважається «нижчою кастою» серед усього медового різноманітності. Між тим, у Канаді та США саме цей медовий сорт цінується надзвичайно високо, так як володіє яскраво вираженими цілющими якостями. Так чи варто проходити повз прилавка з цим «другосортним» медом?

Корисні і лікувальні властивості ріпакової меду

Ріпаковий мед характеризується воістину унікальними властивостями, завдяки яким його ще називають «живим» медом. І справді: це справжня «жива вода» для організму, адже саме у ріпакового меду найвища здатність стимулювати регенерацію пошкоджених тканин. Крім цього характерною його особливістю є те, що він прискорює виведення з організму токсинів і шкідливих речовин. Його обов’язково потрібно вживати тим, хто живе в екологічно неблагополучної місцевості.

Категорія захворювань При яких захворюваннях і станах використовується ріпаковий мед
поряд з будь-яким іншим медом має перевагу перед іншими сортами меду
Простудні та лор-захворювання будь респіраторні захворювання знижений імунітет ангіна
Інфекційні бактеріальні та вірусні інфекції стоматит гінгівіт
Хвороби крові та розлади кровообігу нестачу кровопостачання головного мозку
Ендокринні порушення функцій щитоподібної залози у жінок під час клімаксу уповільнений обмін речовин
Серцево-судинні гіпертонія атеросклероз, ішемія
Нервово-психічні розлади перевтома і нервово-психічне виснаження
Хвороби органів дихання трахеїт, бронхіт пневмонія
Захворювання травного тракту виразкова хвороба коліт ферментативна недостатність виразка 12-палої кишки, хвороби жовчного міхура і печінки запор
Дерматологічні фурункульоз вугри виразки трофічні опіки діабетичні та варикозні виразки
Хвороби кістково-м’язової системи ревматизм остеопороз
Сечостатеві хвороби імпотенція жіноче і чоловіче безпліддя
Хвороби, пов’язані з вагітністю і пологами токсикоз у вагітних
Інтоксикація отруєння важкими металами

Хімічний склад меду з ріпаку

Корисні властивості ріпакової медуВсі сорти меду досить калорійні (328 кКал у 100 г продукту), так як практично на 80% складаються з вуглеводів. Білків в меді значно менше – близько 1% від загальної маси. Жирність меду нульова.

Вітамінно-мінеральний склад меду залежить від його сорту. Світлі сорти меду, до яких належить і ріпаковий, характеризуються відносно невеликим вмістом мінеральних речовин – 0,07-0,09%. Але зате ріпаковий мед унікальний за кількістю містяться у ньому органічних сполук і вітамінів:

Біологічно значуще з’єднання Кількість в 100 г ріпакового меду (мг)
Вітамін В1 0,01
Вітамін В2 0,15
Вітамін В6 0,5
Вітамін С 3
Вітамін К 0,003
Фруктоза і глюкоза 75
Декстрини 7,5
Органічні кислоти 0,07
Білки і амінокислоти 2,3
Ферменти (інвертаза) менше 1

У порівнянні з іншими медовими сортами, ріпаковий включає в себе меншу кількість води і більше білків та інших органічних сполук, тому він швидше кристалізується і псується.

Застосування у здоровому і лікувальному харчуванні

У ріпаковий мед дуже багато легкозасвоюваних вуглеводів і тому він швидко притуплює відчуття голоду. І саме цей медовий сорт позитивно впливає на обмін речовин і дозволяє швидше виводити з організму шлаки. Тому якщо вже і включати в здорове меню мед – то віддати перевагу слід рапсовому його варіанту. Але при цьому будь-якій людині, котра худне, треба пам’ятати: будь-мед – продукт калорійний, тому їм можна лише трохи підсолодити життя на дієті.

Кулінарна сполучуваність

Згідно з канонами роздільного харчування цілюще ріпаковий мед можна вживати в поєднанні з наступними групами продуктів:

  • з овочами (гарбуз, кабачок);
  • з фруктами (яблука, кислі сливи);
  • з кашами (вівсянка, рис, пшоно, манка);
  • з горіхами і сухофруктами (родзинки, чорнослив, курага, волоські горіхи і фундук);
  • з молочними продуктами (вершкове масло, сир, молоко, сир);
  • з напоями (трав’яний і чорний чай, вода).

Адепти роздільного харчування не рекомендують використовувати мед «в компанії» з м’ясом або рибою – так як це може сприяти порушення травлення і розвитку процесів бродіння в шлунку і кишечнику. Якщо бажання поласувати медом нестерпно – краще зробити це за деякий час до прийому їжі тваринного походження.

Як вибрати ріпаковий мед

Щоб купити хороший ріпаковий мед, треба знати як виглядає натуральний продукт:

  • колір ріпакового меду від білого і майже безбарвного до світло-жовтого;
  • на смак ріпаковий мед дуже солодкий, з легким відтінком гіркоти;
  • мед дуже густий, швидко кристалізується і погано розчиняється у воді;
  • на відміну від інших сортів меду, які буквально миттєво тануть у роті – ріпаковий мед розчиняється в ротовій порожнині поступово;
  • рідким ріпаковий мед буває лише відразу після відкачки – в липні, через 2-3 тижні він кристалізується: тому якщо в кінці літа або восени вам пропонують рідкий ріпаковий мед – це явна фальшивка.

Звичайна перевірка меду на натуральність у вигляді розчинення його в склянці теплої води з рапсовим сортом може не спрацювати: цей мед в принципі погано розчинний. Сумніви у натуральності меду допоможе розвіяти наступний тест: треба покласти невелику кількість продукту на листочок промокальним або цигаркового паперу і через хвилину уважно оглянути зворотний бік листочка. Якщо на папері залишилося волого пляма від меду – продукт несправжній.

Як вживати мед з ріпаку

Ріпаковий мед володіє бактерицидними і антисептичними властивостями, тому сфера його зовнішнього застосування дуже широка:

  • Для загоєння ран і виразок можна використовувати медові пов’язки на ніч: треба просто нанести невелику кількість меду на уражену ділянку і забинтувати.
  • При стоматитах або гінгівітах необхідно невелику кількість ріпакового меду потримати в роті якомога довше. Повторювати процедуру слід неодноразово протягом дня.
  • При ерозії шийки матки можна вводити у піхву тампони з невеликою кількістю ріпакового меду.

Всередину ріпаковий мед застосовується як самостійно, так і в комплексі з іншими лікарськими інгредієнтами. Найбільш поширене приймати мед натщесерце вранці, розмішавши його попередньо в склянці теплої води. При вагітності рекомендується додати до цієї суміші чайну ложку лимонного соку – це врятує від токсикозу.

У будь-якому разі не можна перевищувати максимальну денну дозу меду, яка для дорослих людей становить близько 100 г, а для дітей – 20-50 г в залежності від віку.

Особливості зберігання

Лікувальні властивості і хімічний склад меду з ріпакуРіпаковий мед обов’язково треба зберігати у темному місці в закритому посуді, при температурі до 15-200 максимум.

Особливістю ріпакового меду є те, що він псується набагато швидше за інших медових сортів. Тому максимальний термін його зберігання будинку може становити всього лише кілька місяців, а при зберіганні в холодильнику – до півроку.

Шкоду і протипоказання

Ріпаковий мед нудотно-солодкий і містить у собі рекордна кількість глюкози. Його не рекомендується вживати хворим з цукровим діабетом і дітям до 7 років. Індивідуальна непереносимість і алергія на мед також входять в список протипоказань до вживання ріпакового меду.

Ріпаковий мед – улюблений медовий сорт в країнах Північної Америки. Зарубіжний досвід вельми переконливо свідчить про його користь для здоров’я. А ви вже пробували цей вид меду? Бути може, навіть стали його відданим шанувальником? Пишіть коментарях!

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *