Східна мудрість бобових

Пророщений нут

Горох нут, який в наших широтах тільки набирає популярність, на Сході і Середземноморському узбережжі вважається культовим бобовим – з нього готують каші, закуски, салати та десерти. У цього горошку є й інші назви – турецький, баранячий горох, шиш і міхурник. Все це – одні й ті ж коричнево-зелені зерна.

За своїм корисним властивостям нут порівнюють з сочевицею, а по зовнішньому вигляду він – горох, тільки трохи більшого розміру. На Сході ці боби цінуються завдяки своїм живильним властивостям і харчовою цінністю, а вегетаріанці вважають горох справжнім джерелом мікроелементів.

Звичайно, адже користь нуту полягає в його «багатофункціональності» — цей продукт перевершує по корисному складу свого найближчого «родича» — зеленого горошку.

Зміст

  • 1 У чому сила східних бобових?
  • 2 У чому слабкість бобових?
  • 3 Готуємо з бобових – паштет, ковбаски і чана масала
    • 3.1 Рецепт №1
    • 3.2 Рецепт №2
    • 3.3 Рецепт №3

У чому сила східних бобових?

Від звичного для нас гороху нут відрізняється і своїми розмірами, і вітамінним складом. Пророщений горох здатний повністю задовольнити потребу організму у вітаміні С і А.

Але головна користь горошку полягає в наявності метіоніну і триптофану – кислот, які необхідні для підтримання тонусу організму. Також боби включають в себе близько 80-ти найменувань мінералів і інших вітамінів, серед яких є фосфор, магній, вітаміни групи В, марганець, калій, фолієва і нікотинова кислота. Ось така «усебічна» користь одного гороху.

Пророщений нут на прозорій тарілціБільш того, завдяки такому складу нут здатний:

  1. Знизити рівень холестерину;
  2. Запобігти розлади травлення;
  3. Стабілізувати рівень цукру в крові;
  4. Попередити виникнення анемії;
  5. Скоротити ризик виникнення серцево-судинних захворювань і запобігти появі інфаркту і інсульту;
  6. Вивести шкідливі речовини з кишечника;
  7. Зміцнити м’язову тканину серця.

Користь продукту полягає і в його омолоджуючі властивості. Нещодавно проведені дослідження показали, що у цінителів турецького гороху сповільнюються процеси старіння організму, а шкіра довгий час залишається гладкою. Народні ж цілителі стверджують, що користь шиша неоціненна і для очного яблука.

Регулярне вживання цих бобів захистить очі від катаракти, захворювання, яке може привести до втрати зору. Ще одна користь горошку криється у високому вмісті заліза, що робить нут незамінним продуктом для вагітних і годуючих жінок – продукт запобігає анемії.

У чому слабкість бобових?

Нут в каструліХоч нут і володіє безліччю корисних властивостей, але є у нього особливості, які зможуть завдати шкоди організму. Перше, що варто відзначити – це індивідуальна непереносимість продукту.

Друге – нут, як і всі бобові, може викликати підвищене газоутворення, так що перестаратися з порціями краще не варто. Щоб мінімізувати шкоду, горох краще всього вживати разом з фенхелем або кропом.

до Речі, секрет, який допоможе уникнути утворення газів у кишечнику – після прийому нуту утримайтеся від пиття.

Також горох може завдати шкоди, якщо:

  1. У вас спостерігаються проблеми з травною системою, точніше – складності з переварюванням важкою і довгою «їжі. Нут містить олігосахариди, речовини, що погано розчиняються у шлунковому соку.
  2. Завдати шкоди горох здатний тим, у кого є виразка сечового міхура або подагра.
  3. Варто утриматися від вживання бобових тим, у кого спостерігається погане кровообіг і тромбофлебіт.

Також нут може завдати шкоди і алергікам, особливо тим, хто схильний до нових алергічних проявів. Не варто включати в раціон горох, якщо у вас загострилися хвороби кишечнику або шлунка.

Фахівці рекомендують вживати бобові не частіше двох разів на тиждень. Так ви зможете наситити організм необхідними речовинами і звести до мінімуму шкоду від продукту.

Готуємо з бобових – паштет, ковбаски і чана масала

Турецький горох є улюбленим продуктом єврейської та арабської кухні. Звичайно ж, у цих народів є свої рецепти приготування нуту.

Рецепт №1

Пророщений нут в тарілцінайпростіший – це паштет, який можна подавати у вигляді закуски.

Щоб приготувати паштет вам буде потрібно:

  • дві склянки гороху;
  • кунжутне насіння (можна використовувати кунжутную пасту);
  • оливкова (соняшникова) олія;
  • пара столових ложок лимонного соку;
  • кілька зубчиків часнику;
  • свіжа зелень;
  • сіль і спеції.

Для початку потрібно боби замочити на ніч у воді. Щоб продукт став більш м’яким, можна додати трохи соди. На наступний день воду злийте і додайте новий, закип’ятіть горох і варіть на повільному вогні близько 2 годин. Коли продукт став м’яким, злийте всю воду (якщо вона залишилася) і остудіть.

Далі вам потрібно додати сік лимона і подрібнену зелень і часник, приправити все сіллю і спеціями. Спеції беріть ті, які любите.

Отриману суміш збийте блендером і додайте насіння кунжуту.

Ваш паштет готовий. Їсти його можна як самостійне блюдо, але жителі сходу люблять їсти його з смаженою рибою, як гарнір.

Рецепт №2

Пророщений нут в салатіБагато рецепти жителів середземномор’я включають в себе смажений нут. Спробуємо приготувати швидке і просте блюдо із смаженою горошком.

Вам знадобляться такі інгредієнти:

  • 500 г (2 повних склянки) нуту;
  • 100 г вершкового масла;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • 3 помідори;
  • свиняча ковбаса (можна використовувати, по суті, будь-який вид м’яса);
  • чайна ложка паприки;
  • сіль.

Горох потрібно попередньо замочити у воді і залишити мінімум на 12 годин. Потім боби потрібно промити і довести до готовності, відваривши протягом 2 годин.

Поки вариться нут, можна дрібно нарізати помідори і цибулю, а потім приступити до ковбасі – її потрібно нарізати великими шматочками і очистити.

Розтопіть масло і обсмажуйте цибулю до тих пір, поки він не стане мягеньким і прозорим. Додайте нарізані помідори і стримуйте їх лопаткою. Тушкуйте 7-8 хвилин. Додайте ложку паприки і щіпку солі.

Коли горох звариться, змішайте його з овочами на сковороді і обсмажте всю суміш 5 хвилин на великому вогні. Блюдо потрібно відразу подавати.

Рецепт №3

Салат з пророщеним нутомІндійська кухня також багата на страви з нуту. Правда, рецепти будуть рясніти спеціями, але спробувати приготувати основне блюдо з бобових, все ж, варто. Пропонуємо вам рецепт індійської кухні під назвою Чана масала.

Вам знадобляться такі інгредієнти:

  • 2 ст. ложки рослинного масла;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • 450 р. нуту;
  • 2 помідори;
  • 1 ч. л. насіння кмину;
  • 1 чайна ложка меленого коріандру;
  • щіпка куркуми;
  • 4 ч. л. тертого імбиру;
  • 4 зубчики часнику;
  • щіпка перцю чилі (мелений);
  • сіль;
  • склянку води;
  • 2 ч. л. гарем-масала.

Перше, що потрібно – це замочити нут на 12-24 години і довести його до готовності, зваривши як звичайний горох. Коли боби у вас стали м’якими, можна приступати до основного процесу.

Розігрійте масло в сковороді і обсмажте насіння кмину (досить 1 хвилини). Додайте подрібнену цибулю, часник, імбир, посоліть і приправте перцем чилі. Обсмажуйте всі протягом 5-6 хвилин.

Очистіть помідори від шкірки і наріжте великими шматочками. Коли суміш у сковороді приготувалася (лук став м’яким), додайте гарем-масала, коріандр і куркуму. Помішуючи, обсмажуйте суміш ще 1 хвилину.

Додати нут, помідори і залийте водою. Доведіть до кипіння. Потім на повільному вогні тушкуйте все близько 20 хвилин, поки блюдо не стане густим.

Подавати такий «індійський» горошок краще за все з рисом або рибою. Вживати Чана масала можна як у гарячому, так і в холодному вигляді.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *