Шпинат, його корисні властивості і протипоказання

Корисні властивості шпинату

Зміст

  • 1. Корисні властивості шпинату
  • 2. Хімічний склад і харчова цінність шпинату
  • 3. Здорове і лікувальне харчування
  • 4. Як вибирати і зберігати
  • 5. Як вживати шпинат з користю для організму
  • 6. Протипоказання та можливу шкоду шпинату

Шпинат – чи не самий популярний овоч на французькому столі. Його вирощують повсюди. На балконах, маленьких грядках біля будинків і цілком серйозних за розмірами городах. А ось у нас цей листовий овоч майже не прижився, хоча і був завезений двісті років тому. Батьківщиною шпинату вважається стародавня Персія. Там добре знали про те, наскільки корисні для здоров’я «зелені листочки» з нехитрою смаком.

На нашому столі часто зустрічаються традиційні овочі – картопля, морква, капуста. Трохи рідше бобові. Ми цінуємо їх за поживність і приємний смак. А шпинату не пощастило. Про нього ми майже не згадуємо. Може бути, пора відновити справедливість і приділити цій рослині належну увагу? Чим же так корисний шпинат?

Корисні властивості шпинату

  • Листя шпинату – джерело вітамінів і мікроелементів. Їм чудово заповнюється недолік цих речовин в нашому організмі.
  • Має він вкрай корисною здатність виводити токсини і розчиняти шлакові відкладення.
  • Вживаючи шпинат, можна нормалізувати рівень гемоглобіну в крові. Овоч багатий джерело заліза, без якого неможливе правильне постачання клітин організму киснем.
  • Листя шпинату здатні нормалізувати обмінні процеси і прискорити метаболізм.
  • Використовують його для профілактики багатьох захворювань. Зокрема, речовини, що входять до складу шпинату, допомагають зберегти здоров’я зубів і ясен.
  • овоч Має антиоксидантні та протипухлинними властивостями.
  • Позитивно впливає на роботу травної системи. Стимулює правильну роботу підшлункової залози.
  • Листя шпинату не повинні залишати меню чоловіків. Адже ця зелень самим позитивним чином позначається на чоловічої статевої сфери – покращує потенцію, сприяє виробленню гормонів.

Хімічний склад і харчова цінність шпинату

Хімічний, вітамінний склад і користь шпинатуШпинат – низькокалорійний, дієтичний продукт. У ста грамах листя знаходиться всього 23 кілокалорії. З цієї порції можна отримати 6,3% білків, 0,5% жирів і 0,8% вуглеводів від добової норми споживання для дорослої людини.

Овоч містить значну кількість вітаміну С (55 мг (61,1% від добової норми), До – 482,9 мкг (402%), А – 750 мг (83,3%), бета-каротину – 4,5 мг (90%), Е – 2,5 мг (16,7%), В9 – 80 мкг (20%).

Вітаміни групи В також представлені тіаміном – 0,1, рибофлавіном – 0,25, пантотенової кислотою – 0,3, піридоксином – 0,1 міліграма.

РР – 1,2, холіну – 18 міліграм.

Харчових волокон міститься 1,3 грама.

Мікроелементи представлені (в міліграмах на сто грамів продукту):

  • селеном – 1 мкг;
  • марганцем– 0, 897 (44,9%);
  • міддю – 13 мкг;
  • цинком – 0,53;
  • залізом – 13,51 (75,1%);
  • фосфором – 83 (10,4%);
  • калієм – 774 (31%);
  • натрієм – 24;
  • магнієм – 82 (20,5%);
  • кальцієм – 106 (10,6%).

Здорове і лікувальне харчування

  • народній медицині листя шпинату рекомендують вживати літнім людям. Рослина покращує пам’ять і діяльність мозку.
  • При нервових розладах овоч корисний, як заспокійливий засіб.
  • Регулярне вживання при анемії дозволить підвищити гемоглобін і поліпшити склад крові.
  • цукровому діабеті шпинат цінний своєю здатністю знижувати рівень цукру в крові.
  • Листя шпинату успішно ліквідують запори і покращують перистальтику кишечника.
  • Вживають овоч в їжу для відновлення і підтримки гостроти зору. До його складу входить ударна доза вітаміну А і бета-каротину.
  • До складу овоча природою включені фітонутрієнти – особливі речовини, що пригнічують ріст ракових клітин.
  • Свіжий шпинатовый сік використовується для зняття утоми після фізичних навантажень і стимуляції роботи всього організму.
  • Вітамін До, що знаходиться в листках, покращує згортання крові і бере участь у кальцієво обміні. Зміцнює кісткову тканину, пригнічуючи остеокласти – особливі клітини, що призводять до пухкості кісток.

В кулінарії листя шпинату мають саме широке застосування. Його можна варити, тушкувати і, звичайно, подавати у свіжому вигляді. При варінні і тушкуванні в овоч не потрібно додавати воду, адже він на дев’яносто відсотків складається з води.

  • За смаком шпинат добре підходить як гарнір до страв зі свинини. Поєднується з яйцями, будь-якими овочами, м’ясом і рибою.
  • Овоч практично не має запаху і відрізняється нейтральним смаком. Для додання йому кислого присмаку в страви вводять листя щавлю.
  • В свіжому вигляді його додають в соуси і салати. Використовують для приготування піци і солоної випічки. Кладуть в омлети і яєчню.

Диетологическое застосування продуктуСмажать і варять листя шпинату не довше трьох-чотирьох хвилин і обов’язково промивають холодною водою.

Дієтологи рекомендують використовувати шпинат не тільки в якості низькокалорійного продукту для схуднення, але і як прекрасний засіб, що очищає для всього організму.

  • Людям із зайвою вагою необхідно вживати дві або три порції салату зі шпинату хоча б один раз в тиждень. Овоч здатний в найкоротші терміни нормалізувати обмін речовин, очистити кров і кишечник від шлакових відкладень і токсинів.
  • Шпинат включають в низькокалорійні дієти як прекрасного джерела вітамінів та мікроелементів. Варто відзначити, що і вміст рослинних білків в овоче досить високо.

Скільки м'яти можна в деньне Можна вживати страви зі шпинату і свіже молоко. Це призведе до розладу шлунка. А ось, наприклад, з іншою зеленню і травами – запросто. У зв’язку з цим рекомендуємо вам додатково почитати про корисні властивості і протипоказання чебрецю або про лікувальні властивості розторопші.

Як вибирати і зберігати

У магазинах представлено два основних види шпинату:

  • гладколистовий сорт «Полусавойя» – продається у свіжому і замороженому вигляді;
  • сорт, відрізняється великими гофрованим листям, під назвою «Савойя» – продається у свіжому вигляді.

По корисним властивостям обидва сорти нічим не поступаються один одному.

Як вибрати хороший шпинатПри виборі свіжого овоча слід звернути увагу на стан листя. Вони повинні бути свіжими, без видимих пошкоджень. Всі корисні речовини зберігаються тільки в свежесобранном шпинаті. Цей продукт не підлягає тривалому зберіганню! Свіжі листки зберігаються два-три дні, поміщеними в поліетиленовий пакет і холодильник.

Заморожені листя можна зберігати в морозильній камері до 8 місяців і розморожувати їх у воді у міру потреби.

На замітку. Салат з шпинатовых листя необхідно з’їсти протягом двох годин.

Як вживати шпинат з користю для організму

Дорослим можна вживати близько 100 грам шпинату в день, якщо немає протипоказань.

Дітям овоч не рекомендується давати до п’яти років. У листі присутні особливі бактерії, здатні перетворити нітрати в нітрити.

Протипоказання та можливу шкоду шпинату

  • алергія на продукт;
  • виразкові хвороби;
  • гастрити з підвищеною кислотністю;
  • захворювання нирок і сечовивідних шляхів.

До складу овоча входить щавлева кислота. Саме з її високим вмістом пов’язані основні протипоказання.

Протипоказання і шкоди від вживання шпинатуЯкщо продукт викликає печію, його необхідно вживати в тушкованому або відвареному вигляді. Наприклад, додавати в супи або використовувати в якості гарнірів.

В стравах овоч можна замінити листям звичайного салату або пекінської капустою. Але, зважаючи на відсутність множинних протипоказань, шпинат підходить для більшості дорослих. Жінки оцінять овоч також як прекрасний косметичний засіб. Соком шпинату можна протирати обличчя вечорами. Ця процедура освіжає і тонізує шкіру. Одним словом, шпинат – рослина універсальне, що допомагає зберегти ваше здоров’я і молодість.

А ви любите шпинат? Як часто страви з додаванням цього овоча бувають на вашому столі? Застосовували його в овочевих і низькокалорійних дієтах? Діліться досвідом коментарях.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *