Ряжанка, її користь і шкода

Користь і шкода ряжанки

Зміст

  • 1. Корисні властивості ряжанки
  • 2. Хімічний склад ряжанки
  • 3. Кулінарне та диетологическое застосування
  • 4. Як вибрати хорошу ряжанку
  • 5. Як вживати
  • 6. Шкоди та протипоказання
  • 7. Особливості зберігання

Ряжанка – різновид кисломолочного продукту за складом та за технологією виробництва схожа на йогурт, але без додаткових смакових добавок. Багато цінують її за незвичайний смак, але ще більше вона цінна з-за своїх корисних властивостей.

Для чого є сенс включати ряжанку в свій раціон і чи є у неї шкідливі властивості, чим вона корисна і які норми її споживання?

Корисні властивості ряжанки

Які корисні властивості ряжанкизагалом користь така ж, як від топленого молока, тільки вона краще засвоюється. Кальцію у ряжанці більше, завдяки чому вона сприяє зміцненню кісток і зубів. Один стакан продукту містить чверть денної норми кальцію і п’яту частину денної норми фосфору. Хороша засвоюваність ряжанки робить її чудовим гастрономічним продуктом. Апетит поліпшується, нормалізується робота нирок і шлунково-кишкового тракту. Якщо ряжанку випити після обіду або вечері, вся з’їдена їжа засвоїться і перетравиться швидше.

Хімічний склад ряжанки

Властивості, як і будь-якого іншого молочного продукту, сильно залежать від її жирності. Поширеним вважається рівень 2,5%, але взагалі жирність варіюється від 1 до 9%. На прикладі ряжанки з жирністю 2,5% можна простежити харчові властивості. Калорійність 100 мл ряжанки становить 54 ккал, при цьому вуглеводів міститься 4,2 г, білків – 2,9 р, жирів – 2,5 г. Ряжанка багата насиченими жирними і органічними кислотами, вітамінами A, PP, B1, B2, C, а також мікроелементами: фосфором, кальцієм, магнієм, натрієм, калієм, залізом.

Кулінарне і диетологическое застосування

На основі цього продукту можна приготувати найрізноманітніші страви. У поєднанні з гарбузом і ще кількома інгредієнтами вона входить в склад гарбузових мафінів. За особливим рецептом готуються бурякові млинці на ряжанці, оладки і пироги. Цей молочний продукт може входити до складу зеленого борщу, налисників, салатів, кексів. Кулінари готують спеціальну різновид десерту – медову ряжанку. Входить вона до складу кисломолочних коктейлів і напою «Ласі». Така велика кількість можливих рецептів пов’язано з тим, що дану різновид молочного продукту можна в багатьох випадках використовувати замість топленого молока, кефіру та інших схожих за складом компонентів.

Ряжанка в дієтології
Чим корисна ряжанка в дієтологіїБагато дієтологів призначають цей продукт тим, хто бореться із зайвою вагою або бажає підтримувати фігуру. Причому рекомендують зазвичай саме ряжанку з жирністю 2,5%, оскільки при менших значеннях жирності знижується вміст кальцію і втрачаються корисні властивості. Є як окремо взята дієта на ряжанці, так і кілька різних дієтичних програм, основу яких складають ряжанка і всілякі фрукти. Продукт рекомендують для профілактики ламкості кісток, волосся і нігтів, при боротьбі з гіпертонією. Включають у раціон дітей, годуючих матерів, людей похилого віку.

Сполучуваність з іншими продуктами

Добре поєднується з різними продуктами, стравами та напоями, такими як:

  • ягоди і фрукти – яблука, груші, гарбуз, диня, полуниця, малина, ківі, цитрусові, а також майже всі інші поширені види;
  • овочі – помідори, огірки, брюссельська капуста;
  • натуральні соки з фруктів і овочів;
  • деякі хлібобулочні вироби – хліб грубого помелу, зернові хлібці без дріжджів;
  • зелений чай, вода без газу.

Ряжанка погано поєднується з будь-якими продуктами, які багаті немолочным білком. Її слід вживати окремо з м’ясом, птицею, рибою, яйцями, горіхами. Не варто додавати до неї цукор або мед.

Як вибрати хорошу ряжанку

Ряжанку простіше вибирати, ніж йогурт і інші кисломолочні продукти, оскільки в неї не додають барвників та ароматизаторів. Але слід дотримуватися деякі прості правила і рекомендації:

  1. Максимальний термін придатності – п’ять днів при зберіганні в холодильнику. Якщо ви побачили продукт з більш тривалим терміном придатності, то він явно містить консерванти і не настільки корисний для організму.
  2. Ряжанку в прозорій тарі простіше оцінити на вигляд ще до покупки.
  3. Зверніть увагу на склад. Краще всього, коли в ньому немає стабілізаторів і інших штучних добавок.
  4. Запах повинен бути м’яким, не терпким. Різкий кислий запах свідчить про те, що продукт зіпсований.
  5. Колір повинен бути кремовим, як у топленого молока, – світлим, з відтінком жовтого та бурого. Якщо колір ближче до білого, перед вами навряд чи ряжанка, швидше кефір або варенець.
  6. Якщо добре помітно відділення сироватки шарами, вона зіпсована. У свіжій ряжанці сироватка не відділяється взагалі або становить не більше 3% від обсягу.
  7. У свіжому продукті також немає грудок і згустків, не спостерігається бульбашок. Вона рівномірно розподілена по об’єму.

У продажу зазвичай можна знайти ряжанку з різним рівнем жирності. Часто зустрічаються продукти з 1%, 2,5%, 3,2%, 4% і 6% жиру. Але можлива і більш висока жирність, аж до 9% – правда, дієтичним цей продукт назвати вже точно не вийде, та й смак стає вельми специфічним.

Як вживати

Як правильно вживати ряжанкуНа добу дітям рекомендують пити від ? до 1 склянки, дорослим – 1-2 склянки. Для людей з нормальним апетитом найкращий час для вживання ряжанки – відразу після щільного обіду або вечері, щоб поліпшити перетравність їжі. При зниженому апетиті і при проблемах з травленням ряжанку рекомендується вживати за кілька хвилин до їжі, щоб стимулювати роботу ШКТ і поліпшити апетит. Індивідуальні норми і рекомендації підбираються дієтологом.

Шкоду і протипоказання

  1. Ні в якому разі не можна пити ряжанку, свіжість якої під сумнівом. Цей кисломолочний продукт у зіпсованому вигляді провокує харчові отруєння.
  2. Протипоказано вживання людям з індивідуальною непереносимістю молочного білка.
  3. Не рекомендовано до вживання людям із зайвою вагою, оскільки калорійність і жирність досить високі.
  4. Також не рекомендується пити ряжанку людям з хронічним гастритом або виразкою шлунка з підвищеною кислотністю шлункового соку.
  5. Ні в якому разі не залишати в теплому місці і не підігрівати.
  6. Зберігати в холодильнику. Оптимальна температура – від +2 до +6 за Цельсієм.
  7. Не зберігати більше п’яти днів. Консервований продукт може зберігатися до 10 або до 14 днів.

Особливості зберігання

Як краще зберігати ряжанкуРяжанка – смачний і дуже корисний кисломолочний продукт, багатий вітамінами і мікроелементами, рекомендований до вживання тим, хто бажає поліпшити травлення і апетит. Розумне і правильне використання ряжанки в раціоні суттєво збагачує, а також приносить організму людини чималу користь.

Чи п’єте ви ряжанку, і якщо так, то яку віддаєте перевагу? Розкажіть про своє ставлення до цього продукту, про те, як ви зазвичай обираєте його, п’єте в чистому вигляді чи використовуєте з іншими продуктами і стравами. Поділіться досвідом і спостереженнями коментарях.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *