Риба пангасіус, її користь і шкода

Користь і шкода риби пангасіус

Зміст

  • 1. Хімічний і вітамінний склад продукту
  • 2. Пангасіус – що це за риба і чим вона корисна?
  • 3. Шкоди та можливі негативні наслідки
  • 4. Як і з чим краще приготувати пангасіуса
  • 5. Норма споживання
  • 6. Як вибрати гарну рибу
  • 7. Особливості зберігання

Для підтримання оптимального балансу речовин, необхідних для нормального функціонування систем та органів, в раціоні людини повинні бути присутніми овочі, фрукти, м’ясо і, звичайно, ж риба. Серед усього різноманіття можна виділити благородні сорти, які більше підходять для святкового столу, і рибу, яка ідеально вписується в повсякденне меню.

Особливою популярністю серед рибних продуктів користується пангасіуса (Pangasius hypophthalmus) – невелика рибка сімейства сомових, завезена в Росію з країн Азії. В природної середовищі вона мешкає в невеликих річечках, за що і була прозвана «канальним сомом», лідером з імпорту якого на сьогоднішній день є В’єтнам. Шкідливий або корисний екзотичний пангасіус?

Хімічний і вітамінний склад продукту

Прісноводний пангасіус всеїдний, основним його кормом є рослинна їжа (залишки овочів і фруктів), дрібні рибки і молюски. Від годівлі риби залежить від її складу, але основними елементами, що містяться в ній, є:

  • вітаміни – А, С, група В (В2, В6, В1, В3, В9, РР), Е;
  • мікро – та мікроелементи – калій, натрій, фосфор, кальцій, магній, цинк, мідь, залізо, селен, хром;
  • жирні кислоти;
  • органічні кислоти;
  • амінокислоти;
  • ферменти.

Що за риба пангасіус, її хімічний склад та фото

В рибі виявлено високий вміст омега-3 ліноленової кислоти.

Харчова та енергетична цінність в 100 г пангасіуса визначається наступними показниками:

  • білки ~ 15,2 г;
  • жири ~ 2,9 м;
  • калорійність ~ 89 ккал.

У вирощеному в хороших умовах канальному сома практично відсутні вуглеводи, зате містяться легкозасвоювані повноцінні білки і складні жири.

Пангасіус – що це за риба і чим вона корисна?

Риба використовується в їжу азіатами вже 140 років. Завдяки вмісту високоякісного протеїну, який засвоюється і переробляється організмом легше тварини. Користь від вживання продукту полягає в наступному:

  • високий вміст мікроелементів сприяє поліпшенню функцій серцево-судинної системи та запобігання розвитку захворювань серця;
  • кальцій допомагає зміцненню кісток, суглобів і нормалізації функцій опорно-рухового апарату;
  • жирні кислоти підвищують еластичність судин, що є хорошою профілактикою розвитку атеросклерозу та остеопорозу;
  • мінеральні компоненти нормалізують мозкову діяльність, покращують процес запам’ятовування інформації;
  • вітаміни сприяють поліпшенню стану шкірних покривів;
  • мінеральний комплекс допомагає нормалізувати тиск;
  • органічні кислоти допомагають зміцнити зір, запобігти випадання волосся, усунути ламкість нігтів;
  • антиоксиданти сприяють зв’язуванню вільних радикалів, запобігаючи передчасному старінню клітин і тканин.

Найбільшу користь для організму представляє пангасіус, що виріс в природних умовах, а не на рибних фермах. Оскільки для збільшення росту та товарообігу в корму риби додається антибіотики і прискорювачі росту, а також ряд інших хімічних компонентів, що накопичуються в м’ясі.

Дієтологи вважають, що регулярне вживання риби сприяє більш успішному подоланню стресів, підвищення якості сну і позбавлення від хронічної втоми.

Шкоду і можливі негативні наслідки

Пангасіус – виключно корисна риба. Навіть Вікіпедія не повідомляє вагомих доводів про те, що пангасіус шкідливий. Тому можливі ризики, пов’язані з його вживанням, в цілому стосуються загальних застережень у галузі рибної продукції. Негативні впливи на організм можуть спостерігатися при вживанні в їжу пангасіуса, вирощеного в екологічно несприятливих водоймах без дотримання заходів безпеки та з використанням низькосортного кормів і хімічних речовин.

Пангасіус швидше шкідливий або кориснийРиба, відповідає всім стандартам і має сертифікат відповідності нормам, може принести шкоду в разі:

  • індивідуальної непереносимості риби і морських продуктів;
  • діагностованих важких захворюваннях органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту (заборона на продукт накладається за приписом лікаря).

З особливою обережністю давати рибу слід дітям через наявність дрібних кісток, які можуть завдати шкоди дитині.

Як і з чим краще приготувати пангасіуса

Правильно вирощений пангасіус має велику жирову прошарок, але надходить в торговельні мережі філе проходить ряд ручних операцій, в ході яких рибу чистять, видаляють шар жиру і кісток. За рахунок цього продукт стає малокалорійним і дієтичним.

Для збереження всіх корисних елементів її можна відварювати, готувати в мульти – або пароварці, запікати або тушкувати. Пангасіус готується дуже швидко, і тут важливо не зіпсувати продукт, зберігши в готовому блюді максимум користі.

Риба добре поєднується з наступними продуктами:

  • овочами (свіжими, консервованими або термічно обробленими);
  • зеленню;
  • прянощами або приправами;
  • макаронами;
  • зерновим хлібом;
  • дієтичними продуктами;
  • сметаною, вершками.

Як краще приготувати філе пангасіуса
Страви з пагнасиуса краще заправляти лимонним соком або оливковою олією з мінімальною кількістю солі.

Жирні і амінокислоти, що містяться в рибному філе, сприяє нормалізації роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту, виведенню шлаків і токсинів, поліпшенню обміну речовин, а низька калорійність сприяє схудненню і відмінно підходить для дієт-меню. Високий вміст легко засвоюваних білків робить продукт популярним серед спортсменів і людей, що займаються важкою фізичною працею.

З пангасіуса готують перші і другі страви, закуски і запіканки, а також рибні котлети, які можна обвалювати як у звичайних панірувальних сухарях, так і в рослинному шроті для збільшення їх харчової цінності.

Норма споживання

Дієтологи радять робити Скільки можна їсти в день пангасіусаяк мінімум один рибний день в тиждень, в ідеалі – два. У перерахунку на грами розмір однієї порції для дорослої людини 100-140 г.

Для дітей віком від 10 місяців до року допустимий максимум 40 г риби в тиждень, з року до півтора років – 80 р, до двох років – 100 р. Малюкам до п’яти років у разі відсутності реакцій індивідуальної непереносимості рибу (краще варену) можна вводити в раціон не частіше разу на тиждень. Причому не давати дитині в один день тварини і рибні білки.

Як вибрати гарну рибу

Знайти цілу тушку пангасіуса в супермаркетах практично неможливо, торгові мережі пропонують покупцям вже готове рибне філе. Вибираючи заморожений продукт, краще віддавати перевагу невеликим шматки, оскільки в них менше жиру і льоду. Якісний пангасіус блідо-рожевого кольору, без потемніння або ознак псування, які говорять про несумлінне зберіганні або повторному заморожуванню. Не допускається жовтуватий або червоний колір м’яса. Приготовлена ж риба має ніжний смак, соковите м’ясо і тонкий аромат.

Особливості зберігання

Як правильно зберігати пангасіусасвіжо виловлена риба повинна бути разделана і приготована максимум протягом 4 годин. Також пангасіус зберігають в охолодженому або замороженому вигляді.

Рибу можна тримати в холодильнику при температурі не вище 0 °С протягом 8-10 діб. Допускається глибоке заморожування при низьких температурах до – 17 °С, в таких умовах продукт збереже свої смакові і корисні властивості до трьох місяців. При бажанні рибу можна також солити та сушити.

Гурманів може відлякати злегка водянистий смак і легкий запах твані, характерний для пангасіуса, але висока харчова цінність з достатнім вмістом легкозасвоюваних протеїнів, вітаміни і мінерали сприяє поліпшення роботи багатьох функцій організму. Крім того, як низькокалорійний продукт риба незамінна в меню дієт і розвантажувальних днів. Діліться коментарях вашим досвідом вживання пангасіуса.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *