Щавель, його користь і шкода

Яку користь і яку шкоду може принести щавель

Зміст

  • 1. Корисні властивості щавлю
  • 2. Хімічний склад і калорійність щавлю
  • 3. Застосування в кулінарії і здоровому харчуванні
  • 4. Як правильно вибирати
  • 5. Як вживати
  • 6. Як правильно зберігати
  • 7. Як закрити щавель на зиму в банках
  • 8. Шкоди та протипоказання

Щавель – це рід однорічних і багаторічних рослин, які давно відомі людині і вирощуються вже багато століть у різних країнах світу.

На відміну від диких видів, які вважаються бур’янами, домашній щавель, володіючи характерним кислим смаком, використовується в якості приправи і знаходить застосування в багатьох стравах. Чим же так корисний щавель?

Корисні властивості щавлю

Чим корисний щавель і які його лікувальні властивостіКислий щавель покращує травлення, виводить з організму різні токсини, запобігає цингу, сприяє загоєнню ран і зняттю запалень. За допомогою відвару щавлю можна лікувати харчові розлади, покращувати роботу печінки, він має також жовчогінну дію, допомагає усувати наслідки алергічних реакцій, шкірний свербіж і висип. З давнини відомо, що щавель допомагає при клімаксі та при боротьбі з чоловічим і жіночим безпліддям.

Хімічний склад і калорійність щавлю

Кислий щавель багатий клітковиною, містить органічні кислоти, вітаміни групи A, групи B, C, PP, E, K, H. Мікроелементний склад досить багатий: найбільше калію, присутні також магній, кальцій, фтор, залізо, сірка, йод, цинк, марганець та інші елементи. Щавель містить дубильні речовини, флавоноїди, органічні кислоти, антраглікозиди та інші сполуки, які роблять цю рослину цінним лікувально-профілактичним засобом.

Скільки в щавлі міститься білків, жирів, вуглеводів і калорій?

У 100 г щавлю міститься 19 ккал, 1,5 г білків, 2,9 г вуглеводів, близько 0,3 г жирів.

Застосування в кулінарії і здоровому харчуванні

Як зберегти на зиму щавель свіжим в холодильникуУ традиційної російської кухні і в багатьох стравах народів, що живуть в помірному кліматі, щавель використовується давно. Його застосовують при приготуванні різних соусів і як самостійний компонент страви: пироги і запіканок, страв з риби і супів, щей і зеленого борщу, рулетів і терринов, всіляких салатів і шарувань.

Застосування в дієтології

Сам по собі щавель не є дієтичним продуктом, але сприяє очищенню організму. Його рекомендують включати в раціон людям з харчовими розладами, хворобами печінки і порушеним обміном речовин.

Страви на основі щавлю можуть бути рекомендовані в поєднанні з іншими рецептами як частина розвантажувальної, лікувальної або реабілітаційної дієти.
Сполучуваність з іншими продуктами

Щавель можна використовувати разом з безліччю інших продуктів різних видів, в їх число входять:

  • овочі – цибулю, оливки, помідори, картопля, болгарський перець, часник;
  • зелень – петрушка, шпинат, м’ята, чорний перець, імбир, лавр, кунжут;
  • м’ясо та птиця – курка, індичка, свинина, яловичина, бекон, ковбаски;
  • молочні продукти, вершкове масло, сметана, сири;
  • фрукти і сухофрукти – лимони, чорнослив;
  • горіхи – мускатні, кедрові;
  • яйця – курячі і перепелині;
  • гриби – печериці, гливи;
  • риба;
  • рис.

Правильне консервування щавлю на зиму в банках в домашніх умовах холодним методом без стерилізації

Як правильно вибирати

  1. Краще всього вибирати молоді листки яскраво-зеленого кольору, в них міститься менше щавлевої кислоти.
  2. Листки не повинні бути жовтими або коричневими, не повинні бути згорнуті в трубочку або покриті цяточками.
  3. Великі старі листя краще не їсти, але якщо ви збираєтеся їх готувати, необхідно вивести щавлеву кислоту в осад за допомогою крейди: грам крейди при варінні на кілограм листя.

Як вживати

Можна вживати листя цієї рослини у свіжому і приготованому вигляді. Єдиних норм споживання немає, однак надмірне вживання щавлю може підвищити концентрацію щавлевої кислоти.

Для більшої впевненості рекомендується проконсультуватися з дієтологом і/або гастроентерологом.

Як правильно зберігати

Щоб отримати максимум користі від щавлю, дотримуйтеся простих рекомендацій:

  1. Найбільше корисних речовин міститься в свіжому щавлі. Оптимально використати щавель в їжу після збору, не зберігаючи його.
  2. Листя можна зберігати в склянці з чистою водою протягом двох-трьох днів.
  3. Помитий, подрібнений і висушений щавель можна зберігати в морозилці в герметичній упаковці.
  4. При термічній обробці корисні сполуки частково руйнуються, тому щавель краще додавати в холодні і теплі страви, не в гарячі і не заморожені. При варінні краще додавати щавель у страву за п’ять хвилин до готовності.
  5. Щавель можна консервувати, закочуючи в банки або засаливая, як черемшу та інші рослини.

Як закрити щавель на зиму в банках

З відео ви дізнаєтеся, як правильно в домашніх умовах закривати в банках на зиму щавель із сіллю й без солі, гарячим або холодним способом консервування без стерилізації, ці рецепти допоможуть вам заготовити і засолити про запас це чудове рослина і використовувати взимку для супу, щів та інших корисних страв.

Як заготовити щавель на зиму в морозилці

З другого відеоролика ви почерпнете інформацію про те, чи можна заморожувати щавель в морозилці, і як його морозити таким чином, щоб зберегти його на зиму свіжим в холодильнику.

Шкоду і протипоказання

Щавель може приносити не тільки користь, але і шкоду для організму людини:

  1. Не рекомендується їсти при загостренні гастриту і при виразці шлунка або кишечника.
  2. Зловживання щавлем може призвести до сечокам’яної хвороби.
  3. Людям з хронічними захворюваннями печінки можна їсти щавель тільки після консультації з лікарем.
  4. Надмірне вживання щавлю утруднює засвоєння кальцію і призводить до остеопорозу.
  5. Бажано при вживанні щавлю включати в раціон кислі і молочні продукти, щоб виводити оксалати і не допускати відкладення солей.

Можна їсти щавель вагітним жінкам і годуючим мамам при грудному вигодовуванні?
Рецепти і поради про те, як заготовити на зиму щавель в банкахЛікарі і дієтологи вважають, що і в період вагітності та при лактації від вживання щавлю, особливо надмірного, варто утриматися.

Відомий в якості сільськогосподарської культури, щавель використовується в багатьох блюдах, служить профілактичним і лікувальним засобом, виступає компонентом багатьох страв. Його правильне вживання здатне надати комплексний оздоровчий ефект.

Чи вживаєте ви щавель, і якщо так, то в якому вигляді віддаєте перевагу? Розкажіть про свої улюблені рецепти, в яких використовується щавель, поділіться досвідом його зберігання і приготування, напишіть свої питання коментарі до статті.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *